Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Szombat esti rock

Turbo, Grand Mexican Warlock, Monkey Cave koncert

A koncertIdeális szombat esti program Debrecenből kocsival átvergődni Balmazújvárosra, mert ott elvileg aznap jó zenekarok játszanak. Ennyit tudott a sofőr. Az utasok viszont biztosra mentek, mert pontosan tudták, mire számítsanak: a BAKI Klubban színpadra lépett a helyi erő, a Monkey Cave, és két kimagaslóan tehetséges budapesti zenekar, a Grand Mexican Warlock és a Turbo.

Szombat este. Fúj a szél. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem várom a koncertet, mert de, ám a fél kilences autóba pattanással mégis sikerült abszolút késve elindulni. Már nincs világos, de még éppen sötét sem, ami feljogosít minden nem volán mögött ülő utazót, hogy felnyisson egy „behangoló” sört. Nincs messze Balmazújváros, de szerencsére olyan nagyon közel se. Fél óra múlva érkezés. Karszalag. Terepszemle. Sör. Mármint egy újabb.

Az első zenekar épp a színpadon készül elkezdeni az estét. Ekkor konstatáljuk, hogy pont időben érkeztünk – nem tudunk hibázni. Kellemes bemelegítő zenével kábítja el a Monkey Cave a közönséget. Kifejezetten rutinosan mozognak a színpadon, hiszen ők hazai pályán pengetik a húrokat. Ami nem mondható el a következő zenekarról.

Grand Mexican Warlock

A Grand Mexican Warlock Budapestről érkezett, és habár már hallottam őket koncerten, töredelmesen bevallom: nem sok számukat ismertem. A beállás hossza nem volt vészesen kibírhatatlan, hamar a lecsóba csapott a banda. A közönség is előmerészkedett, majd kezdetét vette az egész éjszakán át tartó őrület. A többek között Subscribe és Jazzékiel tagokat is magába foglaló rockzenekarnak néhány hónapja jelent meg az első albuma, az Aeons. Kezdő zenekaroktól eltérően egy hosszú, 12 számot tartalmazó, ütős korongról van szó. A GMW kulcsa a zenészek tehetségén túl talán a dinamikai váltásokban rejlik. Kiemelném a Reborn with the Sun című számot, amely lágy hangokkal indul, nagy hangerőt kap, aztán ismét elhalkul, majd újra felerősödik. Ebben a dalban megmutatja a zenekar a dinamikai árnyalás lehetőségeit. Ezt a lendületet érezte a hallgatóság is, hiszen remek hangulatban élvezte a muzsikát. Egy utolsó löketet is adott még befejezésképpen a beugró gitáros, „Huba”, aki azért emelte személyével a koncert fényét, mert a banda eredeti gitárosa, Reich Tamás Subscribe-os elfoglaltságai miatt nem tudott eljönni.

A koncerten

Picit hosszasabb beállás után – de csorbulatlan fényében – egy óra körül szólalt meg a Turbo. Róluk annyit érdemes tudni, hogy egy hatéves zenekar, amelynek tagjai egyszer csak elkezdtek együtt próbálni, mert igazi rockot szerettek volna teremteni. Illetve állításuk szerint más nem jött belőlük… Akárhogy is legyen, az eredmény egy remek banda lett. A kiváló riffeken és a zúzós dobokon át a lágy dallamokig mindent megtalálunk a zenéjükben. Szinte elvarázsolják a közönséget, ahogy ezt ezen a szeles szombat éjszakán is tették. És ha nem lett volna elég a fülünket kényeztetni velük, akkor érdemes volt felpillantani a színpadra, hogy egy kicsit el is mosolyodjunk. Ugyanis olyan csapatról beszélünk, akik szó szerint élnek a színpadon. És nemcsak mozognak és kommunikálnak egymással, de elképesztő módon grimaszolnak is, miközben zenélnek. Olyan slágereik csendültek fel, mint a Heavyweight Promises, vagy a Shine On, de rengeteg új dalt is meghallgathattunk a készülő lemezükről.

A koncerten

Ha csak annyit írok, hogy egy egész szombati napot végigdolgozó – az este folyamán alkoholt nem fogyasztó – sofőrszerepbe kényszerített delikvens mosolyogva ült a volán mögé hajnali háromkor, akkor elárultam, milyen magával ragadó és szenzációs szombat estét adott nekünk és Balmazújvárosnak a Monkey Cave, a Grand Mexican Warlock és a Turbo.

Turbo, Grand Mexican Warlock, Monkey Cave koncert, BAKI Klub, Balmazújváros, 2011. május 7.

A fotókat a szerző készítette.