Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Debreceni Ünnepi Könyvhét

2019. jún. 12. - 12:00

Debrecen


Csapó utcai sétálóövezet, Csapó utcai sétálóövezet


A 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok Deebrecenben: „Aki kíváncsi”

„A rendezvény idei díszvendége Bereményi Géza, a kortárs magyar művészeti szcéna egyik legsokoldalúbb alkotója, versek, prózai művek, dalszövegek és forgatókönyvek közismert és népszerű szerzője, nem mellesleg színházi és filmrendező. ” – Szirák Péter irodalomtörténész, a rendezvény kurátora.

„Bereményi Géza önelemző, önértelmező, folyton kérdező művészete az ember, a világ iránti fürkész, de ugyanakkor tapintatos, részvétteli kíváncsiságon alapul, személyében éppen azt bizonyítva, hogy aki kíváncsi, ha megöregszik is, örökifjú marad. Aki olvas, aki ír, aki alkot, aki gondolkodik, az kíváncsi – és fordítva. A Könyvhét díszvendégével erről, valamint az élet kalandosságáról, példázatosságáról, készülő önéletrajzáról, »micsoda útjairól«, az életre szóló barátságról és a gyászról fogunk beszélgetni. ”

Az idén is a Csapó utcai sétálóövezet szabad terén, az évről-évre kereskedőkkel és vásárlókkal, színpadi fellépőkkel és olvasókkal benépesülő Könyvutcában, valamint a Méliusz Juhász Péter Könyvtár és a MODEM szellembarát szegleteiben találhat újra egymásra az irodalom és kíváncsi közönsége. Az olvasók ankétokon és dedikálások alkalmával személyesen is találkozhatnak kedvenc költőjükkel, írójukkal: Bartók Imrével, Bérczesi Róberttel, Dezső Andrással, Fábián Jankával, Holden Rose-zal, Kiss Lászlóval, Kukorelly Endrével, Mán-Várhegyi Rékával, Papp Csillával, Tóth Krisztinával és Víg Balázzsal. Kollár-Klemencz László zenés esttel érkezik, Szimonidesz Hajnalka illusztrációiból pedig kiállítás készül.

PROGRAM

június 11. (kedd)

16.30 / Mester utca 4.
A Mulandóság fia a Maradandóság városában
Helytörténeti séta Bécsiné Kléri Ágota vezetésével
Hogyan párbajozott vagy focizott Ady? Miért kapta az Angol Királynő szálloda egyik helyisége a Bunda nevet? Melyek voltak Ady kedvelt szórakozóhelyei? Ki volt Kíváncsi? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak, akik részt vesznek a sétán.
Találkozóhely: Debrecen, Mester utca 4. A séta idő-tartama másfél óra. A részvétel ingyenes és regisztrációhoz kötött: helyismeret@meliusz.hu

17.30 / Méliusz Juhász Péter Könyvtár Központi Könyvtára
Kiállításmegnyitó
Kik bújócskázni mentek a halállal – Régészek a régi Magyarország utolsó háborújában
Előadó: Scholtz Róbert Gergely régész-történész

június 12. (szerda)

10.30 / Csapó utca, Olvasóliget
Holden Rose rendhagyó irodalomórái – Ady, de másképp

17.00 / Csapó utca, Libri
Fábián Janka dedikál

16.30 / Mester utca 4.
A Mulandóság fia a Maradandóság városában
Helytörténeti séta Bécsiné Kléri Ágota vezetésével

17.00 / Méliusz Juhász Péter Könyvtár Központi Könyvtára
Molnár Gábor Tamás Visszacsatolások – irodalomértelmezés és reflexió című könyvének bemutatója
Beszélgetőtárs: Fodor Péter szerkesztő

18.00 / Csapó utca, színpad
A Hollóének Hungarica zenekar koncertje

június 13. (csütörtök)

10.00 / Csapó utca, Olvasóliget
Vig Balázs meseíró foglalkozása általános iskolásoknak

14.00 / Csapó utca, színpad
Bánó András és Antal Péter A műgyűjtő – Beszélgetőkönyv című kötetének bemutatója

