Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Szálinger Balázs // Költő a nappaliban 1.1

2020. febr. 27. - 18:00

Budapest


Lakásszeminárium, titkos


„A Költő a nappaliban sorozat nyitóeseménye, vendégem Szálinger Balázs költő.

Azt bírom Szálinger Balázsban, hogy műveiben lelkiállapota, személyes élményei szinte soha nincsenek közvetlenül jelen, hanem mindig áttételesen, finom hártyákon szűrődnek át. Viszont kezdetektől fogva foglalkoztatják a történelmi folyamatok, az ország közállapota, hangulata, az emberek mentalitása. Mintha rendületlenül kutatná a mai társadalmi, kulturális helyzet gyökereit, a múltbeli történelmi események, költői hangok áthallásai reflektálnak a jelen problémáira. Sőt, legutóbbi köteteiben a költő a klímaváltozásra, a bolygót és önmagát pusztító emberiségre is igen érzékenyen reagál. A tájban, geológiai formákban megmutatkozó ‘bajok’ izgalmas poétikai tartópillérei költészetének.

Szóbahozzuk mindezeket a velünk töltött estén is, hátha megtudhatjuk végre, mi is az az antropocén költészet, ő hogy viszonyul hozzá, hogyan látja az ország vagy az egész glóbusz helyzetét, van-e még jövő, esély és lehetőség verseket írni.

Mielőtt azt gondolnánk róla, hogy csak súlyosan komoly dolgok foglalkoztatják, elárulhatom, hogy Szálinger Balázs rendkívül sokoldalú alkotó, humora, öniróniája számtalan helyen megcsillan, amiről mi sem tanúskodik jobban, mint Szűcs Krisztiánnal, a Heaven Street Seven énekesével alkotott énekes-gitáros, ‘irodalmi estnek, kabaré, kabarénak költészet’ formációja: a Szűcsinger.

Mindezekről több is kiderül a Költő a nappaliban alkalmával, ahol 360°-ot – plusz még egyet pördülünk a költővel és veletek.”

A házigazda, aki rendületlenül kérdez: Visy Beatrix irodalomtörténész, kritikus.

A program: beszélgetés a szerzővel, felolvasás mintegy 70-80 percben. A szünetben minden résztvevő vendég egy pohár minőségi borra, amit Szálinger Balázs javasolt. Végül a szintén általa választott képzőművészeti alkotás a beszélgetés témája.

A részvétel regisztrációhoz kötött, mely a lakasszeminarium@gmail.com email-címen lehetséges. A helyszín mindössze 20 embert tud fogadni a regisztráció sorrendjében. A bérlettel rendelkezők automatikusan előnyt élveznek.

A részvételi díj 3200 Ft/alkalom. Bérlet is váltható az egész sorozatra, a 6 alkalom 16 000 Ft.

A Facebook-esemény itt érhető el.