Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

2013 KULTkollekciói (TOP 10)

Az év legjobb magyar divatkollekciói, melyek darabjait mi is viselnénk

A magyar divatszcéna számára sikeres volt a 2013-as év, hiszen a viszontagságos piaci viszonyok ellenére sok kreatív koncepció látott napvilágot, a minimalista konstrukcióktól az összetett forma- és színélményekre építő darabokig. A 2013-as magyar divatkollekciók sikerlistáját egyéni ízlésem szerint, szubjektív szempontok alapján gyűjtöttem össze, ám szem előtt tartva a kurrens trendeket és a divatfogyasztók visszajelzéseit is.

A magyar divatipar tagadhatatlanul nehézségekkel küzd. Ez főként a tervezők el-elapadó működésre fordítható tőkéjével, a felvásárlói piac szűkösségével, illetve a mindezekből adódó bátortalan koncepcióalkotással magyarázható, bár az utóbbi időkben javuló tendenciának lehettünk szemtanúi. Újabb állami tőkeinjekciót kapott egy sikeres magyar tervezőtrió, a USE Unused, egyes hazai designerek pedig már a külföldi piac felé is terjeszkednek. A magyar divatfogyasztók kezdik felfedezni a designer darabok unikális mivoltát, elsőrangú minőségét, presztízsjellegét, ezért gyakrabban fordulnak meg az egyelőre csak Budapesten működő tervezői showroomokban, szalonokban, pop up store-okban. A több divattervezőt érintő problémák, financiális nehézségek ellenére is gondban voltam a TOP 10-es lista felállításával, aminek csak örülni lehet, hiszen ez azt jelzi, hogy tíznél jóval több releváns divatkollekció látott napvilágot 2013-ban.

10. ZAKO – Tavasz/Nyár, 2014.

A ZAKO fiatal terveződuója, Hidvégi Éva és Domokos Mihály képzőművészeti törekvéseket transzformált a lista tizedik helyére kerülő 2014-es tavaszi/nyári kollekciójára, melyet a 2013-as Marie Claire Fashion Days-en is bemutattak. A márka az egyedi, merész öltözékeket preferáló férfiaknak szánja különleges, kézi technikával készített, printelt darabjait, melyek a csapat személyes kézjegyévé váltak. Az óév legjobb hazai kollekcióinak toplistájára a brand a könnyed, laza, mégis harmonikusan összeállított 2014-es tavaszi/nyári gyűjteménnyel került fel.

9. IMOGEN – Tavasz/Nyár, 2013.

Az IMOGEN márka Bajcsai Viki nevéhez fűződik, kinek kollekcióira leginkább a kísérletezés, a választékos alapanyagok és letisztult szabásvonalak használata, az elegancia és a kifinomultság jellemző. A 2013-as tavasz/nyári kollekció a finom nőiességet hangsúlyozza, szem előtt tartva a minőséget, a hordhatóságot és a kényelemet is. A főként pamutból és más természetes anyagokból készült ruhák a már szinte hagyományosan használt szürke szín mellett olyan friss, élénk tónusokban jelentkeznek a kollekcióban, mint a málna vagy a mintás, virágos kavalkádok. Az IMOGEN 2013-as tavaszi/nyári kollekciója kellemes színeinek és anyaghasználatának, valamint jól kombinálható darabjainak köszönhetően landolt a toplista kilencedik helyén.

8. Zoe Phobic – Ősz/Tél, 201314. („Penny Lane”)

A legsikerültebb hazai kollekciókat egybefogó toplistából nem hiányozhat a Zoe Phobic designerének, Szimon Ágnes Nórának a 2013–14-es őszi/téli kollekciója. A gyűjtemény inspirációját az Almost Famous című film női főszereplője, Penny Lane adta. A kollekció egyes darabjai egyszerre rockosak, lazák, nőiesek és elegánsak. A fiatal tervezőnő az egyszerűbb anyagok mellett fémszálas szövetet, műszőrmét és műbőrt is használt, de a kötött anyagok és a vastagabb szövetek is helyet kaptak a kollekcióban. A színek a hidegebb szezonhoz illeszkednek: rozsda, fekete, bronz, arany és fehér árnyalatok váltakoznak. Az idén a Vogue Talents versenyén előkelő helyen végző Szimon Ágó „Penny Lane”-je a nyolcadik helyen végzett listánkon.

