Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Nemzetközi néptánc-kapcsolatok

Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztivál 2010

képek 092Óriási ünneplésen van túl Gyula városa, mivel augusztus 20-án, 21-én és 22-én tizenhatodik alkalommal rendezték meg a Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztivált. A rendezvényre több ezer látogató érkezett az ország különböző pontjáról, sőt más országokból is. A fesztivál helye nem véletlen, ugyanis a város a tradíciók gondozója, amit jól bizonyít, hogy már 1948-tól otthont ad különböző folklór rendezvényeknek, felvonulásoknak.

A magyar hagyományőrzésnek nagyon széles skálája képzelhető el, ennek egyik legsokoldalúbb megmutatkozása a néptánc, ami felmenőink mozgáskultúráját, énekét, zenéjét, viseletét, szokásait egyaránt hűen tükrözi. A fesztiválra ellátogatók többek között ezekbe nyerhettek bepillantást, továbbá kézművesek, pékek különféle munkái nyújtottak még több látványosságot. A szervezők nem hagyták figyelmen kívül a gyerekeket sem, így kisállat-simogató, népi játszó- és alkotóház, fajátékok sokasága várta a családosan érkezőket.

képek 093

A műsorok jellegét jelentősen befolyásolta, hogy államalapításunk ünnepe volt a rendezvény első napja. A folklór karnevál kezdetét egy lovaskocsis hírverés harangozta be, mindenkit invitálva az esti mulatságra. Este nyolc órakor kezdődött a tényleges ünneplés, előtte nyitóbeszédet tartott Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke, majd a város polgármestere, Dr. Perjési Klára is üdvözölte a megjelenteket. Ezt követően a fesztivál arculatához illő Csík zenekar mulattatta a közönséget a vár melletti hangulatos Tószínpadon. A nap megkoronázása a gyulai várról fellőtt, trikolor színekben játszó tűzijáték pompája volt.

Másnap már korán reggel megnyitott a kirakodó vásár. Kürtös kalács, vattacukor, török mogyoró illata szállt a várkertben, miközben óriásbábok csodájára jártak a látogatók. Ez a nap leginkább a tértáncok jegyében telt, aminek köszönhetően akár a városközpontban üldögélő, sétáló emberek is élvezhették a különböző produkciókat. Először a cseh Javornícek Children Folk Dance Group mutatta meg tehetségét a Kossuth téren, majd a lengyelektől két csoport, a Dzierzkowiacy Folk Dance Group és a Song and Dance Ensemble University of Lublin a Bodoky-szökőkútnál teremtett fergeteges hangulatot. Nem messze onnan, a Világóránál hangos csujogatás keltette fel a figyelmet, az olasz Socio Cultural Association City of Raffadali együttes jóvoltából. Mindenki őket tartotta a legharsányabbnak a különböző országok képviselői közül; a lányok csörgődobokkal táncoltak, a fiúk hangos énekkel, füttyel ünnepeltették magukat, előadásukban kellően megmutatkozott az olasz szenvedély.

képek 111

Este fél hétkor igazi karneváli hangulat vette uralmába a várost, mivel mind a hat résztvevő ország tánccsoportja (Portugália: Sao Miguel d”Azagães Folk Dance Group, Csehország: Javornícek Children Folk Dance Group, Lengyelország: Dzierzkowiacy Folk Dance Group, Song and Dance Ensemble University of Lublin, Olaszország: Socio Cultural Association City of Raffadali, Törökország: Yöre Danslari Genclik ve Spor Kulubu Istanbul, Izmir Bornova Ücetek G. S. K. Aegeanfolk, Magyarország: Körös Néptáncegyüttes, Magyarországi Románok Hagyományőrző Néptáncegyüttese) végigvonult a Világórától a gyulai várig. A célállomáshoz érkezők a Tószínpadon gyimesvölgyi csángó magyar zene- és táncbemutatót láthattak. A felvonulás fáradalmait szinte még ki sem pihenve újból táncra perdültek az együttesek, és több mint két órás produkcióval ajándékozták meg a közönséget. A mozgáshoz kedvet kapó embereknek nem kellett visszafogniuk magukat, hiszen a nap zárása egy várfalrengető táncház volt, a törökországi csoport vezetésével.

Az utolsó nap sem telt unalmasan. A Várkert területén folyamatosan játékos programok zajlottak, gólyalábak, körhinták várták a vállalkozó kedvű vendégeket. A hazai csoport „A szabadságos katona” című mesejátéka is nagy sikert aratott. Közben a Művelődési Központban „Pillanatok a fesztivál életéből” című fotó- és sajtóanyag kiállítás, és „Kárpát-medencei viseletek” című népviselet összeállítás várta az érdeklődőket. Este ismét a Tószínpad került reflektorfénybe a II. Körös Táncegyüttes jubileumi műsorának köszönhetően, amely színvonalas zárása volt a rendezvénysorozatnak, amelynek mottója az alább idézett mondat is lehetne: „A tánc fontos világnyelvünk, minden kultúrában érthető, velünk született tudás”.
képek 091

Minden MagyarokNemzetközi Néptáncfesztivál, Gyula, 2010. augusztus 20–22.