Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Stílusos felüdülés

Brains: Refresh the Style

Refresh the StyleHáromévnyi hallgatás után februárban új lemezt dobott ki a Brains zenekar. A Refresh the Style modern és progresszív anyag megfűszerezve egy kis dubstep és jungle hangzással. Igazi bulialbum: feszes, pörgős számok sora, amelyek ritmusa könnyen belénk ivódik.

A Brains zenekar gyökerei egészen 1994-ig nyúlnak vissza. A tagok a mostani formációig és stílusig kitérőkben gazdag utat tettek meg. Játszottak hardcore-t és funk rock-ot, amelyek emlékét három lemez őrzi: Színek, Semmi komoly, Dunakanyar rasztabanditái. Majd a képbe került MC Columbo, aki által a drum and bass, a hip-hop, a ragga és a rock stílusok halmazainak metszete lett a Brains. Ezt a 2008-as Top Shotta című album remekül bizonyítja. Tavaly a Másfélből ismert Ujj Zoli dobost és Lukács Levi billentyűst olvasztotta magába a zenekar. Ez a formáció készítette el az idén februárban megjelent Refresh the Style-t.

Brains

A zenekar ügyesen húzta el a mézesmadzagot a rajongók előtt a lemez megjelenését megelőzően. Az együttes Facebook oldalán a budapesti lemezbemutató napjáig (február 25.) naponta került fel egy-egy szám pár másodperce. Az új stílus bogarát azonban már korábban a hallgatóság fülébe ültették. Novembertől már szólt a rádiókból a Ladies Obsession című daluk, ami hamar sokak kedvence lett. Ehhez készült az első videoklip is, amelyben a zenekar helyett lányok játszanak.

Az album már a nevével is sejteti, hogy egyfajta stílusbeli frissítés eredményét hallhatjuk rajta, ami – akárcsak a zenekar sokoldalúsága – többrétű. Nemcsak a hangzásukat újították meg, hanem régebbi stílusokat is elővettek. A Jungle Sound-ban a már lassan feledésbe merülő jungle stílust hozták vissza modernebb formában.

A Blazing energikus nyitószám, amely leginkább a drum and bass egyik alstílusára, a jump up-ra hajaz. A szolid indítás után a szám szépen felpörög, így nem kell sokat várnunk, és máris dübörögnek a gyors törtütemek. Az pedig, hogy Columbo nemcsak szövegel, hanem énekel is benne, kifejezetten fülbemászóvá teszi a dalt. A fokozással több számukban is élnek, akárcsak a témaváltásokkal. A New Generation egy dubstep szerzemény, amelyben a minimalista hangszerelést dubos visszhangokkal és masszív szubbasszusokkal toldják meg.

Számos vendégelőadó működött közre a tizennégy dalt tartalmazó lemezen. Az egyik legnagyobb név ezek közül Tenor Fly, aki a Freestylers MC-je. A közös kooperáció eredménye a Positive People lett. MC Zeek-kel egy témaváltásokkal megtűzdelt tracket dobtak össze, a címadó Refresh the Style-t. Az Éjszaka a korong tizedik száma, ahol a patois (jamaicai angol) mellett magyar szavakat hallhatunk a közreműködő Hősök csapat révén. Ütős, ritmusos hip-hop nóta, amelynek refrénje a bulikedvelő fiatalság mottója is lehetne: „Csak az éjszaka, nekünk a nappal nem kell / Mi akkor fekszünk, mikor más épp kel fel / Megismételhetetlen minden este, minden este”. Az eredeti számok mellett négy remix is helyet kapott a korongon. Érdekes, hogy ebből három ugyanazt a dalt pörgette újra, így a Blood Pressure-t Matt-U, majd Jumo Daddy, végül pedig Reza & Solla átiratában is hallhatjuk. Matt-U verziója az eredetihez képest könnyedebb, Jumo Daddy-é elektronikus és letisztult egyszerre, és a közismert „Everybody dance now” mondat is felcseng benne (Bob Sinclair – Rock this party). Reza & Solla már húzósabbra vette a témát, ütemes lüktetés kíséri végig a számot. A negyedik a Ladies Obsession house remixe, melyet Audiotype készített.

Brains

Ezúttal egy igencsak komplex anyagot dobtak össze a srácok, egymás után sorakoznak a modern, pörgős számok. A vendégelőadók és remixek pedig még színesebbé teszik a korongot. Erőteljes album, amelyben benne van a koncertekre járók által megtapasztalható igazi Brains bulik hangulata. Egyedien összetett irányvonalát továbbra is jól képviseli a zenekar, ám remekül meg is újította azt. Egy szám erejéig sem vesznek vissza lendületükből: magukkal ragadnak, megtáncoltatnak, majd levegő után kapkodva elhallgatnak. Pár perc csend, majd kezdődik minden elölről. Nem tudom megunni. Nem lehet megunni.

Brains: Refresh the Style. Megadó Kiadó, 2011.