Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Tájkép banyatankkal//kiállítás- és galériamegnyitó

2019. dec. 10. - 19:00

Budapest


Werk Galéria, Csanádi utca 11.


Az országban a Werk Akadémián látható először a világ száz legjelentősebb illusztrátora közé egyedüli magyarként beválasztott Valló Berta grafikus kiállítása. A digitális technikával készült képein Budapest karakteres alakjait jeleníti meg. Egyéni formanyelvét a meseszerű látásmód jellemzi, a felszíni harmónia mögött azonban mindig ott húzódik a csúf, a groteszk, a morbid.

London nagy karrierlehetőség, de Budapest az a hely, amely igazán inspirálja Vallót. Otthonaként tekint a városra, úgy érzi, valamiféle kollektív tudat köti össze a magyarokkal. Budai nyár
című képének hősnői 80 körüli budai úriasszonyok. „Egy idő után nyilvánvalóvá vált, hogy nem csak én hagytam el a várost és költöztem külföldre, hanem szinte az egész generációm. A Budai nyárban egy viccesnek ható, valójában negatív utópiát fogalmaztam meg a magyar társadalomról, ahol lassan már csak az öregek maradnak meg.”

A budapesti karakterek, a buszon utazó öregasszony szatyorral, zellerszállal, a pesti fürdő közönsége, a hétköznapi, kiszolgáltatott emberi arcok művészi aranybányát jelentenek számára. Egyéni formanyelvét a meseszerű látásmód jellemzi, a felszíni harmónia mögött azonban mindig ott húzódik a csúf, a groteszk, a morbid. Saját bevallása szerint imádja a giccset, a Viktória-korabeli rézkarcokat, a furcsa, ronda tárgyakat. A bagatell dolgok érdeklik, ezek aprólékos megjelenítése adja művei különös báját, melyek kukkolóként pillantanak be mások életébe. Alapállása inkább megfigyelő, semmint résztvevő.

A tárlat január 12-ig látható.