Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

DEIK – Új alkotóműhely a Debreceni Egyetemen

DEIKTöbb mint másfél éve, 2009 márciusában alakult a DEIK (Debreceni Egyetem Irodalmi Kör) néhány történelem szakos hallgató összefogásának köszönhetően. A tagság azóta kibővült, megjelentek a magyarosok, anglisztikások és a csoport internetes folyóiratába azóta már nem csak az egyetem tagjai publikálnak.

Az egyetemen  két irodalmi műhely működik,  a nagyobb múlttal rendelkező, de az utóbbi években talán kevésbé aktív LÉK és a viszonylag fiatal múltra visszatekintő, de lendületes DEIK, amely havonta tartott műhelymunkákkal próbálja alkotásra ösztönözni a líra- és/vagy prózaalkotókat. A megoldandó feladat születhet formai (pl.: epigramma írása) vagy tematikus (pl.: március 15.) megkötés alapján, avagy a kettő kombinációjaként. A feladatkiírások között esetenként az extrémebb kihívások is szerepet kapnak, ami rendszerint a művészi kreativitás és a teremtőerő izgalmas próbatételének bizonyul: előfordult például, hogy az alkotóknak Marilyn Monroe és Barack Obama fiktív találkozását kellett novellába önteniük.

a DEIK tagjai

A DEIK szinte a kezdetektől rendelkezik egy internetes folyóirattal, mely az Amúgy nevet kapta. A lapnak három fő rovata van. Az elsőbe a legjobb, műhelymunka során írt szövegek kerülnek, melyek a tagok szorgos, hónapról hónapra folytatott irodalmi tevékenységének esszenciáját mutatják meg, ezért e rész a Céhkaptár nevet viseli. A Pennázóba a nem műhelymunkára, csak „szabadon” készült írások kerülnek. Ez az a rovat, ahol a nem DEIK-tagok virtuális megjelenése a leggyakoribb, noha mind a Céhkaptár, mind a Cikkcakk című – irodalommal, művészettel kapcsolatos cikkeket tartalmazó – rovat nyitott a körön kívüliek számára is. Az Amúgy negyedévente jelenik meg, s mint az a fentiekből látható, fő profilja a szépirodalom. (A legutóbbi számot ide kattintva érhetitek el!)

Polgár Tóth Tamás és Horváth Imre Olivér egy szabadtéri DEIK műhelyen

Az Amúgy számait – immár hagyományosan – irodalmi esteken mutatja be a DEIK. Az alkalmakat színesítendő művészeti témájú előadások, beszélgetések hangzanak el, többek között Szirák Péter és Takács Miklós irodalomtörténész is volt már a kör vendége. Továbbá más folyóiratokkal, egyesületekkel folytatnak szép számú közönség előtt felolvasásokkal egybekötött diskurzusokat: az elmúlt (s egyben első) évben az Alföld, a Spanyolnátha, A Vörös Postakocsi és a Színláz képviselői voltak a meghívott vendégek. A lapszámbemutató estek többször tartalmaznak zenés programot is. A DEIK emellett már több, városi rendezvény keretén belül tartott felolvasáson is részt vett, ahol a tagok lehetőséget kaptak műveik szélesebb körben való bemutatására.

egy szabadtéri DEIK műhelyes pillanatkép

A kör tervei között szerepel a felsorolt tevékenységek folytatása, bővítése. Szeretnék feléleszteni a tiszavirág életű műfordító szekciót, nagyobb hangsúlyt fektetni a dráma műnemére, valamint pályázat kiírását és a zenével való kooperáció hangsúlyosabbá tételét is szeretnék elérni. A DEIK irodalmi kör folyamatosan várja „szárnypróbálgató” írók-költők jelentkezését. Email-elérhetőség: deik2009@freemail.hu.

A fotókat Áfra János készítette.

DEIK a LÉK mellett