15.00 / Csapó utca, Olvasóliget
Lajtos Nóra Példázat és etika – Sánta Ferenc rövidprózája című kötetének bemutatója
Beszélgetőtárs: Szénási Miklós

17.00 / Csapó utca, színpad
Ünnepélyes megnyitó
Köszöntőt mond Komolay Szabolcs alpolgármester
A debreceni könyvhetet Bereményi Géza, a rendezvénysorozat díszvendége nyitja meg.
Közreműködik a Debreceni Helyőrségi Zenekar

18.30 / MODEM
Pódiumbeszélgetés Bereményi Gézával
Beszélgetőtárs: Szirák Péter

20.00 / MODEM
A Kávészünet zenekar koncertje

június 14. (péntek)

11.00 / Csapó utca, Olvasóliget
„A varázsecset és az elvarázsolt festmények”
Könyvbemutató és interaktív foglalkozás Kitty Bich Thuy Ta-rával

15.00 / Csapó utca, Olvasóliget
Könyvbemutató
Scholtz Róbert Gergely: Kik bújócskázni mertek a halállal
Beszélgetőtárs: dr. Hajdú Zsigmond főmuzeológus, régész, Déri Múzeum

16.00 / Csapó utca, Roncsbár
Tünde Farrand Farkasország című könyvének bemutatója

17.00 / Méliusz Juhász Péter Könyvtár Központi Könyvtára, földszinti előadó
Ember a fán – Kollár-Klemencz László zenés irodalmi estje
A Rengeteg című új lemezanyag alapvetően zenéjével és szövegeivel a természetben mélyül el, és keresi a sokszor elfeledett tiszta, egyszerű kapcsolatot ember és a teremtett természet között, valamint ember és a saját természete között olyan hozzáállással, ami szembe mer nézni a valósággal, mégis meggyőződéssel hisz az ideákban.
A próza kerek egészet alkot a zenével, hiszen a főhős, Toszka tanyán él, a természet közelében, tudja, hogy az elmúlás az élet része, látja, milyen egyszerűen szép dolog a vágy, a hűség. Mindenre rácsodálkozik, gyönyörködik a létben, hogy milyen sokfélék vagyunk, és, ahogy az egyik novellában is elhangzik, „Mindenki szép.”

17.00 / Csapó utca, színpad
Papp Csilla Szerelem újraírva című könyvének bemutatója
Rebeka Simon saját lakberendező cégét vezeti Londonban. Egzisztenciája, kapcsolatrendszere messze felülmúlja korábbi elképzeléseit, sikert sikerre halmoz, mégsem tud igazán boldog lenni. Egy titkot hordoz 19 éves kora óta, mely ez idáig egész felnőtt életében fogságban tartotta.
Beszélgetőtárs: Tóth Edina

18.00 / Csapó utca, színpad
Kukorelly Endre Pálya, avagy Nyugi, dagi, nem csak a foci van a világon című könyvének bemutatója
Beszélgetőtárs: Juhász Tibor
Vajon egy sport-e csak, tényleg, a futball, ezekben az írásokban ilyesmi örömteli kérdéseket teszek föl magamnak. Irodalmi kísérlet, melyben a létezők egyike, a sport használtatik. Nem példázat, nem metafora, „de legenda, de jelkép! / de eredmény, és a mienk!” (Szabó Lőrinc), a sport öncél, magánvaló; magára mutatva, ezzel mutat túl. Hogy hová, ahhoz nézz győzteseket/veszteseket győzelmük/vereségük utáni néhány másodpercben. Komoly – bármennyire félrevezető is ez a szó.

