Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Rising Stars 2019

2019. nov. 8. - 17:30

Budapest


Müpa, Komor Marcell u. 1


Az Európai Hangversenytermek Szervezetének (ECHO) fiatal művészeket bemutató sorozata ebben az évadban is a legígéretesebb tehetségek közül válogat. Ezeken a koncerteken elsők közt hallhatja itthon azokat az ifjú muzsikusokat, akiknek az előadásaira néhány éven belül jó eséllyel elkapkodják majd a jegyeket, ráadásul minden alkalommal egy-egy új kortárs mű bemutatójának is részese lehet. Elsőként a Hesse-regényből nevet választó Goldmund Vonósnégyes lép színpadra: számos alkalommal varázsolták már el a közönséget nemzetközi versenyeken, köztük a Melbourne-i Nemzetközi Kamarazenei Versenyen és az ARD müncheni megmérettetésén.

Már hagyomány, hogy a sorozatban olyan hangszerek is hangsúlyos szerepet kapnak, amelyek szóló- és kamarazenei produkciókban ritkán kerülnek fókuszba. A cselló mellett ezúttal a klarinétban, a harmonikában és a trombitában rejlő sokszínű lehetőségeket ismerhetjük meg. Magnus Holmander svéd klarinétművész nyitottságáról híres: jól mutatja ezt, hogy Brahms mellett Donizettitől és Luigi Bassitól is hoz egy-egy ritkaságot. João Barradas portugál származású harmonikaművész 8 éves korától több mint 30 versenyen vett részt, és kivétel nélkül valamennyit megnyerte. Izgalmasnak ígérkezik a spanyol csellista, Pablo Ferrandez előadása is, akit Christoph Eschenbach karmester-zongoraművész a legjobb fiatal csellistaként említett. Stradivariján korábban nem kisebb művészek játszottak, mint Starker János és Gregor Pjatigorszkij.

A sort a német trombitás Simon Höfele zárja, aki számos nemzetközi verseny díját tudhatja magáénak, és szólistaként a világ legrangosabb zenekaraival lépett fel. A koncerten a hangverseny zongoristája, az észt Kärt Ruubel is hangsúlyos szerepet kap, hiszen honfitársa, Arvo Pärt és Prokofjev egy-egy művét önállóan szólaltatja meg.

A Facebook-esemény itt érhető el.