Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Gém/Gamekapocs

2016. jún. 4. - 16:00

Debrecen


MODEM – Modern és Kortárs Művészeti Központ, Baltazár Dezső tér 1.


gamekapocs

Az esemény június 18-ig tart.

GÉM / GAMEkapocs:

Az Antal–Lusztig-gyűjtemény következő kiállítása szokatlan aspektusból mutatja be a kollekció egy részét. A gyűjtemény kurátora, Nagy T. Katalin művészettörténész képzőművészeket, költőket és írókat kért fel, hogy válasszák ki a gyűjtemény egy-egy darabját és azt „gémkapcsozzák meg” egy régebben vagy újabban készült művükkel.

A „gémkapcsozás” eredményeképpen műpárok születtek. A kiválasztott művek mellett megjelenő alkotások hol reflexiók, hol asszociációk, hol interpretációk, hol parafrázisok. A képzőművészek közül sokan olyan művészt választottak, akitől fiatalon tanultak vagy akit tiszteletbeli mesternek tartanak. Ekképpen kerül egymás mellé Barcsay Jenő és Maurer Dóra, Ferenczy Noémi és Lovas Ilona, Nagy Balogh János és Gerber Pál, Markó Károly és Szurcsik József, Vilt Tibor és Šwierkiewicz Róbert egy-egy műve. A kiállítás nem csak „látható”, hanem „hallható” alkotásokat is felsorakoztat; Aba-Novák Vilmos művét Markó Béla, Tóth Menyhértét Jász Attila, Seres Lászlóét Kabay Lóránt, feLugossy Lászlóét Nagy Zopán, Palkó Tiborét Áfra János látja el egy-egy költeménnyel.

Köszöntőt mond: Papp László
A kiállítást megnyitja: Pataki Gábor művészettörténész, Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Művészettörténeti Intézet

A Pro. 143 című performanszt előadják: Szirtes János és W. Horváth Tibor képzőművészek

Esemény a Facebookon