7. USE Unused – Ősz/Tél, 201314.

Az egyre sikeresebb, idén tőkeinjekciót kapott USE Unused tervezőtriója áprilisban, a TONI&GUY Fashion Week Budapest nevű rendezvényen mutatta be 2013–14-es őszi/téli kollekcióját, melyen a brand védjegyévé vált innovatív és letisztult megjelenés mellett a geometria dominanciája érhető tetten. A kollekcióhoz az inspirációt az olasz metafizikus festészet adta, amely a színhasználatban is visszaköszön: a kollekciót uraló fekete és szürke markáns színvilágát De Chirico égszínkékje töri meg, illetve a mélybordó és egy-két sárgás-barnás részlet is helyet kap a gyűjtemény palettáján. A kontrasztok az anyaghasználat kapcsán is megmutatkoznak: hol a nehezebb, maszkulin szövetek és a lakkbőr, hol a lágyabb, műszőrme és selyemszerű anyagok játszanak egymással. A kollekció másik íve a sportos öltözékek által rajzolódik ki, melyek többek között a kiegészítőkben mutatkoznak meg. A USE Unused egy határozott, független, egyszerre elegáns és laza nő egyéniségéhez illő ruhatárat valósított meg, amely által a toplista hetedik helyét vette birtokba.

6. Daige – Ősz/Tél, 201314. („HIKE!)

Sportos elegancia, ösztönös lazaság, innovatív minták, üde színek, könnyed, mégis határozott hangulat – ez a DAIGE. A terveződuó darabjai elmondásuk szerint felfrissítik viselőjüket és azonosulnak stílusukkal, személyiségükkel, ahogyan a vodkaszódalime fanyar egyszerűsége” hat ránk. A DAIGE őszi-téli kollekciójának, s egyben diplomamunkájának kampányanyaga a HIKE! fantázianevet viseli. A készítők a Rókahegy őszi szépségét mutatják meg nekünk. Az anyaghoz a szabadtéri sportokat űző nők szolgáltak inspirációs forrásul. A természetben szembesülünk önmagunkkal, s ezáltal olyan energiákat mozgathatunk meg, amelyeket a hétköznapokban nem – mondták a tervezőnők.

A női lélek kettős, a lágyság és keménység egyaránt jellemzi: a nőnek a mindennapi életben erősnek és kitartónak, de egyúttal finomnak és misztikusnak is kell maradnia. A kollekció a geometrikus formákból és sötétebb tónusokból indul ki, s halad az organikus formák, világosabb, lágyabb színek felé. A mindezek között feszülő ellentétet a tervezőnők az íves átmenetben oldották fel. E fiatalos, üde kollekció a hatodik helyezést érte el.

5. Je Suis Belle – Nyár, 2013.

A Je Suis Belle terveződuó 2013-as nyári kollekciójának fő motívuma a csillag, mely többek közt a laza farmer shortok, szoknyák és kabátok formaalakításán mutatkozik meg. A minták kialakításánál most nem nyomással dolgozott a márka, hanem egy speciális varrástechnikával készítettek el minden egyes mintaelemet. A könnyed, sportos stílusú darabokat a szabados hip-hop esztétika elemei is gyarapítják. A kollekció a természetes smaragdzöld és azúrkék színekkel operál, s finom szövésű pamutot, azaz muszlint használ. A JSB fiatalosan üde, lezser kollekciója a lista ötödik helyét érdemelte ki.

4. KataSzegedi – Ősz/Tél, 201314. („Current Waves”)

Szegedi Kata friss kollekcióját nemrég méltattam a KULTer.hu-n, és bevallom, nehéz volt a döntés a 2014-es tavaszi, és a korábbi, 2013–14-es őszi/téli, „Current Waves” nevű kollekciója között. A kérdés a „Current Waves” javára dőlt el. E gyűjteményben a jég, a szikla, a vihar, a hullám motívumai köszönnek vissza, és a saját tervezésű, Udvardi Sarolta közreműködésével készült digitális printek keltenek izgalmat az öltözékek kapcsán.

