Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Hirundo

2019. jún. 28. - 19:00

Budapest


Rugógyár Galéria, Szarka utca 7


Pop-up kiállítás a fecskékért

„Az ember mindig felsőbbrendűnek gondolja magát, manapság pedig ez sajnos egyre inkább így van. Mindent uralni akarunk, a környezetünk, az ideáljaink, az érzelmeink, a félelmeink miatt. A fecskék, akik évezredek óta velünk élnek, tökéletesen szimbolizálják a mai ember tévképzeteit. Összepiszkítják a szép fehér insta-barát házakat, ráadásul hangosak is, így inkább leverik a fészkeiket. Ők meg ennek ellenére emberkövetők. Szóval, én most a fecskék oldalára állok, és át is szellemülök fecskelánnyá” – mondja Haniko.

Ha nem történik jelentős változás, hamarosan eltűnhetnek a fecskék Magyarországról. A nagyüzemi mezőgazdaság okozta élőhely-átalakítások, a klímaváltozás, és a fecskefészkek állandó leverése miatt nem szívesen maradnak nálunk, aminek beláthatatlan következményei lesznek; többek között ők jelenthetnek biológiai védelmet a rovarok által terjesztetett betegségekkel szemben is. Herbert Aniko (HANIKO) vizuális művész erre a problémára hívja fel a figyelmet legújabb, Hirundo című sorozatával.

Aniko minden munkáját alapos kutatás előzi meg; a kellő művészi újraértelmezés mellett fontos számára a jól alátámasztott elgondolás, a háttéranyagok pontos feltérképezése. A Hirundo projekthez is számos újságcikket, tudományos írást gyűjtött össze, utánaolvasott a fecskékkel kapcsolatos néphagyományoknak, verseket vett sorra. A legjobban talán mégis Dér Zoltán Fecskelány című kötete hatott rá, amelyben Kosztolányi Dezső levelei és Lányi Hedvig lánykori naplója nyomán az ő eltitkolt, nagy szerelemi történetük bontakozik ki az olvasó előtt.

„(A) földhöz vágom a bánatot és – álmodok rólad. Álmodok, ahogy szoktam, mikor egyedül vagyok. Tengereken, messze idegen, aranyos tengereken csónakázom veled. És velem vagy mindenütt. Olaszországban, Párizsban, havas hegyeken és sötét, olajfaillatos völgyekben. Kicsoda vagy te, hogy ily könnyű vagy? Könnyű és karcsú, mint a fecske. Te fecskelány! Te, fecskelelkű, fecskekönnyűségű, repülő, táncolva repülő lány, te kék égben, kék vizeken csicsergő madár! Te én!! Te költő, te isten, te minden!!!” – írja Kosztolányi.

A kiállítás július 2-ig látogatható.