Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

FISZ-tábor 2019

2019. júl. 10. - 10:00

Szokolya


FISZ-tábor, Királyrét


 

Nyáron is FISZesen! A FISZ nyolcadik alkalommal rendezi meg nyári táborát, idén ismét a Szokolya melletti Királyréten várnak a szervezők.

Az ötnapos irodalmi rendezvény számos szakmai programot tartogat: az érdeklődők Balla Zsófiával, Bereményi Gézával, Csányi Vilmossal és Háy Jánossal hallgathatnak beszélgetéseket délutánonként. Napközben líra-, próza-, kritika-, műfordító műhelyekben dolgozhatnak a jelentkezők, este pedig felolvasásokon, szakmai beszélgetéseken, társtudományi, társművészeti programokon vehetnek részt.

A FISZ-tábor célkitűzése, hogy évről évre tartsa karakterét és színvonalát, ugyanakkor meglepetéssel is várja az érdeklődőket, ezért a szervezők mindig újraalkotják a tábor programját. Királyrétre kisvasúttal is lehet érkezni, a FISZ-vasúton pedig felolvasó kalauzok kísérnek. Ha nem ebben a FISZ-táborban, akkor hol máshol főznél Péterfy-Novák Évával? Az újdonságok mellett csak ami jól bevált, az marad változatlan. A reggeli Bevezetés a szépirodalomba és az esti buli között a leghatékonyabb írói-szerkesztői gyakorlat, a kis csoportokban zajló műhelymunka az, amiben kiváló szakemberek segítenek. A kritikaműhely vezetője Károlyi Csaba, a prózáé Szilasi László és Selyem Zsuzsa. Nádasdy Ádámmal és Lövétei Lázár Lászlóval dolgozhatnak a líraműhelyek résztvevői, míg a műfordító műhely vezetője Horváth Viktor lesz. Ez utóbbi műhelyben ráadásul a szeptemberi PesText nemzetközi irodalmi fesztivál előkészítése is zajlik majd: számos szöveget itt, a FISZ-táborban fordítanak le visegrádi nyelvekről magyarra a műfordítók.

A tábor első napjának estéjén tapasztalt pályatársak mutatják be az új kötetes szerzőket: Seres Lili Hannát Turi Tímea, Vass Norbertet Totth Benedek, Jassó Juditot Mán-Várhegyi Réka, Fodor Balázst pedig Nemes Z. Márió. Ezt követően nem marad el a FISZ-Kalligram Világirodalmi Sorozatának, a Horizontok frissen megjelent köteteiről (Xaver Bayer: Az átlátszó kezek, Ricardo Piglia: Az eltűnt város, Rafael Pinedo: Plop, Ivan Wernisch: Út Asgábádba) való beszélgetés sem.

A táborlakók megismerkedhetnek a FISZ partnerkiadója, az Erdélyi Híradó Kiadó új könyveivel, lesz FISZ-mozi és mozira hangolódás Bereményi Gézával, Élő Várad Ady-performansz, kerekasztal-beszélgetés 1919-ről, Patócs Lászlóval, Szécsi Noémivel, Hatos Pállal és Kocsis Árpáddal.

Természetesen nem maradhat ki idén sem a zene: Egyed Márton énekes-dalszerző, a BOZO és a skeemers szintén a tábor vendégei lesznek.

Jelentkezni ezzel az űrlappal lehet.

A Facebook-esemény itt érhető el.