Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Színláz-adás mindenkinek

Interjú Lakó Zsigmonddal, a Színláz vezetőjével

Lakó ZsigmondA Színláz színes plakátjaikra a Debreceni Egyetem főépületében sok helyen felfigyelhetünk, aki pedig letéved a szociológia tanszék alá, azt valódi meglepetés érheti: a Színláz Stúdió élettel tölti meg az eddig elég lehangoló alagsort. Pár nap múlva itt kezdődik az ESZTI fesztivál. A társulat vezetőjével, Lakó Zsigmonddal beszélgettünk.


Kulter.hu: Hogy jött létre a Színláz? Mi volt az az út, amin elnyerhette mostani állapotát?

Az anglisztikás színjátszókból alakult 2006-ban, de aztán szép lassan mindenki elment, csak én maradtam… Először gerillaszerűen próbáltunk mindenhol, tréningeket tartottunk, megkaptuk az Aud.Max.-ot erre a célra, használhattuk az angol tanszék 111-es színháztermét próbákra és előadásokra. Kitartásunk lassan eredményeket is hozott: részt vettünk a budapesti Színváltások V.-ön, megrendeztük 2009 októberében az első ESZTI fesztivált. 2010 májusában egy Mini láz fesztivált rendeztünk. Szeptemberében kaptuk meg ezt a pincetermet, ez azért nagyon jó, mert nem használják oktatási célokra, így zavartalanul tudunk próbálni és állandó műsorral jelentkezni… Idén eljutottunk Pécsre a VIII. Nemzetközi Egyetemi Fesztiválra és részt vettünk a Színváltások VI.-on, Budapesten. Az Aud.Max-ot jelenleg mobil eszközökkel színházteremmé akarjuk alakítani, valamint folyamatosan fejlesztjük a pincestúdiónkat.

Lakó Zsigmond

Kulter.hu: Hogyan definiálnád a Színlázat? Miképp működik?

Ez egy öntevékeny csoport, befogadó színház és egyetemi színpad. Minden, ami diákoktól diákoknak jön. Fontosnak tartom leszögezni, hogy ezt a művészet iránti szerelemből csináljuk és nagyon sok munka van benne.

Kulter.hu: Milyen fordulópontokat, előadásokat tartasz fontosnak a Színláz életében?

Folyamatosan javulnak a feltételeink. Az előadások közül mind fontos, a két évvel ezelőtti legelső Matchboxtól a legutóbbi Függésig. Az egész egy önkeresési, közösségépítési folyamat része. Minden előadás egy újabb lépcsőfok, ahol újra szembesülünk önmagunkkal, céljainkkal és elindulunk tovább az úton.

Kulter.hu: Hogyan jött az ESZTI fesztivál ötlete és miképpen sikerült megvalósítani?

Ez a fajta kölcsönhatás az egyetemi színpadok között az egész országban létezik, mi is próbáltunk tehát beszállni a vérkeringésbe. Előálltunk az ötlettel, a BTK és a BTK-HÖK pedig támogatott minket. Egyszerűnek tűnik, de valójában nem az. Rengeteg munka van mögötte. Ráadásul jelenleg még nincsenek alkalmas terek az egyetemen egy fesztivál lebonyolításához, így a Csokonai Színház segítsége nélkül még mindig nem tudtuk volna lebonyolítani a második ESZTI fesztivált. Ezentúl kellett még összefogás, kitartás, sokaknak ez már a harmadik “állása”.

a Függés után a Színláz színészei

Kulter.hu: Az első ESZTI fesztiválból milyen tanulságokat vontatok le? Mit módosítottatok?

Az első a bőség zavarát hozta, túl sok volt az előadás, túl nagyok voltak a távolságok a helyszínek között. Ezeket most, ha nem is csökkentettük, de próbáltuk racionálisabban elrendezni.

Kulter.hu: Milyen programok várhatóak a második ESZTI fesztiválon?

Az első két napon a rendezvények helyszíne a Színláz terem. A megnyitó november 25-én lesz, 16 órakor. Aznap kerül sor 18 órától a Függés című előadásunkra, 20 órától pedig a budapesti Radikális Szabadidő Színház Harold Pinter Étellift című darabját mutatjuk be. A következő napon a Pécsi Légitársaság Hoppáretikül című előadását kétszer is megtekinthetik 15:30-tól és 17 órától. 19:30-tól jön a KonzervArtaudrium Nyilas Misi eksztázis című darabja, késő este fesztivál buli az Újinkognitóban. 27-én, szombaton délután kettőtől Karinthy Ferenc Gellérthegyi álmok című művét adja elő az Adyák Színpad, az Ady Endre Gimnáziumban. 16-tól a Kamaraszínházban látható a Radikális Szabadidő Színház Oberon világai című színjátéka. Ugyanitt 19 órától a szegedi Lábjegyzet Színház ÁdáMake című abszurdja következik. 21.30-tól a budapesti Proscenion Drámaszínpad Bencsik Imre Kölcsönlakás című drámáját viszi színre. Az előadást követően záróbuli lesz a Tepsiben. A zenét Dj Rastacskó adja.

Izsó Zita Függés című darabjának előadása

Kulter.hu: Hogyan értékeled a Színláz Függés című darabjának debreceni, pécsi és budapesti fogadtatását?

Mindig nehezebb idegenben játszani, de én úgy gondolom, hogy minden tekintetben elégedettek lehetünk. Míg eddig kétszer-háromszor játszottunk egy félévben, addig most három hét alatt nyolc előadásra került sor, ezek közül kettő az ország két legnagyobb egyetemi fesztiválján. Ez igazán nagy próbatétel volt és sok energiát kívánt, de ebben a műfajban ez már az A-ligának számít.

Kulter.hu: Milyen tervek rejlenek a Színláz tarsolyában a jövőre nézve?

Sikerült kialakítani egy arculatot, ami itt-ott még ráncos ugyan, de a következő félév feladatai között van ezeknek a kiegyengetése a tapasztalatok leszűrésén és hasznosításán keresztül. Kiemelném ezek közül a csapategység további erősítését és a színháztechnikai eszközök fejlesztését is.

ESZTI(I)