Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

The Art of Joining: Teamwork.//kiállításmegnyitó

2019. dec. 9. - 19:00

Budapest


Kortárs Építészeti Központ, Bartók Béla út 10-12.


Kortárs, nemzetközi építészeti kiállítás nyílik a Kortárs Építészeti Központban. A kiállítás a dessaui Bauhaus Alapítványban végzett kutatásra épít, és technológiai és politikai összefüggéseiben vizsgálja Konrad Wachsmann kísérleti építészetét. A német, egyesült államokbeli, lengyel és osztrák kurátorokból álló csapat a tervezésben való együttműködés, csapatmunka aktuális kérdéseit járja körül.

Konrad Wachsmannt az ipari előregyártás forradalmáraként tartják számon, aki 1941-ben Németországból az Egyesült Államokba emigrált. A II. világháborút követő években a tudományos és együttműködésen alapúló megközelítés vált tervezési és pedagógiai módszerének alapvető elemévé. Az osztrák nyári iskolák, japán szemináriumok és az Egyesült Államokban tartott előadások közt Wachsmann innovatív módszereket fejlesztett a csapat-alapú tanulás, a tervezésben való együttműködés terén. Wachsmann az építészet technológiai fejlődésének elkötelezett támogatója volt egészen 1980-ban Los Angelesben bekövetkezett haláláig.

A program három kortárs jelentőséggel bíró kérdést feszeget: [1] Gyár: Hogyan működünk együtt? [2] Hálózat: Hogyan szervezzük önmagunkat?  [3] Iskola: Hogyan tanulunk együtt? A beszélgetések célja, hogy a szervezők kortárs design gyakorlat és elmélet területen dolgozó kollegákkal közösen járják körül ezeket a kérdéseket. A folyamat során a kiállítás így önmagában is az együttműködés gyakorlatává válik a gyártás, a hálózatépítés és a tanulás területein.

A The Art of Joining: Teamwork kiállítást a LEAP Collective nevű kurátori csapat szervezi, melynek tagjai: Eva-Maria Offermann (Berlin), Phillip Denny (New Yorkban – Cambridge-ben), Lisi Zeininger (Bécsben), valamint Adam Przywara (Varsó–Manchester) fiatal építészettörténészek, kurátorok.

A kiállítás a Kortárs Építészeti Központ 33,3 m2 címmel kiírt kurátori pályázatának nyertes projektje.