Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

A rockabilly fenegyerekei

A Mystery Gang zenekar sikerének titka

Agyontetováltak, különcök, „bohócok”. Ám profi zenészek, akik még mindig az igazi hangzásra esküsznek. Hiába nyerő napjainkban az elektronikus vonal, ők élőben szeretik megőrjíteni a közönséget. Mégpedig nagyon. S hogy mi a titkuk? Talán az őszinteség. Üdv a Mystery Gang trió háza táján, ahol mindig a boogie-é a főszerep!

Mindegy, hogy hol, mikor vagy éppen mekkora közönség előtt játszanak a srácok, egy biztos: az extázis nem maradhat el. Kicsit olyanok, mint a modern varázslók, akiktől kezdetben az emberek félnek a „rossz fiú imidzs” miatt, majd ha bizalmat szereztek – néhány húrpendítést vagy dalt követően –, mindenki behódol nekik. Sokat gondolkodtam ennek miértjén. Hogyan lehetséges ez, amikor napjainkra az irracionálisban való hit és a különféle zenéhez kapcsolódó rítusok erőteljesen háttérbe szorultak? Miért vonzódik a modern kütyük mátrixában élő egyén (fiatal és öreg, rocker és plázacica egyaránt) a zenekar ötvenes évekbeli, misztikus világához?

A tartós élmény lehet a magyarázat. A srácok ugyanis egy koncert alatt olyat nyújtanak, amit utána napokig, hetekig vagy akár még tovább hordoz magában a megbabonázott publikum. A trió minden megmozdulása élő, ami szinte ritkaságszámba megy a diszkó műfaj megjelenése óta. A nagybőgő, a basszusgitár és a dob jó kombináció, hiszen kicsit régies, zabolátlan és mégis újszerű a fiúk általi tálalásban – elsőként ez ejti rabul a közönséget. A Mystery Gang stílusa hiánypótló a mai, kiüresedni látszó hazai zenei palettán. A csapat stílusa a rock and roll fénykorát hozza vissza, ahol a tánc, a jókedv és a pörgős szoknyák uralták a parkettet. Ez részben nosztalgiázni hagyja az idősebbeket, részben pedig újrateremti a feltételeket a fiataloknak, hogy kipróbálhassanak valamit, ami számukra ismeretlen.

A maradandó élmény létrejöttéhez nagyban hozzájárul a fiúk személyisége is. Való igaz, általában megvárakoztatják egy kicsit a közönséget, csak azért, hogy feszültséget keltsenek, de aztán robbantják a bombát, és onnantól nincs megállás. Aki egyszer elkezd táncolni, az nem is hagyja abba a koncert végéig. Az iram könyörtelen, az ütem a gyorsnál is gyorsabb, s még az összekötő részek alatt sincs pihenő. Szinte az őrületig feszítik a húrt, ami nem mellesleg felér egy extra kalóriaégető edzéssel is. Mindezt olyan könnyedén teszik, hogy a koncertre látogatók közül laikusként sokan úgy érezhetik, ők is tudnának egyszer ilyen produkciót csinálni, ha akarnának. Persze ez lehetetlen, de azért jó elképzelni, hogy például a fejünk felett is tudunk nagybőgőzni.

A (beton)dzsungel rockabillys fenegyerekei a műfaj mesterei, vérbeli profik. A legszimpatikusabb bennük mégis az, hogy őszinték. A hangszerek szeretete és tisztelete, valamint a jelenlévők reakciója motiválja őket. Lételemük a humor és a bohóckodás. Minden pillanatban látszik, hogy jól érzik magukat a színpadon, nem erőlködnek, hanem élvezik a műsort. Töretlenül lelkesednek az őket körülvevő közegért és az ötvenes évek Amerikájának stílusáért (öltözködés, frizura, tetoválások, korszellem). Eggyé válnak a dallammal és figyelik a közönség rezdüléseit is. Ezt a fajta közös hullámhosszt pedig nem lehet megjátszani vagy kikényszeríteni, így még elemibb erővel hat a produkciójuk. Igazi élménycsempészek, akik pozitív kisugárzást, jókedvet, izomlázat, na és felejthetetlen emlékeket hoznak az emberek életébe. „Varázsló” mivoltukat támasztja alá új lemezük, a Hello, hello! sikere is, mely idén márciusban jelent meg, s hamarosan eléri az aranylemez minősítést.

A srácokat itthon sokak számára az Eurovíziós Dalfesztivál, a hazai elődöntőbe való bejutásuk tette ismertté, pedig az egyetemi bulikon, az országos fesztiválokon és a tengerentúli rock and roll, illetve rockabilly körökben régóta népszerűek. Rajongóik a világ minden tájáról éltetik őket; jelent már meg lemezük Japánban, Németországban, Amerikában és az Egyesült Királyságban is. Mi több, nem is olyan régen a Rock and Roll Hall of Fame is beválasztotta őket a tagjai közé. Elég menő ajánlás egy ilyen helyen szerepelni, főleg úgy, hogy Elvis és Johnny Cash is velük bandázik a listán. A rockabilly magyar fenegyerekeinek varázslata ezek szerint határainkon túl is hat.

A képek forrása a <a href=”https://www.facebook.com/mystery.gang” target=”_blank”>Mystery Gang Facebook-oldala.