Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Tájképek vagy képtájak? // Szüts Miklóssal Nádor Tibor beszélget

2019. dec. 4. - 19:00

Budapest


Tér Galéria, Kosztolányi Dezső tér 4.


Tájat festünk, vagy képeket? Min van a hangsúly? Milyen lehetőségei vannak a tájképfestészetnek ma? Milyen művészi utak, irányok lehetségesek a tájak, az érzéki élmények és a festészet összetett kapcsolatrendszerében, festékrétegeken innen és túl? Ezek a kérdések kerülnek terítékre Nádor Tibor nemrég a Tér Galériában megnyílt, Négy Képtáj című kiállítása kapcsán a Palládium-díjas festő és vendége, Szüts Miklós között.

Nádor Tibor 2019-ben vette fel művészi önértelmezésébe a kép-táj fogalmát, megkülönböztetve képeit a hagyományos értelemben vett tájképektől. „A kép, amit létrehozok” – fogalmaz Nádor – „még ha egy akár földrajzilag jól lokalizálható élmény is a forrása, nem más, mint a bennem az élmény hatására létrejött folyamatok látványa. Sőt: az e folyamatok által alakított képfelület tájékainak nézetei. Tehát ami megszületik, az az élménnyel való nagyon sokrétű viszonyom kifejeződése kép formájában. A kifejeződés, illetve a kifejezés eszközei, vagyis a lekaparások, le- és átmosások, a rétegek egymásra rakódásai pedig a természetben működő, a tájak arculatát alakító – ide értve az emberi tevékenységet is – erők analógiájaként is értelmezhetőek.”

Nádor Tibor (1967) képzőművész. 1984 és 1989 között Szlávik Lajosnál tanult festészetet. 1994-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán, Gerzson Pál osztályában. 1994-ben fél évet töltött Genfben a Sammuel Buffat Alapítvány ösztöndíjával. 2000-2017 között a MOME oktatója volt, a Tárgyalkotó Tanszéken mint alakrajz tanár. 1995-től tagja, majd 2005-től vezetőségi tagja az Artus kortárs művészeti stúdiónak. Festészete alapvetően absztrakt, de mindig és hangsúlyosan valamilyen konkrét látványból indul ki. 2019-től táj alapú, természeti látványokból inspirált képei vonatkozásában bevezette művészetében a képtáj fogalmát.

Szüts Miklós (1945) magyar festőművész, tervezőgrafikus, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja. 1967–1973 között a Képzőművészeti Főiskola, festő és sokszorosító grafika szakán tanult. 1972 óta kiállító művész. A főiskola elvégzését követően a festés mellett önálló tervezőgrafikusként dolgozott. 1985–1988 között a József Attila Gimnáziumban rajzot és művészettörténetet tanított. 1997–1998 között a Színház- és Filmművészeti Egyetemen oktatott. 1991-ben az AD Grafikai Stúdió létrehozója, kreatív igazgatója, társtulajdonosa lett. 2001–2002 között Párizsban három hónapot töltött ösztöndíjjal, azóta is rendszeresen visszajár Párizsba dolgozni.

A Facebook-esemény itt érhető el.