Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Háborúzz, ha bírsz, nyuggerkém!

Rossz szomszédság (Bad Neighbours)

Rossz szomszédságA szomszéd gyűjtőkategória. Van köztük utálatos, leskelődő, beszólogató, besavanyodott, sütisütős és hangos. Senkinek sem kell bemutatni a véletlen által összekovácsolt lakóközösségek rendszerét. De mi van akkor, ha egy harmincas évei elején járó pár mellé – akik épp próbálják felvenni a felnőttlét „unalmasabb” ritmusát – laza erkölcsű ifjúság költözik? Totál káosz, háború és rengeteg poén.

Alpári, mégis visítva röhögős film a Rossz szomszédság. A történet nem túl bonyolult. Adott egy fiatal pár, Mac (Seth Rogen) és Kelly (Rose Byrne), akik idilli, szinte álomszerű világban élnek. Megvan mindenük, amire vágytak: tágas kertvárosi ház, kiegyensúlyozott párkapcsolat, normális egzisztencia és gyermekáldás. Eddig minden stimmel. Mintacsalád. A házastársak azonban nem akarnak megkomolyodni. Félnek a felnőttlét unalmas konvencióitól és a társadalmilag elvárt szerepek súlyától. Mivel lányuk, Stella igazi „hercegnő”, aki folyamatos figyelmet és gondoskodást igényel, konfliktusba kerülnek önmagukkal. Miként lehet valaki egyszerre felelősségteljes szülő, buja szerető, önző gyermek és menő partiarc? Mivel nincs tuti receptjük, így a folyamatos kísérletezgetést követően állandóan cikis vagy vicces helyzetekbe keverednek.

Rossz szomszédság
Pláne attól fogva, hogy a szomszédba egy diákszövetség tagjai költöznek. Az egyetemisták tovább fokozzák Mac és Kelly belső dilemmáját, akik nem tudják, hogyan viszonyuljanak a még kötöttségek nélkül, féktelenül bulizó, azaz a pia-fű-szex szentháromságát valló srácokhoz. Nem szeretnének kiöregedett „nyuggereknek” tűnni, de a gyerek zavartalan pihenése sem utolsó szempont számukra. Legyenek lazák? Azonosuljanak a delta pszí stílusával? Esetleg jópofizzanak velük, hogy az éjszakába nyúló partik megszűnjenek?

Minden hiábavaló. A rendőrség kirendelése sem segít, a házaspár pofára esik. Totális agyamentet csinálnak magukból, hogy keresztbe tegyenek a diákszövetségnek. Az egyetemisták természetesen ezt nem tolerálják, így megkezdődik a szomszédok közötti – sok elemében ízléstelen, mégis röhejes – háború, melyben az ellenfelek minden eszközt bevetnek a másik fél kiakasztására. Tényleg mindent, hiszen „csőtörés”, légzsák, okirat-hamisítás, csábítás és erotikusan megnyírt bokor is fellelhető a repertoárban. Akárcsak a már-már kötelező vígjáték-kelléknek számító műpénisz.

Rossz szomszédság
A film az, aminek látszik. Egy könnyed esti szórakozást ígérő alkotás, amelyben magasröptű gondolatokat, örökérvényű bölcsességeket és katarzist nem The information provided also applies to buy-detox.com/shop/thc-marijuana-detox-kits/total-critical-cleaning-package-detail diets in general, so it’s good reading. várhat a néző, de valószínűleg nem is erre számít, aki jegyet vált a filmre.

A Rossz szomszédság cselekménye az említett konfliktus (szomszédi háború) kifigurázását célozza meg erőteljes képi és hangi eszköztár segítségével. Poénjai és gigaközhelyei azért nyerőek mégis, mert a vígjáték atmoszféráját a különféle kulturális, filmes és egyéb kikacsintások dinamikája övezi. Aki szemfüles, az sok utalást találhat az ártatlannak tűnő sorok mögött. Többek között némi Family Guy-t, Robert De Niro-t, Project X-jeleneteket vagy éppen egy kis Batman-átírást.

Rossz szomszédság
A karakterek hibáinak, esetlenségének és obszcén nyelvhasználatának felnagyítása viszont jelzésértékű. Utal a szereplők sztereotip mivoltára, akik így bármikor helyettesíthetők másokkal (akár a saját szomszédjainkkal is), hiszen csupán egy-egy jellemvonásukat emeli ki a rendező. Például az üresfejű, ám jó testű alfahímet, vagy a vicces mackót, esetleg az idegösszeomlás szélén álló anyukát.

Mindent összegezve a film nem egy Oscar-díjas alkotás, mégis röhögünk rajta, szinte folyamatosan a másfél órás játékidő alatt. Szórakoztató, abszurd és ízléstelen, ám a funkcióját totálisan betölti. Vígjáték a javából.

Rossz szomszédság (Bad Neighbours), 2014. Rendezte: Nicholas Stoller. Írta: Andrew J. Cohen és Brendan O’Brien. Szereplők: Seth Rogen, Rose Byrne, Zac Efron, Dave Franco, Christopher Mintz-Plasse, Lisa Kudrow. Forgalmazza: UIP-Duna Film.