Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Magyar Filmhét 2014

2014. okt. 14. - 10:00

1123 Budapest


Cinema City MOM Park, Alkotás út 53.


filmhét

A Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa 2014. október 13. és 19. között a Cinema City MOM Park mozijában megrendezi a Magyar Filmhetet.

A Magyar Filmhét célja, hogy a nagyközönség és a filmszakma képviselői megismerhessék a 2012-2014 között bemutatott, vagy bemutatásra kerülő filmalkotásokat. Az egy hétig tartó eseményen nagyjátékfilmek, tévéfilmek, dokumentumfilmek, kisjátékfilmek, animációk és ismeretterjesztő filmek egyaránt vetítésre kerülnek.

A Filmhét október 13-án este a Művészetek Palotájában nyílik meg, ahol Kertész Mihály A tolonc című, idén 100 éves némafilmje felújított, digitalizált változatának ünnepélyes bemutatójára kerül sor. Ehhez kapcsolódóan a MANDA október 14-én filmtörténeti konferenciát szervez A tolonc és az I. világháború címmel.

A Filmhét kísérőprogramjaként az Uránia Nemzeti Filmszínházban szeptember 26-tól Mesterek szemével címmel négy hétvégén emlékeznek meg olyan legendás magyar filmalkotókról, akik már nem lehetnek közöttünk. A nemrég elhunyt Jancsó Miklós, Maár Gyula, Xantus János, Kézdi Kovács Zsolt és Szécsényi Ferenc filmjeit vetítik, valamint Maár Gyula festményeiből kiállítás tekinthető meg.

A Magyar Nemzeti Filmalap a korábbi évek hagyományait felélesztve egészestés játékfilm treatment pályázatot hirdetett a magyar filmszakma aktív alkotói és pályakezdő tehetségei számára: a beérkezett 215 pályamunkából a legjobb 8 forgatókönyvíró a Magyar Filmbörzén mutathatja be projektjét október 16-án.

Az elmúlt három év magyar filmplakátjaiból ismét lesz Plakátkiállítás a Cinema City MOM Parkban.

A bejegyzés alatt álló Magyar Filmakadémia Egyesület tagjai a Filmhéten megtekinthetik az elmúlt 3 év filmtermését, és jövő januárban titkos szavazással jelölhetik a Magyar Filmdíjakra a szakma legjobbjait. A Filmakadémia tagjai lehetőséget kapnak arra, hogy a Filmhetet követően minden, 2014. december 31-ig moziban vagy televízióban bemutatásra kerülő alkotást is megnézzenek.

A Magyar Filmdíjak gálaestjére 2015 februárjában kerül sor.

A filmhét programja ITT olvasható.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.