Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

„Van valamiféle összművészet”

(R25) Interjú Stermeczky Zsolt Gáborral

stermeczky zsolt gabor2 - brozsek niki foto15 tehetséges, határnyitás után született pályakezdő szépírót kerestünk meg, majd az indulásról, inspirációkról és kortárs irodalmi sztorikról kérdeztük őket, de kiderül az is, mennyit jelent nekik az olvasó, mit gondolnak a slamről, s hogyan látják ők mint ’89 után születettek a rendszerváltást.

Balogh Péter, Baranyi Gergely, Bende Tamás, Biró Krisztián, Borda Réka, Hevesi Judit, Horváth Imre Olivér, Juhász Tibor, Kemény Zsófia, Kovács Kristóf, Polák Péter, Stermeczky Zsolt Gábor, Szabó Márton István, Szenderák Bence és Zilahi Anna egy-egy szép versét és a szerzőkről szóló bemutatószöveget ide kattintva olvashatjátok el.

r25 montazs felirattal

KULTer.hu: Mikor és hogyan tudtad meg, hogy az irodalmi élet nem állt meg a Nyugatosoknál, sőt vannak élő költők is?

Számomra ez valahogy mindig is egyértelmű volt. A családi közegem irodalmilag tájékozottabb volt az átlagnál – vagy inkább mondjuk úgy, hogy másképp volt tájékozott. Minden esetre a Pöttyös- és a Delfin-könyvsorozat mellett ott volt a szüleim polcán például a Weöres Sándor összes is.

KULTer.hu: Volt egy konkrét meghatározó élményed, aminek a hatására írni kezdtél?

Írogatni kisgyerekkorom óta írogattam. A pont, amikor úgy döntöttem, hogy az addiginál komolyabban fogom venni, az volt, amikor megismerkedtem Kemény István lányaival, aztán magával Kemény Istvánnal, illetve a költészetével. Valahogy ösztönösen felbátorított ez a közeg, hogy ne csak a fióknak írjak.

KULTer.hu: Mikor írsz, gondolsz az olvasókra és/vagy mások elvárásaira?

Az első vázlatok papírra vetésekor semmiképpen. Később, a végső simításokkor szakmai, poétikai tanácsokat szívesen fogadok, azt hiszem, ezek nélkül ma jóval kevesebb lenne a költészetem.

KULTer.hu: Mit ad a versírás, amire más művészi kifejezésformák nem képesek? Milyen más műfajok foglalkoztatnak?

Nehéz kérdés. Eléggé hajlok rá, hogy minden művészeti ág egyfajta művészetre nyúlik vissza. Tehát van valamiféle összművészet. A színház, a zene és a tánc különösen foglalkoztatnak. A versírás nálam arra jó, hogy tudatosan rendszerezzek magamnak nagyon bonyolult gondolatokat. Számomra a legkézenfekvőbb önterápia. Külön érdekes, hogy egyenes arányosságot vélek felfedezni a belső tudatosságom erőssége és a verseim minősége között.

KULTer.hu: Mit gondolsz a költészet és a slam kapcsolatáról? Utóbbi bravúrosan előadott költészet vagy valami egészen más?

A slamről oldalakat tudnék írni, de amit nagyjából gondolok, már elég sokan leírták előttem, sőt talán kicsit túl is beszélték ezt a slam vs. költészet dolgot. A slam lehet bravúrosan előadott költészet is, számomra alapvetően olyasvalami, aminek hogyha a kereteit tovább tágítanánk, az összművészethez jutnánk. Szimpatikus benne, hogy a szerző egyben az előadó is.

stermeczky zsolt gabor - brozsek niki foto

KULTer.hu: ’89 után születettként hogy gondolsz a rendszerváltásra? Ma is komoly tétje lehet egy költő közéleti szerepvállalásának?

A rendszerváltás egy képletes, jelképes kijelentés. Szerintem az emberek agya nem állt át csak úgy egy csettintésre a rabság tudatából a szabadság tudatába. Időre és türelemre lett volna – és talán van is – szükség ahhoz, hogy a rendszerváltás tényleg megtörténjen. A költő közéleti szerepvállalása szerintem fontos, ennek kapcsán nem tudom nem említeni Fehér Renátó első kötetét, amelyben számos erős közéleti vers található.

KULTer.hu: Mesélnél egy kortárs irodalmi közegben megesett humoros/tanulságos sztorit?

Általánosítani sem szeretnék a kortárs irodalmi közeg zártságát illetően, mindenesetre egy aggasztó, figyelmeztető sztorim van erre: Borda Réka mesélte, hogy miután a Búspoéták kapcsán mindenki felfigyelt rá, egy meg nem nevezett másik kortárs szerző csak azért akart vele beszélni, hogy erről a projektről kérdezze, és közben fogalma sem volt arról, hogy Réka amúgy szintén ír, nem csak outsiderként cirkál a szerzők között.

KULTer.hu: Ha egyetlen sort/mondatot kellene kiemelni az eddigi verseidből, mi lenne az?

„minél több van belőlük, annál kockázatosabb” (a kompromisszum című versből, ez hamarosan a Hévízben lesz olvasható)

A fotókat Brozsek Niki készítette.