19.00 / Csapó utca, színpad
Kiss László és Bérczesi Róbert (Hiperkarma) Én meg az Ének – behúzott szárnyú felfelé zuhanás című könyvének bemutatója
„már átlátok rajtam de nem látok belém
én egy univerzális gondolkodóval élek aki folyton
boldogabb akar lenni, és nem érti meg,
hogy ez nem így működik nem ilyen egyszerű
és folytatnám még tovább is van de félbeszakít
és azt mondja hogy ez az élet szerinte…”
Beszélgetőtárs: Énekes András Előd

június 15. (szombat)

11.00-19.00 / Csapó utca
„Végtelenkő-kereső” játék
A Végtelen kövek az univerzum leghatalmasabb tárgyai. Keresd meg mind a hatot a debreceni Ünnepi Könyvhét helyszínén szombaton 11 órától egy bármikor elkezdhető játék keretében. A köveket összegyűjtő bátor vállalkozók végső hatalmuk birtokában jogosultak lesznek arra, hogy írjanak a „Csettintőfalra”, amelyen megoszthatják a könyvhétre kilátogató olvasókkal, mihez kezdenek majd a kövek erejével.

14.00 / Csapó utca, színpad
Keserue Zsolt Nemzeti Tankönyv Projekt című kötetének bemutatója
Miképpen konstruálják meg szakértői csoportok, történelemkönyvek a nemzeti történelem hivatalos, kanonizált olvasatát? Milyen alternatív olvasatok léteznek, hogyan néz ki „idegen” nézőpontokból a magyar történelem? Hogyan vehet részt a múlt újraértelmezésében a kortárs művészet, a kritikai pedagógia? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a MODEM-ben július 7-ig látható rendhagyó kiállítás, amelyhez – azonos címen – katalógus is készült. A Nemzeti Tankönyv Projekt kötetét június 15-én mutatják be a debreceni könyvhét keretein belül.

15.30 / Csapó utca, Olvasóliget
Marvel Cosplay Show
Minden érdeklődőt szeretettel vár a Marvel Cosplay Show! A BarCraft Debrecen cosplayer vendégei látogatnak ki a debreceni Ünnepi Könyvhétre, Marvel szuperhősök képében. A szervezők várják olyan érdeklődő Marvel és képregényrajongók részvételét is, akik szeretnék megmutatni magukat a könyvhéten házilag készített vagy rendelt képregényes kosztümben.

16.00 / Csapó utca, színpad
Kálnási Árpád A debreceni cívis élet lexikona című könyvének bemutatója
A kötetet bemutatja: dr. Mazsu János

16.00 / Csapó utca, Olvasóliget
A nagy Marvel kvíz
Mindenkit vár a képregényőrület jegyében a „Nagy Marvel Kvíz” az Ünnepi Könyvhéten. Válogatott, változatos kérdések, amelyek éppúgy szólnak a Marvel-univerzum rajongóinak, mint a képregénykultúra iránt érdeklődőknek. Bárki próbára teheti tudását! Regisztráció a kvízre a helyszínen 15 órától a Könyvutca információs standjánál. A kvíz győztese a GeekHub Ajándékbolt Marvel nyereményében részesül.

17.00 / Csapó utca, színpad
A Marvel képregények múltja és jövője a mozivásznon – Szirmai Gergő előadása (Hollywood Hírügynökség)
A beszélgetést vezeti: Fejér Tamás

18.00 / Csapó utca, színpad
Bartók Imre Jerikó épül című könyvének bemutatója
Bartók Imre regénye, ha hagyományos fogalmainkkal próbálnánk leírni, önéletrajz, családregény és nevelődési regény meghökkentő elegye. A könyv cselekménye mintegy húsz évet fog át: az 1980-as és 90-es évek generációs tapasztalataiból kiindulva, a valós eseményekre épülő személyes történettel a valóságot kifordító, továbbgondoló, egészen a kultúrtörténeti és teoretikus belátásokig hatoló elbeszélést hoz létre. Szándékosan tágítva a szakadékot a gyerekkor sokszor traumatikus emlékei és a felnőttkori visszatekintés között, bemutatja egy szükségszerű tragédiákkal együtt is átlagos élet átlagos hétköznapjait és annak a szellemi fejlődésnek az útját, amelynek végpontjáról a múlt mint rommező beláthatóvá és értékelhetővé válik. A Jerikó épül merő provokáció, kísérlet egy újfajta irodalmi stratégia és nyelv megteremtésére.
Beszélgetőtárs: Balajthy Ágnes

