Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

A téboly léptei téged is utolérnek?

Polina Daskova: A téboly könnyed léptei

Polina Daskova: A téboly könnyed léptei Mit rejteget Szibéria az arra tévedőnek? Medvét? Vodkát? Mínusz fokokat? Hát ezúttal egyiket sem. A téboly könnyed lépteiben gyilkosságokkal, babakocsiba helyezett bombával, méreginjekcióval, álruhás pszichiáterrel és korrupt milliárdos világgal találhatja szembe magát az óvatlan olvasó.

A fagyos Oroszországban, ahol a jó vodka fűti a testet, a téboly alakot ölt. Polina Daskova könyve a moszkvai valóságba repít, ahol a racionalista gondolkodás csődöt mond. Ebben a valóságban nincs kegyelem. A szálak irracionálisan kibogozhatatlanná válnak, melynek következtében vészesen sokasodnak a hullák. Feltűnik egy sorozatgyilkos és egy furcsa alapokon nyugvó showbusiness-királyság is. Minden mindennel összefügg, a titok megpecsétel és magához láncol. Ez teszi a könyvet kiszámíthatatlan és letehetetlen krimivé.

A történetben adott egy szőke srác, Venya, aki átlagos életet él. Hétköznapi gondokkal küzd, mígnem ráeszmél arra, hogy anyja sohasem akarta őt. A családi nehézségek következtében a nőkkel szemben öntudatlanul vadállattá válik, jellemét a mások feletti gonoszság kezdi uralni. Ez a mozzanat a történet mozgatórugója, mely két idősíkban, 1996-ban és 1984-ben játszódik.

Az orosz valóság két idejében Daskova ügyesen lavírozik ide-oda, meghozva az ember kedvét az összeömlesztett puzzle szétválogatásához és kirakásához. Az események és a rejtélyek megsokasodnak. A fiúból férfi lesz, aki Oroszország egyik legismertebb emberévé válik. Élete teljesen normális mederbe terelődik. Senki sem mondhatja az ellenkezőjét. De ez csupán a felszín, hiszen valaki mesterkedésbe kezd a színfalak mögött…

Polina Daskova: A téboly könnyed léptei

A sztori másik főszereplője a fiatal újságírónő, Léna, aki a környezetében történt furcsa haláleset következtében magánnyomozásba fog. Ezt követően egyre érthetetlenebb dolgok és történések jelennek meg az életében. Családanyaként, nőként több nehézséggel kell megküzdenie, mint másnak egész életében. Ennek ellenére kíváncsisága egyre tovább hajtja, hogy megtudja, kivel függnek össze az általa gyilkosságnak tartott eset részletei.

Feltűnik egy jómódú, igazán intelligens pszichológusnő, Regina is, aki túl sok mindenbe mártja bele ormótlan, de finom kezét. Mi köze lehet vajon Venyához? És Léna hogyan kapcsolódik az események sodrába? A három ember sorsa tagadhatatlanul egy irányba tart. De vajon minek köszönhető a karakterek összekapcsolódása?

A könyv erőssége, hogy a szereplők gondolataiból, egymástól különböző cselekedeteikből rakható össze apránként a történet. Így a főhősök kénytelenek felidézni a velük történtek minden apró részletét. Vissza kell, hogy gondoljanak a régi sérelmekre, elfeledett dolgokra, mondatokra, cselekedetekre. Rá kell eszmélniük, hogy csakis akkor derülhet fény az igazságra, ha minden mozdulatukat újraértelmezik, s ha rájönnek azokra a magyarázatokra, melyeken a múltban elsiklott a tekintetük.

Az előbbi trió szövevényes kapcsolatához jön még az orosz regényekhez híven sok kusza és nehezen kibogozható további szál, melyben bűntények, szerelmi és ellenséges viszonyok is közrejátszanak. A sztorit megspékeli továbbá az orosz rendőrség, a maffia, bűnözők, ártatlanok és halottak véletlenszerű felbukkanása, mely szinte megoldhatatlanná teszi a krimi rejtélyét. Mindezt átlátni nem egyszerű, tehát ha nem akarod ezek után megérteni, akkor a téboly léptei téged is utolértek…

Polina Daskova: A téboly könnyed léptei, Athenaeum, 2009.