A tervezőnőt az amerikai expresszionista festő, Jackson Pollock művészi felszabadultsága és szenvedélyessége ihlette. A kollekció naturalisztikus, jeges-opálos színhasználatához remekül illik a neoprén, a gyapjú, a selyem muszlin és a pliszírozott selyem anyagok találkozása. Kata őszi-téli, üveghegyen is túl játszódó meséjében a formák a jól megszokott, márkára jellemző vonalak mentén rajzolódnak ki: bodycon és oversize sziluettek egymásutánját látjuk. Kata kreatív és innovatív alkotói attitűdje révén a negyedik hely tulajdonosává lett a „Current Waves” kollekció.

3. Nora Sarman – Tavasz/Nyár, 2014.

Sármán Nóra, a 2013-as Marie Claire Fashion Days rendezvényen bemutatott 2014-es tavaszi/nyári kollekciója egy komplex történetet mesélt el, melyben a változatos nőalakok, a női lét különböző korszakai jelennek meg az ártatlan gyereklánytól, a lolitán és a szexualitását megismerő tinédzseren keresztül az érett asszonyig, majd az özvegyig. A csipkézett, szűzies fehér pamuttüllök varázslatát a kacéran szabott fekete taft és a szatén, valamint az érzéki nászruha ellensúlyozták. A feszültséget a vérvörös és a mélybordó hozza a kollekcióba, de megjelenik az éretlen, fiatalos pasztellrózsaszín is. Nóra elmondása szerint a kollekciót a Brontë-nővérek és regényeik alakjai ihlették. Sármán Nóra gyönyörű kreációi az előkelő harmadik helyet kapták.

2. Nubu  Tavasz/Nyár, 2014.

Kifinomult, urbánus stílus, letisztult vonalvezetés a minimal design szolidságával, a kortárs társművészetekkel kölcsönhatásban, a klasszikus formaigények és az innovatív elgondolások keresztmetszetében – ez a Nubu. A Nubu 2014-es tavaszi-nyári kollekciójának fő inspirációját a dunaújvárosi szoborpark acélszobrai adták. A tervezőnők Friedrich Ferenc és Várnai Gyula köztéri szobrait álmodták újra a sokrétű anyaghasználattal és a már megszokott szabásvonalakkal kidolgozott sziluetteken, melyek printjei egy Duna-parti Szoborparkban tett sétát idéznek.

A kollekciót eszméletlen variabilitás jellemzi az anyagok tekintetében: látunk fekete vagy fehér organzát, selymet, neoprént, vinilt, impregnált lent, farmert, fémszálas szöveteket, szőtt és kötött rafiákat. A darabok letisztult, éles és kontrasztos hatást keltenek ezáltal. Figyelemreméltóak a nyári kollekció szitanyomásos technikával készült mintái, amelyek a fotónyomatok és a kézi festés vizualitását hozták el, alludálva a Szoborpark motivikájára. Izgalmas és exkluzív még a kollekcióban, hogy egyes darabokhoz a designerek Swarovski kristályőrleményből készült textíliát is alkalmaztak. Mindezek tekintetében a Nubu 2014-es, a TONI&GUY Fashion Week Budapest rendezvényen is bemutatott, tavaszi/nyári kollekciója a második helyre került.

1. ANDA  Ősz/Tél, 201314. („Are you going with me?”)

Tizenkét éve annak, hogy Anda Emília kollekcióit a párizsi divathéten is bemutatják, így a 2013–14-es őszi/téli, „Are you going with me?” névre keresztelt kollekció is már korábban nemzetközi elismerésre tett szert. A 2013–14-es őszi-téli kollekcióban Anda Emília egy rebellis, indusztriális vonalra talált rá. A ruhák éles minimalista vonalvezetése és az építészeti látásmóddal létrehozott 3D-s formák a márka karakteres vonásaivá váltak az idők során. A főként vertikális, lágy esésű öltözékeket jól kiegészítik a merész kivágások és a transzparens anyagok. A finom szövésű, könnyű matériákat a bőr jelenléte ellensúlyozta. A zárt kabátok ellentéteként a finomabb, rövid ruhák adtak feminin jelleget a lázadó stílusnak. Emília vérprofizmussal megkreált darabjai a színvilág, az anyaghasználat, a stílus, a formakoncepció tekintetében egyaránt hozzák a színvonalat, így kiérdemlik az aranyérmet, vagyis a 2013 legsikerültebb hazai kollekciója címet!