Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Debreceni Irodalmi Napok

2018. nov. 5. - 17:00

Debrecen


Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár, Bem tér 19.


Az idei Debreceni Irodalmi Napokon a közönség megnézheti Illés Gábor fotókiállítását, Simon Márton és Boros Levente zenés estjét, ott lehet a rangos Alföld-díjasok estjén, valamint jeles könyvek bemutatóin. A szervezők hívják és várják a középiskolai tanárokat és diákokat, a könyvtárosokat, a könyvkiadókat és könyvterjesztőket, az egyetemi hallgatókat és oktatókat – egyszóval az olvasókat, akik – kultuszon innen és túl – érdeklődnek az irodalom iránt!

A Debreceni Irodalmi Napok szervezői a bevált formák megőrzése mellett az idén is a programsorozat fesztiváljellegének erősítésére törekednek. Ennek jegyében az élő irodalom megjelenik a megzenésített versek előadása alkalmával, a tudomány és az ismeretterjesztés közegében, valamint az alkotókkal való személyes találkozás formájában. A fő téma a kultusz mibenlétének és hatásának kérdése az irodalomban és általában a kultúrában.

A kultusz mint szokás- vagy szertartásrend és mint nyelvhasználat a vallási hagyományokhoz kötődik, s eredendő funkciója a kulturális örökség művelése, ápolása és tisztelete, amely átcsaphat rajongásba, a kultivált személy kisebb vagy nagyobb hőfokú imádatába, s rabul ejtheti az ítélőképességet. Botorság volna tagadni, hogy a kultusz minden kultúrát-művészetet kedvelőben játszik valamilyen szerepet: a Stratfordban Shakespeare sírjánál meghatottan térdeplőben éppúgy, mint a Fehéregyházára, Adyfalvára, Tiszacsécsére, a Gát utca 3-ba, vagy az egykori kőszegi alreáliskolához elzarándoklóban. A napnyugati világban az egyik legtöbbet idézett „Shakespeare tiszteletét a korai gyerekkorban jóval előbb kezdjük tanulni, mintsem műveivel megismerkedtünk volna; később a művek önállónak hitt értékelése ehhez a rég eltanult tisztelethez alkalmazkodik, s még akkor sem tud szabadulni tőle, amikor esetleg lázad ellene.” (Dávidházi Péter)

A tanácskozás közönségbarát megszervezésére törekszünk: Margócsy István irodalomtörténész és Guld Ádám kultúrakutató előadásával indul a szakmai program, majd a felmerülő kérdések elmélyült megtárgyalása céljából panelbeszélgetés következik, amelyen Bódi Katalin irodalomtörténész, Kukorelly Endre költő, író és Sepsi László író, kritikus vesz részt.

PROGRAMOK

2018. november 5. hétfő
17.00 Méliusz Juhász Péter Könyvtár, I. emeleti kerengő
Illés Gábor Mesés Perzsia című fotókiállításának megnyitója
A Debreceni Fotóklub Őszi Fotós Hadjárat programsorozatának nyitánya

2018. november 6. kedd
16.00 Méliusz Juhász Péter Könyvtár, Nagyelőadó
Margócsy István irodalomtörténész előadása az irodalmi kultuszról
Guld Ádám kultúrakutató előadása a sztárkultuszról

17.00 Méliusz Juhász Péter Könyvtár, Nagyelőadó
Kerekasztal-beszélgetés a kultuszról
Résztvevők: Bódi Katalin, Kukorelly Endre, Sepsi László
A beszélgetést vezeti: Szirák Péter

18.30 Méliusz Juhász Péter Könyvtár, Nagyelőadó
Alföld-díjasok estje
A 2018-as Alföld-díjak ünnepélyes átadása, kerekasztal-beszélgetés a díjazottakkal

2018. november 7. szerda
15.00 Debreceni Egyetem Főépület, III. em. 303.
Simon Márton: Rókák esküvője – kötetbemutató
(időpontváltozás!)

19.00 Méliusz Juhász Péter Könyvtár, I. emeleti kerengő
Simon Márton és Boros Levente zenés estje

A Facebook-esemény itt érhető el.