Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Aki velünk van, az felteszi!

Interjú Ecküvel, a Hősök tagjával

HősökA Hősök hiphop formáció 2001 óta ténykedik a hazai underground szcénában. Tavaly óta a Zhe Band nevű jazz/rock csapattal hangszereli át és viszi színpadra az eredetileg dj-s felállásban előadott számait. Ez év márciusában jelent meg negyedik lemeze, a Négy évszak. A KULTer.hu Ecküvel beszélgetett a Hősök indulásáról, az új albumról és a további tervekről.

KULTer.hu: Hogyan indult a pályátok?

2000-től kezdtünk el mi négyen barátkozni. Mentha és Brash ekkor még az Örült Oldal nevű formációt alkotta, Joeker és én Ammóniaszökevények néven nyomultunk. Brash Sanyival egy középiskolába jártam, évfolyamtársak voltunk, majd egy ismerősön keresztül összebarátkoztunk. Később elkezdtünk együtt lógni, intéztünk egy-két bulit. Aztán összepörögtünk így négyen. Ennek eredménye, hogy az Ammóniaszökevények Pétishow albumára felkerült egy Hősök című track. Ez alapozta meg a közös pályánkat. Akkor döntöttük el, hogy jó lenne ezt együtt csinálni, mert a számnak nagyon jó visszhangja volt, és a barátaink is nagyon szerették. 2007-ig igazából nem nagyon hittük el, hogy valami komolyabb dolog is kisülhet ebből. Voltak persze fellépéseink, játszottunk fesztiválokon, de csak 2007 óta ível felfelé a pályánk. Innentől datálhatjuk, hogy országosan is ismertté váltunk. A mindennapjainkat kitölti a zene, nagyon sokat ad nekünk. Mivel nincs kiadónk, saját magunknak intézünk mindent a lemezgyártástól a flyertervezésen keresztül a turnékig. A különböző extra dolgok is, amiket elhozunk egy-egy fellépésre, mind-mind a saját munkáink. Nagyon jó kis alkotóműhely a Hősök, sokkal kevesebb lenne nélküle az életünk.

Hősök - Zhe Band

KULTer.hu: Idén jelent meg a Négy évszak. Nehezen állt össze az album? Honnan ered a koncepció?

Tavaly ősszel kitaláltuk a megjelenés időpontját: „legyen jövő év márciusa”. Nagyon igyekeztünk, hogy tartani tudjuk a tempót. Ösztönöztük egymást, így gördülékenyen mentek a stúdiófelvételek. Abszolút meg vagyunk elégedve mind az eredménnyel, mind a közönség visszajelzéseivel. Sokat gondolkodtunk a lemez címén, hogy mi is lenne igazán találó. Végül Menthának támadt az ötlete, hogy legyen Négy évszak. Mindenkinek nagyon tetszett. Totál rápörögtünk arra, hogy egy hangulati görbe szerint rendezzük el a számokat. Így Joekert is be tudtuk vonni a munkálatokba. Ő írta az átkötő hangulatzenéket (Tél, Tavasz, Nyár, Ősz). Ritka könnyen rábólintottunk a beatekre.

KULTer.hu: A korongon szóló számok is hallhatóak, a tiéd az Oooh track. Hogyan jött az ötlet?

Úgy gondoltuk, hogy ezen a lemezen csináljunk valami olyat, amit eddig még nem. Fontosnak éreztük, hogy mindenki megvillanthassa az egyéni oldalát. Egyszer egy zenekari próba előtt felmentem Brash-hoz, aki megmutatta az új zenéit. Az egyik nagyon megtetszett, rögtön elkezdtem ötletelni, és már írtam is rá magamban a szöveget. Nagyon jó volt Sanyi zenéjére rappelni.

Hősök

KULTer.hu: Melyik a kedvenc számod a lemezről?

A Mesél az erdő. Egyrészt mert Joeker is rappel a számban, másrészt pedig olyan témát érintünk benne, amit régóta szerettem volna, de eddig még nem pedzegettük: a természetvédelmet. Szerettük volna felhívni az emberek figyelmét erre. Mindenki beleírta, ami eszébe jutott a címről és magáról a környezetvédelemről.

KULTer.hu: Felkerült az albumra az Ikon is, ami az MTV Iconra készült.

Tavaly érkezett hozzánk az a felkérés, hogy dolgozzunk fel egy Ákos számot az Iconra. Először kicsit ódzkodtunk tőle, de végül bevállaltuk és elmentünk az eseményre. A számot később előadtuk a saját koncertjeinken is, és a pozitív visszajelzések hatására úgy gondoltuk, rátesszük a lemezre. Ez volt az első stúdiófelvételünk. Több fázisban zajlott a szám rögzítése, összesen kilenc hangszer hallható benne. Volt vele munka bőven, de megérte.

KULTer.hu: Sok közreműködésed van az utóbbi időben. Pixával korábban még egy közös Kúperteszt című lemezetek is megjelent. Tervben van ezeknek a projekteknek a folytatása? Vagy esetleg egy Eckü szóló?

Szóló egyáltalán nincs tervbe véve. Pixával beszélgettünk már az esetleges folytatásról, úgyhogy előfordulhat, hogy akár még az idén várható valami meglepetés. A Hősökkel is tervezünk új dolgokat, de egyéb projekteket is szeretnénk véghezvinni. Azon vagyunk, hogy idén három-négy videoklipünk elkészüljön, és kijöjjenek azok a meglepetéscuccok, amiket elterveztünk. Nagyon jó felkéréseket kapunk featekre. Közreműködtünk a Brains lemezen, aminek nagyon örültünk, mert iszonyat jó velük koncertezni. Néhány rockzenekar – például a Superbutt – is megkeres minket, hogy menjünk mc-zni hozzájuk. Szeretnénk minél több mindent megvalósítani.

KULTer.hu: Mi a kedvenc koncertélményed?

Több is van. Az egyik turnén Pécsett két és fél órát játszottunk, összesen huszonnégy számot nyomtunk le. Olyanokat is, amiket addig még soha. Négy visszatapsot kaptunk. A tavalyi OSG is bomba jó volt. Az MTV Icon is. Siófok, jó idő, balatoni fürdés, csapatösszerázó-tréning. Emlékezetes még a tavaly szeptemberi debreceni Romlott Hazai party, illetve a klubkoncertjeink, amiket évente kétszer a veszprémi Expresszóban tartunk.

KULTer.hu: Hol láthatunk benneteket a közeljövőben?

Turné szerint megyünk koncertezni, minden hónapban lesz tíz bulink. Ha minden igaz, most alakul pár fesztiválszereplésünk: Campus, Kexx. Lesz jó pár fellépésünk mind a dj-s, mind a zenekari felállással.