Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Vén rockerek, belvíz és süppedő salak

FEZEN 1. nap

cimlapElsőgenerációs vén rockerek rázták ördögvillázva őszülő hajukat tegnap este a FEZEN első napján, ahol a rock és metál zenekaroké volt a főszerep. Fellépett többek között a világhírű Edguy és az Uriah Heep. A megszokotthoz képest gyérebb látogatói létszámot egyrészt az esős idő, másrészt a fesztiválhelyszín áthelyezése okozhatta. 

Történt ugyanis tavalyelőtt, hogy a Bregyó köz (ahol évek óta hagyományosan megrendezésre kerülnek a Fehérvári Zenei Napok) lakói összefogtak, és hangot adtak elégedetlenségüknek, miszerint ők nem kérnek a hangos, erkölcstelen zenebonából, és sikeresen – talán örökre – száműzték a rendezvényt a városból.

Most már második éve a Jüllich Glas solar és autóüveg gyár udvara ad otthont a 6 színpadon 80 koncertet és 16 partyt kínáló fesztiválnak. A kilakoltatásnak a látogatók többsége nem örül (még a tavalyinál is szűkebb és sivár helyszínre, valamint a kevesebb zajt igénylő tevékenységre alkalmas zugok hiányára hivatkozva), ám akadnak idősödő és egészen fiatal rockerek is, akik kifejezetten hálásak a helycsere miatt, hiszen elmondásuk szerint sokkal nagyobb hangerővel élvezhetik kedvenc együtteseik zúzását. Igaz, Kalapács József elégedetlen volt a helyszínnel, szerinte ugyanis közönsége a Bregyó közben kevereg tanácstalanul, nem lelve a fesztivált, mással nem magyarázható ugyanis koncertjének visszafogott látogatottsága.

nagysz_nappal

A szervezőknek valószínűleg kezd meggyűlni a bajuk az esővel, ami már az első napon árvíz utáni állapotot okozott a fesztivál új helyszínén: jelentős méretű belső tavak alakultak ki, a murvával felszórt közlekedő besüppedt, az est.hu színpad küzdőterének kordonja pedig szigetet képzett a nézőtéren. Sár ugyan a köves talajnak köszönhetően nem alakult ki, de például az amúgy igen pici kemping (ahol a vizesblokkot alig találtuk meg, a sátrukat akkor építők pedig nem is keresték) könnyen felázhatott a ma esti esőzésben.

viz

Az eredeti fesztiválhelyszínhez képest érezhetően kisebb létszámú közönség nagyrészt helyiekből állt (legalábbis, akiket megszólítottunk), és életkorukat tekintve is érdekes összállítás tárulhatott szemeink elé. Az egyetemisták nem nagyon (lévén ők már nincsenek otthon), a középiskolás korosztály pedig inkább az alternatív tónusú koncerteken is (pl.: HS7) képviseltette magát, míg a Nagyszínpad tegnap esti programja főleg az elsőgenerációs, ötvenes, vén rockereket vonzotta. Az Ossian zenekar után világsztár következett ugyanis: fél tízkor az Uriah Heep csapott a húrok közé, öregember létükre egy pörgős, bár az újgenerációs „hajpörgetők” szerint már unalmasnak titulált, masszív rock and roll koncertet adtak. Az énekes hangján hallatszott némi kopás, de ahogy a mondás tartja, a rock and roll sosem hal meg. Utánuk az Edguy koncertezett.

Urriah Heep

Úgy látszik, a Pál Utcai Fiúk is töretlen sikernek örvendhetnek. Tegnap esti koncertjükön a Media Markt sátorban meglepően sokan vettek részt: pörögtek a Fiatal Lányok és állt a Bál.
A rasztaszívűek kedvence, az Irie Maffia (értesüléseink szerint) az énekesnő várandósságára hivatkozva lemondta tegnap esti koncertjét, így őket a beugró Riddim Colony helyettesítette.

[smooth=id:14;]