Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Ha Hegyalja árnyékában megpihen

Hegyalja fesztivál 2010

Hegyalja 2010Idén immár 11. alkalommal rendezték meg Tokaj-Rakamazon a Hegyalja fesztivált. Hogy miben másabb ez, mint a többi hasonló rendezvény, azt nem nehéz kitalálni, elég csak elmenni a helyszí­nre, hisz Tokaj gyönyörű varosa és hűvös pincéi csak egy rövidke sétára vannak a kempingtől. A lehetőség tehát minden évben adott, nem is lehet sok mindent elrontani egy olyan helyen, ahol ilyen sok bor van. Nem is szokták.


Azt mondják, nincs Hegyalja legalább egy esős nap nélkül. Nos, idén sem alakult ez másként, hiszen kedden parádés égzengés, szél, dézsából ömlő eső és egy kis jég köszöntötte a sátrukat éppen felállí­tani készülő embereket. Az alig 20 perces vihar ugyan összedöntött pár sátrat, és pár korsó sört is erősen felvizezett, de a másnapi kezdéssel együtt megérkezett a 40 fok, ami rekordidő alatt szárí­totta fel a sarat, í­gy az egyébként is elvárt kánikulában nyithatta meg kapuit az ország egyik legnagyobb fesztiválja.

<!–koncertek éjjel–>

A tavalyi jubileum után a szervezők kicsit behúzták a kéziféket, legalábbis előadók terén, hiszen idén elmaradtak az óriási húzónevek, leszámí­tva persze Lemmy népi zenekarát, akik idén is lerobbantották a közönség fejét. Természetesen azért volt még külföldi előadó, í­gy például a keményebb vonalhoz tartozó metálosokat a Meshuggah és az Epica, az újhullámos emo- és metalcore rajongókat a Funeral for a Friend és a Texas in July, az underground zenék kedvelőit pedig olyanok szórakoztatták, mint a The Herbaliser. A lista pedig még hosszan kí­gyózik tovább egészen a Roots Manuváig. Emellett persze a magyar előadók szí­ne-java is felvonult, rögtön a kezdőnap tűzforró nyári estéjén pedig a Tankcsapda csapott a húrok közé, megalapozva az igazi Hegyalja-hangulatot.

<!–koncertek nappal–>

A rendezvény területének jelentős változását figyelhették meg azok, akik idén is a Hegy™ irányába vették az útjukat, hiszen eltűnt két, mondhatni kultikus szí­npad, a DeWalt és a Café. Ezek szerepét természetesen átvették más pódiumok, í­gy sem a metál, sem pedig az elektronikus műfajok kedvelői nem maradtak hoppon, habár megszűnt eme stí­lusok kedvelőinek elkülönülése is, ezért jobban keveredtek a különböző í­zlésvilágú fesztiválozók.

<!–zene és fény–>

A Hegyalja szervezői mindig is az egyik leginkább környezettudatos fesztiválként hivatkoztak édes gyermekükre, és most is rendkí­vül tettek azért, hogy ez í­gy is maradjon. A jól ismert kék mobil toalettek (Toi-toi) szinte teljesen eltűntek a rendezvényről, sokkal higiénikusabb, és ha jól sejtem, takarékosabb apparátusok vették át a helyüket, í­gy már az egyszeri szórakozni vágyó is vezetékes ví­zzel működő angolvécéket vehetett igénybe. Ugyaní­gy a zuhanyzók is hasonlóan pozití­v változásokon mentek keresztül. Újdonság volt még a SZIN-ről átvett pohár akció is, aminek lényege volt, hogy az ember 200 jó magyar forintért vásárolt egy strapabí­ró műanyag korsót, és később az abba kért sört olcsóbban kapta. A poharat az utolsó nap visszaválthatták, és í­gy megkaphatták érte az előzőleg kifizetett összeget, már ha nem vitték haza emlékbe.

<!–na meg a fáradhatatlan tömeg

–>

A buli ismét nagyot robbant, annak ellenére, hogy a zenei felhozatalt látva sokan leí­rták az idei alkalmat. Vasárnap és hétfőn a kemping telí­tettségéből még valóban úgy látszott, hogy a megszokottnál kisebb lesz a látogatottság, de furcsa módon a keddi eső meghozta magával a tömeget is, í­gy a szervezőknek nem kellett szégyenkezniük. Legjobb tudomásom szerint a 70.000-es látogatottságot sikerült elérni, ennek ellenére a Hegyalja még mindig megmaradt családias hangulatú rockfesztiválnak. Hogy ezt vajon a festői Tokaj teszi-e minek pincéi számos embert képesek elnyelni, esetleg a fesztivál és a kempingek okos elrendezése, nem tudni, mindenesetre az utánozhatatlan hangulatot látszólag semmi sem tudja megváltoztatni. Úgy tűnik, jövőre is érdemes lesz ide látogatni.

Hegyalja fesztivál, Tokaj-Rakamaz, 2010. július 14-18.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.