18.45 / Csapó utca, színpad
Mán-Várhegyi Réka Mágneshegy című könyvének bemutatója
Börönd Enikő, harmincas éveiben járó szociológus, 1999 nyarán tér vissza New Yorkból Budapestre. Kutatni és írni akar, most mégis leblokkolt. Miért nem jutsz végre egyről a kettőre, Enikő? Az ugyancsak szociológus Bogdán Tamás, első generációs értelmiségi szakmai karrierje szárnyal. Viszonyt kezd a tanítványaival, kapcsolatba bonyolódik Börönd Enikővel. Lehet ennek jó vége? Az egyetemista Réka az értelmiségivé válás és a nőként való írás buktatóiról töpreng. Mi a megoldás?
Beszélgetőtárs: Béres Zsuzsa

19.00 / Csapó utca, Roncsbár
Élő Várad performansz

június 16. (vasárnap)

10.00 / Csapó utca, színpad
Dezső András Maffiózók mackónadrágban című könyvének bemutatója
A magyar szervezett bűnözés regényes története a 70-es évektől napjainkig.

15.00 / Csapó utca, színpad
Jassó Judit Kaszt című novelláskötetének bemutatója
Beszélgetőtárs: Bihary Gábor

16.00 / Csapó utca, színpad
Lesi Zoltán Magasugrás című verseskötetének bemutatója

17.00 / Csapó utca, színpad
Albert Uderzo: ASTERIX 27. – ASTERIX FIA (60 ÉVES ASTERIX) – Könyvbemutató
Beszélgetés az Asterix-képregények magyar fordítójával, Bayer Antallal

18.00 / Csapó utca, színpad
Péter I. Zoltán Ady-életrajzának bemutatója

június 17. hétfő
18.00 / Méliusz Juhász Péter Könyvtár Központi Könyvtára, földszinti előadó
Tóth Krisztina Fehér Farkas című novelláskötetének bemutatója
Beszélgetőtárs: Bódi Kata
,,Minden lakás másik történet” – mondja Tóth Krisztina novellájának elbeszélője, miközben saját egykori otthonát keresi. Mindegyik lakás emlékezteti rá valamennyire, de egyik sem lehet ugyanaz. Minden boldogtalan lakás a maga módján az. Ilyenek a könyv katartikus történetei is, amelyek a korábbi műveknél élesebben mutatják meg a hatalmi elnyomás törésvonalait, az alárendeltség, a kirekesztettség stigmáit, az erőszak állomásait. Rendszerint névtelen hősei ismerősek, mellettünk toporognak a liftben, mögöttünk loholnak a lépcsőházban. Felfigyelünk rájuk, ők pedig elkezdenek beszélni: egykor volt otthonokról, bizarr találkozásokról, évtizedes talányokról, kapcsolatokat szétfeszítő titkokról. Hogy egy lerobbant autó, egy rossz pillanatban megtett mozdulat, egy elveszettnek hitt táska, egy véletlen megváltoztat mindent. Pontosabban: megváltozott már minden, de csak most vesszük észre. A Fehér farkas olvasója is ezt kezdi érezni. Mások életébe pillantunk be, de a szövegek tükrében magunkra, a bennünk élő idegenre is ráismerünk.

Gyerekprogramok

Mesés honfoglaló – Könyves hadművelet / Társasjáték
június 12. 17.00-18.00; 18.00-19.00
június 15. 10.00-11.00; 11.00-12.00
június 16. 10.00-11.00; 11.00-12.00

június 12. szerda

10.30-14.00 / Csapó utca, Olvasóliget
Holden Rose rendhagyó irodalomórái – Ady, de másképp

június 13. csütörtök

10.00-12.00 / Csapó utca, Olvasóliget
Víg Balázs meseíró előadásai

június 14. péntek

11.00 / Csapó utca, Olvasóliget
„A varázsecset és az elvarázsolt festmények”
Könyvbemutató és interaktív foglalkozás Kitty Bich Thuy Ta-rával

június 15. szombat

10.00 / Csapó utca, színpad
Kerekítő foglalkozás a legkisebbeknek

10.00 / 40. Barátunk a könyv – olvasónapló-pályázat
Ünnepélyes eredményhirdetés
Vendég: Sohonyai Edit

A Facebook-esemény itt érhető el.