Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Mélyáramok nyitónap

2019. dec. 14. - 15:00

Debrecen


MODEM, Baltazár Dezső tér 1.


Brassaï, Lucien Hervé, Paul Almasy, Maurer Dóra, Miskolczi Emese, Sugár Kata és további hazai fotókiválóságok munkáiból formálódik az idei év utolsó kiemelt tárlata a MODEM-ben. Izgalmas felfedezésre hívja a látogatókat  december közepétől a Mélyáramok című tárlat, bemutatva a párhuzamokat, kapcsolatokat, a gyakran rejtett, mégis létező mélyáramokat a magyar fotográfiában. A világhírű elődök – többek között Brassaï, Lucien Hervé, Paul Almasy – eredeti művei mellett a kortárs magyar fotóművészet számos alkotásával is megismerkedhetünk a MODEM és a Budapest FotóFesztivál együttműködésében megvalósuló kiállításon.

A nyitónap programja:

15.00: Tárlatvezetés a kurátorokkal
16.00: Kerekasztal-beszélgetés
Résztvevők: Hetényi Csaba, Balázs Árpád, Szöllősi-Nagy-Nemes műgyűjtő házaspár
Moderál: Emőd Péter
17.30: Pátkai Rozina – Melykó Richárd – Bácsi Barnabás és az EM90: Erdély Miklós megzenésített versei
Pátkai Rozina – ének, billentyűk, elektronika, Melykó Richárd – spoken word, Bácsi Barnabás – gitár, elektronika

A párbeszéd egyik terrénuma a Mélyáramokban szereplő válogatás, amelyik a Szöllősi-Nagy–Nemes műgyűjtő házaspár fotográfiai kollekcióját bemutatva tárja föl a mélyáramokat a klasszikus és a kortárs gesztusokban. Maurer Dóra, Trauner Sándor, Miskolczi Emese, Sugár Kata, Tóth György és még sok más művész képeinek együttese, kiegészülve néhány nem magyar klasszikus, František Drtikol vagy Nadar műveivel.

A kiállítás másik részében a Budapest FotóFesztivál keretein belül immár harmadik éve megrendezett kortárs fotográfiai kiállításokat átgondolva, félszáznál is több magyar fotóművész műve kerül a kiállítótermek falain egymással kölcsönhatásba.

Ezekből a különleges „műfaji” kiállításokból kiindulva – a műgyűjtői kollekciót is melléjük rendelve – a mostani összeállításban még inkább fókuszáltan és komplexen tárulhatnak föl a mélyáramok a magyar fotográfiában. Vagyis a klasszikus műfajok mai értelmezései, a távolabbi és a közelmúlt jeles alkotói a kortárs művészekkel egy közös tárlat keretében mutatkoznak be a debreceni közönségnek. A jelen gazdagsága és a múlt értékes öröksége nemcsak tanulságokat, de felfedezői élményt is ígér a látogatóknak.

Kurátorok: Szarka Klára, Somosi Rita

A MODEM nyitónapra buszt indít Budapestről. Szeretnének, ha minél többen eljutnának a megnyitóra, és a lefoglalt helyeket valóban igénybe vennék, ezért a buszra előzetesen lehet online jegyet venni. Az online jegyvásárlás az alábbi linken érhető el. A jegy ára ezer forint, ami a MODEM kávézójában kávéra és üdítőre váltható. Gyülekező december 14-én a Planetárium előtt 10:45-kor. A buszsofőr MODEM táblával fogja várni az érdeklődőket. A busz várhatóan 18:30 – 19:00 között indul vissza Debrecenből, a MODEM melletti parkolóból.

A Facebook-esemény itt érhető el.

Jegyvásárlás és további információk a MODEM honlapján érhetőek el.