Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Közhasznú muzsika

Interjú Nagy Gáborral, a Wasabi Kht. alapító tagjával

GáborMiután tavaly kilépett a Zanzibarból, hogy valóra váltsa zenei elképzeléseit, megalapította a folkos-jazzes popzenét játszó Wasabi Kht.-t. Kiről is van szó? Nagy Gábor gitárosról, akivel többek között a zenei stílusváltásról és a készülő lemezről beszélgettem.

KULTer.hu: Az együttes neve hallatán rögtön felmerül mindenkiben a kérdés, hogy annak mennyiben van köze a japán tormához, illetve a Kht. vállalkozási formához?

A névválasztásnak semmi különös története nincs. Talán hihetetlen, de egész egyszerűen csak úgy eszembe jutott a Wasabi. Mindenképpen szerettem volna utána még valamit, és a Közhasznú Társaságot rövidítő Kht. viccesnek tűnt.

KULTer.hu: Korábban a Zanzibarban zenéltél. Miért váltál ki onnan? Nagyon sokan (például Bérczesi Róbert, Lovasi András) egyszerre több együttesben is játszottak. A két banda nem férhetett volna meg egymás mellett?

Andrissal és Sidivel 1998 őszén alapítottuk a Zanzibart. Ekkor 24 éves voltam, és természetesen tetszett, amit csináltunk, nagy volt a lelkesedés és az összhang. Az első lemezt a mai napig szeretem. Aztán felnőttem, és idővel egyre nagyobb lett a távolság azok között a zenék között, amiket hétvégén a színpadon játszottam, és aközött, amit otthon hallgattam, tanultam és gyakoroltam. Ráadásul a zenekar nagy részétől emberileg is eltávolodtam, de azt hiszem, a többiek sem szerettek engem. Erre persze meg is volt az okuk, örök elégedetlenkedő voltam, mást szerettem volna csinálni, és ezt lépten-nyomon hangoztattam is. Valahogy mindig kilógtam a bandából, amit tudatosan vagy sem, de számos dologgal (öltözködés, gitározás) érzékeltettem a külvilág számára. Ez a senkinek sem kellemes állapot 2009 nyarán vált tarthatatlanná, aminek eredményeként 2010 óta nem vagyok a Zanzibar tagja, a többiek nagy megkönnyebbülésére, és persze a saját örömömre is. Azóta hihetetlenül szabadnak érzem magam. Biztos, hogy lesz még olyan, hogy egyszerre több zenekarban is játszom, de a Zanzibar semmiképp sem lesz köztük.

Gábor

KULTer.hu: Egyfajta stílusváltás is történt a zenekarváltással, mi ennek az oka?

Egészen egyszerű az oka: sok-sok éve ilyen zenét szerettem volna csinálni, amit most, de nem voltam elég bátor, hogy elengedjem örök szerelmemet, a színpadot, mivel tudtam, hogy a váltás hosszú szünetet jelent majd nekem.

KULTer.hu: Hogyan állt össze a jelenlegi csapat?

Hajdu Nellivel, az énekesnőnkkel (aki ráadásul szövegíró és zeneszerző is egyszerre) egy jam session-ön találkoztam. Egyből megtetszett a hangja, és tudtam, hogy vele szeretnék zenélni. Hain Rékával, a basszusgitárossal már együtt játszottam egy Ninja nevű formációban. Ő egyébként korábban zenélt a Fuguban, a Freshfabrikban és Varga Zsuzsánál is. Bodzsár Tomit, a trombitás-billentyűst Nelli mutatta be nekem, ő nagy latin zene őrült, van egy másik zenekara is, a Barrio Latino. Kludovácz Csabát pedig a korábbi dobosunk, Nyírő Áron ajánlotta.

Nelli

KULTer.hu: Néhány dalotok online felületeken (Myspace, Youtube) meghallgatható, azonban a rajongók már biztosan várják, hogy tárgyi formában is magukénak tudhassák a zenéteket. Mikor jön ki az első album?

Szeretnénk lemezt csinálni, dolgozunk is folyamatosan, és ha minden jól megy, tavasszal meg is jelenik az első Wasabi Kht. lemez, aminek sajnos a címét még nem árulhatom el, hiszen még mi sem tudjuk. Már most több mint 15 dalunk van, és addigra biztos, sokkal több lesz. Úgy érzem, hogy épp mostanában találunk magunkra, ezért nem mindegy, hogy melyik lesz az a 12-13 track, ami lemezre kerül. Koncerteken viszont mindent játszani fogunk, amit késznek és jó dalnak érzünk.

KULTer.hu: Melyik a legkedvesebb számodra, és milyen élmények kötődnek hozzá?

Ha kedvenc szám, akkor kettőt említenék meg: a Fáradt vagyok és az Együtt lenni más címűt. Mindkettőnek hihetetlenül erős a hangulata, nagyon tetszik a szövege és a harmóniavilága. Ezek a dalok is, mint a többi, a Nellivel való közös munka eredményei, bár az előbbit ő hozta és írta a szövegét, az utóbbit pedig én, s ott a szöveg is közös gyermek. A dolog úgy szokott működni, hogy Nelli átjön hozzám a kis stúdiómba, mutogatunk egymásnak dalokat, ötleteket, borozgatunk és közben kidolgozunk valamit.

KULTer.hu: A Hol halnak meg a galambok? című dalhoz már elkészült az első videoklipetek, amit Budapesten forgattatok. Mesélnél a forgatás körülményeiről, illetve arról, hogyan zajlott?

A klip közös ötletelés eredményeként született. A rendező Miskovits Róbert volt, a vágó pedig Hain Réka, aki eszméletlenül kreatív és minőségi munkát végzett. A forgatás tulajdonképpen zökkenőmentesen zajlott, talán csak annyi volt a gond, hogy egy kicsit elhúzódott. Sajnos idén nyáron sokat kellett várni a derűs napokra.

KULTer.hu: Zömében fővárosi helyszíneken koncerteztek. Miért nem léptek fel többször vidéki klubokban, fesztiválokon?

A zenekarunk épp csak egyéves, még nem sokan ismernek minket, ezért jelen pillanatban nem könnyű sok helyre eljutnunk. Persze igyekszünk minél többet játszani, és vidékre is szervezni fellépéseket, de ez még sokszor nehézségekbe ütközik. De amint tuti egy koncertdátum, egyből felkerül a honlapunkra (www.wasabikht.hu) és a zenekar Facebook oldalára. Aki kíváncsi, biztosan elcsíphet minket valahol.