Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Jó hangulatban, Jánosok között

Beszélgetés Szentmártoni János és Papp Für János költőkkel

Családias, vidám beszélgetésnek voltunk részesei 2011. május 28-án a Debreceni Egyetem Színláz Stúdiójában, ugyanis három, egymást látszólag jól ismerő költő beszélgetését hallgathattuk végig: Szentmártoni János és Papp Für János mesélt munkásságáról Áfra János moderálásával.

A vizsgaidőszaknak, a szombati napnak és a megjelenő viharfelhőknek sem tulajdonítottunk jelentőséget mi, elvetemült irodalomszeretők, csak kíváncsian vártuk a felolvasóest kezdetét. A Színláz Stúdió komor fekete függönyei között helyet foglalva az est főszereplői azonnal bele is vágtak a beszélgetésbe, hiszen őket még Hajdúböszörményben is várták.

Áfra János először Szentmártoni Jánost mint a Magyar Írószövetség nemrégiben megválasztott elnökét kérte meg, hogy beszéljen a poszt elnyerésének körülményeiről. Megtudtuk, hogy először maga a költő is meglepődött ezen a kitüntetésen, és sok szövetségi tag tiltakozott is, mivel túl fiatalnak tartották a komoly tapasztalatot igénylő feladat ellátáshoz. Ő azonban igyekezett meggyőzni a kétkedőket: a szövetség mindennapjait és az irodalmi életet is felpezsdítő programokat szervezett, ilyen volt például május 21-én a Nagy László Emléktúra – erről nagy élvezettel mesélt nekünk –, amellyel sikerült a tagok bizalmát is elnyernie.

A közönség a Színláz Stúdió fekete függönyei közt

A másik meghívott, Papp Für János, a Kertész László Hajdúsági Irodalmi Kör elnöke mindenekelőtt nagy büszkeséggel beszélt a Poet.hu irodalmi portál sikeréről, hiszen ő a művészeti vezetője és egyik moderátora. Büszkesége teljesen érthető, mivel elmondása szerint előfordul olyan nap, hogy akár száz vers is feltöltésre kerül a honlapra, ami elképesztő mennyiség. Persze a művek többségén volna még csiszolnivaló, de elmondása szerint mindig akadnak felbukkanó kincsek, melyekre a „Kiemelt versek” rovatban hívják fel az olvasók figyelmét.

A délután folyamán azt is megtudtuk, hogy míg Papp Für János elég későn kezdte el a számára „pszichológiai terápiának” számító verselést, szemben Szentmártonival, aki már tizenéves korától kezdve komolyan foglalkozik versírással. Ennek is köszönhető, hogy az Írószövetség elnöke tavaly már hatodik kötetét jelentette meg Ballada hétköznapi díszletekkel címen, amely az 1992-től 2010-ig születettek közül több mint kétszáz versét tartalmazza (bár elmondása szerint mostanában elnöki teendői miatt egyáltalán nincs ideje versírásra). A Hajdúsági Irodalmi Kör elnöke a késői pályaindulás ellenére már harmadik kötetét adta ki 2009-ben Apokrif (az út) címen.

Papp Für János - Szentmártoni János - Áfra János

A rövid bemutatást követően versek felolvasása következett. Papp Für János előkészületben lévő kötetéből hozott egy kis ízelítőt; többek között A tükör impressziója, Váltó, Csak a hátát látom költeményeket olvasta fel. Szentmártoni János a korábban említett kötetéből emelt ki verseket, például a Ripolus árnya, a Befejezhetetlen vers önmagunk állásáról, a Szerda?, az Anna és a forradalom című darabokat.

A költők személyes kapcsolatának köszönhetően a felolvasás nagyon jól sikerült; az (ön)ironikus, apró csipkelődések miatt nemcsak ők, hanem a hallgatóság is teljesen feloldódhatott a közvetlen, baráti hangulatban. Áfra János Papp Für  utóbbi két évben megfigyelhető rendkívüli stílusváltozását demonstrálva az Apokrifból is idéztetett, ami magának a költőnek is nehezére esett. Az eltelt időt humorral és persze kellő szerénységgel konstatáló szerző elmondása szerint az átalakulást a rá könnyen hatni tudó költőknek köszönheti, például a mellette ülő jó barátjának, Szentmártoni Jánosnak vagy egy másik fontos „Jánosnak”, Lackfinak.

Az est közönsége a Színláz Stúdióban

Az est folyamán az írásról mint lélekkönnyebbítő tevékenységről, a kortárs költészet tapasztalt tendenciáiról is szó esett, amit hozzáértők szájából igen tanulságos volt hallani. A kötetlen beszélgetés végére már a fekete függönyök sem tűntek komornak, a viharfelhők is elúsztak, a szombat is vége felé járt, egyedül az újabb irodalmi esemény adta kellemes érzés maradt hátra.

Szentmártoni János és Papp Für János felolvasó estje, Debreceni Egyetem, Színláz Stúdió, 2011. május 28.

A fotókat Herczeg Ákos készítette.