Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Székelyföldi kultúrmisszió

Kimenő Összművészeti Diákfesztivál 2013

Erdélyben egyedüli összművészeti jelleggel bíró fesztivál a Kimenő, amely főként a 10 és 18 év közöttieket szólítja meg. A múlt heti eseményen Gyergyóalfaluban neves irodalmárok, előadók műsorait tekinthettük meg, és emellett a zártkörű műhelymunkákra pályázó diákok délelőttönként szakemberek irányításával alkothattak, fejlődhettek és művelődhettek.

A választható – irodalmi, grafikai, filozófiai, újságírás és színház tematikájú – műhelyek közül én a filozófiain vettem részt, melyet a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen tanító Ungvári Zrínyi Imre és Szigeti Attila irányított. Összesen kilencen voltunk a foglalkozáson, ahová önéletrajzzal lehetett jelentkezni. A vezetők egy a tudományba való általános bevezetést kínáltak, amely igen hasznosnak bizonyult, s bár – elmondásuk szerint – sokkal több témával szerettek volna foglalkozni, időhiány miatt ez nem valósulhatott meg. Az én reményem az volt, hogy megtanulom, hogyan kell logikusan érvelni, és képessé válhatok fölülkerekedni a vitákban. Ezt a célomat nem értem ugyan el, de új értelmezési perspektívák nyíltak meg előttem, valamint pozitív tapasztalatokkal és új barátokkal gazdagodtam.

A fesztivál színvonalát az idén is külföldről érkező vendégelőadók növelték, a budapesti Metamorf Színház, az Élő Irodalom című program meghívottjai és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnökével való találkozás is hozzájárult az élményhez.

Első nap – rögtön a fesztiválmegnyitó után – a gyergyóalfalvi Sövér Elek Technológiai Líceum diákszínjátszó csapata mutatkozott be a közönségnek A makrancos hölgy című darabbal, majd György Botond dolgoztatta meg a jelenlévők hasizmait humoros műsorával. Ezt követte az irodalomról való beszélgetés László Noémivel. Ezúttal sem maradtak el a zenés estek: az újonnan megalakult Neverking és a már fesztiválcsaládtag Kolozsvári Barátok Band (KBB) koncertjein szabadulhattak fel és bulizhattak a vendégek.

A budapesti Metamorf Színház is közönségkedvenc lett: csütörtökön Slawomir Mrozek Károly című darabját tekinthettük meg, péntek este pedig – főként a fiatalabb korosztály örömére – a Pinokkió kalandjaival szórakoztattak bennünket. A külföldi előadók mellett kiemelkedő eseménynek számított a fiatalok felolvasó estje, melyen határon túli diákok is részt vettek és bemutatták alkotásaikat. A közönség nagyrészt fiatalokból állt, így nagy érdeklődésre tartott számot az ifjak előadása, a művekről folytatott tapasztalatcserén keresztül nézőpontjaik megismerésére is lehetőség nyílt.

Az iskolások örömére idén is volt csoportos vetélkedő. Megpróbáltunk minél ötletesebb, furfangosabb ügyességi feladatokat kitalálni, a megmérettetett diákoknak azonban ezek sem okoztak különösebb nehézséget. A legmulattatóbb – és szerintem egyben a legsikeresebb – feladat a dalparódia volt, amely abból állt, hogy a csoportok választhattak egy-egy dalt a szervezők által megadott listáról, és azok dallamára kellett paródiaszöveget írniuk. Nagy örömünkre a vetélkedőt a gyergyóalfalvi Sövér Elek iskola diákjai – Birtalan Andrea, Ilyés Krisztina – és társuk, a székelykeresztúri Osváth Gyopár nyerték meg.

A műkereskedő író, Márkus Barbarossa János az idei Kimenőt is megtisztelte jelenlétével, szeánszán másik fesztiválunk – a Faludyfeszt – névadójáról, Faludy Györgyről mesélt nekünk. Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy a szombati napot megkoronázta a sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai fiatalok jóvoltából megtartott slam poetry-est.

A már hagyományosnak tekinthető programok mellett ez a társadalomkritikával telített, ritmusos műfaj megfelelőképpen bevonta a közönséget az előadásba, és sokak érdeklődését felkeltette szabadszájúságával. Ezt követte az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (EMIL) felolvasása, majd a várva várt gálaest következett el, melyen a pályázók és a műhelymunkákon résztvevő diákok teljesítményét értékelő eredményeket hirdették ki és jutalmazták a szervezők.

A legutolsó műsorszám a sokak számára várva várt bűvész-show volt. Gozefini feleségével együtt jött el a Kimenőre, és amellett, hogy megnevettették, sikerült ámulatba is ejteniük a közönséget. Nagy meglepetésünkre teltházat eredményezett a bemutató, így célkitűzésünk egyike lesz a jövőben is a hasonló előadók meghívása.

Összességében tehát egy sikeres és tartalmas eseményt tudhatunk magunk mögött, melyen mind a fellépők, mind a szervezők kitettek magukért. A Kimenő amellett, hogy megtanítja észrevenni és megbecsülni a kulturális értékeket, nevel, művel, lehetőséget ad új és remélhetőleg örökké tartó barátságok megteremtésére, valamint az elmaradhatatlan kikapcsolódásra is.

Kimenő Összművészeti Diákfesztivál, Románia, Gyergyóalfalu, Művelődési ház, 2013. április 10–13.