Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Panodráma: bugyinedvesítő dirty pop

Interjú a Panodráma zenekar tagjaival

PanodrámaEgy kellemes órát töltöttünk el egy sör mellett a Panodráma zenekar két oszlopos tagjával, Debreceni Balázzsal és Halasi Balázzsal, miközben megismerhettük a zenekar Slipknot tribute-tól a mai felállásig vezető útját.

„Ő egy pornósztár, egy Miss Február, Nála nincs határ, na gyerünk, vetkőzz már,
Ő egy pornósztár, kit mindenki vár, De milyen nagy kár, hogy csak a szája jár.”

A banda hivatalosan 2008 elején alakult, és eleinte keményebb vonalon mozgott, de a tagok hamar rájöttek, hogy a Slipknot-féle metált már nem annyira bírják, így a populárisabb vonulat felé fordították a vitorlát. A váltásban persze szerepet játszott az is, hogy nem volt elég női rajongójuk. Az eredeti, négyszemélyes felállásból az elmúlt évek alatt öt főre bővültek: ezt az időszakot néhány tagcsere is fűszerezte (egyes híresztelések szerint Vágási Ferenc P.I. is tagja volt néhány hétig a zenekarnak), valamint a klasszikus rock felállás is kiegészült egy billentyűssel. Így lettek Smushroomsból Panodráma. A banda eredeti neve ugyanis Smushrooms volt, amit nemes egyszerűséggel „Nyombának” fordíthatnánk. Mivel ezt maximum megjegyezni lehet, helyesen leírni már kevésbé, így a választás a kommerszebb Panodráma névre esett, ami zenei nyitottságukat is tükrözi.

Koncert közben

Tavaly majdnem készítettek egy nagylemezt, amit a magyar popipar lassan rozsdásodó szerkezete megakadályozott. A srácok el is viccelődtek, hogy Kozsónak talán ezt a zenekart is sikerült volna befuttatnia, ám ő ekkor épp amerikai karrierjét építgette. Ezen történések kapcsán ismerkedtek meg Barabás Béci (+6dB Studio) producerrel, aki 2010 nyarán segített a két tracket (Pornósztár, Vissza hozzám) tartalmazó kislemezük elkészítésében. Korábban is készültek már felvételek az első szárnypróbálgatásaikról, azok azonban még csak zeneileg voltak értékelhetőek a szövegmondás minősége és a prozódiai hibák miatt.

Panodráma

A kislemezen található dalok már jóval kiforrottabbak, ami egyrészt az első próbálkozások óta eltelt időnek, másrészt annak tudható be, hogy a zenekart ért kritikákat sikerült saját javukra fordítaniuk. A hangzásban elért javulás részben a profi felvételi körülményeknek és Gresicki Tamás vezető hangmérnöknek (Hangart stúdió, Miskolc) köszönhető, ám a billentyűs hangszer megjelenése hozott igazán szignifikáns változást a zene telítettségében: az egyébként csak stúdióban előállítható hangzások így a színpadra is átvihetőek lettek. A vonósok és a tiszta zongorahang is jól áll az alapvetően funkys hangzású és feszes ritmusú daloknak. A feszességhez elengedhetetlen lüktető és jól átgondolt basszus a helyén van, és a ritmusszekciót sem érheti panasz. A gitárhangzás a klasszikus, ropogós stratocaster. Talán ez a legmarkánsabb elem a zenében, szerencsére mégsem tolakodó.

Zenélés közben

A funkys Pornósztár és a líraibb Vissza hozzám egyaránt slágergyanús szerzemény. Mindkét szám a férfi-nő kapcsolatok tekervényes útvesztőibe kalauzol minket. A szövegek adják meg az elegy igazi ízét, ezektől kapja meg azt a piszkos stílust a zene, ami nélkül egyszerű funkpoppá lényegülne. A hanganyag meghallgatható az együttes Facebook oldalán. Ha valaki élőben is kíváncsi a zenekarra, december 4-én a debreceni Lilla Unplugged felé vegye az irányt.