Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Divatfesztivál a Dorottya Palotában

TONI&GUY Fashion Week Budapest – 2014–15 ősz/tél

Múlt szombaton ismét lezajlott a magyar divatszakma egyik legjelentősebb eseménye, a TONI&GUY Fashion Week Budapest. Az egynapos rendezvény helyszínéül a budapesti Dorottya Palota szolgált, ahol a magyar designer márkák (a KataSzegedi, a Nubu, a Je Suis Belle, az Anda, a Nanushka és a USE unused) tervezőinek 2014–15 őszi/téli kollekcióit tekinthette meg a közönség.

A nívós kollekciók mellett a rendezvény színvonalát emelte a hazai divatszakmában tevékenykedő fontos személyiségek, modellek, bloggerek, laptulajdonosok, stylistok jelenléte: a Fashion Weeken ott volt többek közt Srej Zsófi, Mihalik Enikő, Dobó Kata, Éder Krisztián és Lakatos Márk is.

Szegedi Kata kollekcióját – melyet elsősorban a kilencvenes évek r’n’b és hip-hop zenéi inspiráltak – a merész anyagok használata és a derékhangsúlyos darabok jellemzik. A ruhák színei inkább a kora ősz tónusvilágát idézik (pasztellkék, vörös, lazacszín). A kollekcióban megjelenik az r’n’b lazasága a terepmintás motívummal, melyet Kata saját tervezésű pöttyökkel társított, hogy kihangsúlyozza a textúrák kollázsszerűségét. A sziluettek kapcsán a ceruzaszoknyák, a cigarettanadrágok és az oversized felsők kerültek előtérbe. A bemutató zenei aláfestéseként a TLC és Missy Elliott számai szolgáltak, a modellek pedig a ruhák stílusához illő bakancsokban és telitalpú szandálokban vonultak fel, ezzel is rájátszva a kilencvenes évek hangulatára.

A Nubu őszi kollekcióját a tisztaság, a letisztult formák, a minimalizmusra való törekvés jellemzik. A márka őszi öltözékei a monokróm színhasználat, a fehér, a fekete, a szürke, a bézs, a barna, a kék és a fahéj tónusösszhangjában születtek meg. A téli összeállítás továbbviszi a kör és téglalapformák koncepcióját, amit az ívekre és párhuzamokra épülő szabásvonalak hangsúlyoznak ki. A darabokat a perpetuum mobile, illetve a kinetikus művészet jelentős képviselőjének, Haraszti Istvánnak a szobrai ihlették.

A téli kollekció főbb anyagai a nemes gyapjúszövetek, a bőr és a szőrme. Szintén fontos alapanyagként szolgált a laza szövésű jacquard szövet, amely népies hangulatot és textúrát kölcsönöz a ruháknak. Az oversize hatást erősítendő a Nubu tervezőnői pufiszerű kabátokat is bemutattak. Mintákból megszokottan keveset, de annál hangsúlyosabbakat láthattunk. A téli öltözékekhez a tervezőnők barna, szürke és fekete gumicsizmákat ajánlottak. Különösen tetszett a show keleties beütésű, feszültséget keltő aláfestő zenéje, a hangulatot a modelleknél levő szélcsengő tette emlékezetessé. Meglátásom szerint a Nubu őszre és télre is abszolút hordható, kényelmes ruhákat tervezett mind a hétköznapokra, mind a fontosabb alkalmakra.

Az eredeti szakmáját tekintve építész Anda Emília az idei évben is kitett magért. Ha az Anda márka őszi-téli kollekcióját egy szóval kellene leírni, akkor mindenképpen a kontraszt lenne az. A sötét alaptónusú geometriai formákat, a textilek letisztultságát az élénk citromsárga szín használata ellensúlyozza. Anda Emília ruháit a minimalista formaigény és az bohém extrémitás kettőssége jellemzi. A felhasznált anyagok között szerepeltek a vászon, a bőr, valamint nyers textíliák és szövetek is. Zeneileg és látványában is nagyon egyben volt Anda Emília show-ja, de ezen persze nem is kell meglepődnünk.

A Je Suis Belle kollekciója teljes sötétségbe borult, hiszen az inspirációt az ősz és a tél komorsága adta, így a terveződuó kizárólag a feketét és annak árnyalatait használta. A minták alapjait a prizma és a fénytörés matematikai, fizikai ábrázolásmódjai teremtették meg. Az anyagok fényvisszaverési tulajdonságai révén nyernek értelmet az egyszerű, mégis különleges motívumok a darabokon. Az anyaghasználat kapcsán elmondható, hogy gazdag textúrákkal és magas minőségű matériákkal dolgoztak a designerek. A Je Suis Belle a KOMOD egyik alapító tagjával, Veszprémi Gabriellával közösen tervezett táskakollekciót, melyeket a bevásárlószatyrok, uzsonnás- és nejlonzacskók formaiságára építve álmodtak meg a készítők.

A Nanushka őszi-téli kollekciójának inspirációját a Hét Fátyol misztériuma adta. Ennek központja Istar istennő, aki a növényi és állati vegetáció, a szerelem, a viszály, a termékenység és az anyaság istennője. Ebből eredően a motívumok között gyakori a kígyó alakja, amely tulajdonképpen a női erő szimbólumaként aposztrofálható. Sándor Szandra kollekciójára is jellemző a tudatos építkezés: az őszi ruhákat világosabb színekben, bézsben, barnában, fehérben és pasztelles árnyalatokban láthattuk, a téli öltözékek pedig a sötétebb tónusú, vastagabb pulóverek, szoknyák és kabátok formájában kerültek a kifutóra. Természetesen az idei év favoritja, a nadrágkosztüm a Nanushka kollekciójában is helyet kapott. A kígyó jelkép a printelt selymeken, hímzett pulóvereken is visszaköszön, de feltűnő a szárny motívum jelenléte is, amely a felfrissült tudatot és gondolkodást szimbolizálja. Az anyagok között vannak erősen díszített és egyszerű, letisztult textilek is, amelyek így vitális kontraszthatást teremtenek.

Az egyik legnépszerűbb és általam is kedvelt márka, a USE unused kollekcióját a piros, a fekete, a szürke, a bézs és a fukszia színek mentén írhatjuk le. A gyűjteményben megjelent a „bokalengető” lilás háremnadrág, a bőrbetétes felső és a klasszikus kis fekete is. Az őszi-téli kollekció a kötött darabok mellett lezser és vagány bőr felsőket is kínál. A kötött egyrészesek mellett őszies mellényeket és vastag, puha kabátokat is láthattunk a kifutón. A tervezőtrió abszolút praktikus és jól kombinálható darabokkal állt elő, így a Nubu és a Nanushka kollekciói mellett a USE unused-darabok nyerték el leginkább a tetszésemet.

Hihetetlenül jól éreztem magam a rendezvényen, mindenki kedves és segítőkész volt. Számos bloggerrel sikerült megismerkednem, így a szünetekben (az ANH TUAN-, a Dori Tomcsanyi- és a The FOUR-prezentációkkal körülölelve) közösen tudtuk megbeszélni az adott tervezői koncepciókat. A budapesti divathét lezárásaként a Garçons az InStyle közreműködésével egy fergeteges bulival készült a KIOSK-ban, valamint a szervezők az UriMuriba is várták egy after partyval a közönséget. A magyar divat legjava + felejthetetlen élmény = TONI&GUY Fashion Week Budapest! Aki teheti, ezentúl se hagyja ki!

TONI&GUY Fashion Week Budapest, Dorottya Palota, Budapest, 2014. április 12.

A fotókat Holecz Endre készítette.