Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Egy kalickába zárva a versekkel

FÉLonline weblapbemutató

A Kalicka Bistro (és a FÉL) közönségePingált, szívecskés, mintás, furcsa orrú pávák, csicsás baglyok, festett teázgató kisasszonyok a falakon − ez mind a Kalicka Bistro, amely sajátos hangulatot kölcsönzött a FÉLonline ott megrendezett október 11-ei kulturális estjének.


A helyszín valójában nem más, mint egy üvegkalitka, amibe ezúttal mi kerültünk. Közben az utcán bámészkodók bármikor megállhattak volna csodálkozni a színes falakon, a kellemesen zsúfolt, egymásra tolódott székekkel telt helyiségen, a cigifüstöt eregető fiatalokon. És nézhették volna az asztal körül összesereglett költőket, akik saját műveiket olvasták fel.

Az estet a FÉLonline főszerkesztője, Braun Barna nyitotta meg, majd egy beszélgetés következett az oldal szerkesztőivel: Kapelner Zsolttal, Horváth Dorottyával, Hutvágner Évával, Katona Ágotával és Balázs Zoltánnal. A beszélgetést Pál Dániel Levente, a PRAE.HU főszerkesztő-helyettese moderálta, akivel elsőként azt boncolgatták a résztvevők, hogy menő-e az irodalom. „Természetesen menő, hiszen olyat tud, amit semmi más a világon, ez a menőség kritériuma”, érvelt Horváth Dorottya, az oldal versrovatának szerkesztője. Szó volt még a honlap működéséről is, hogy mi szerint válogatják ki a beérkező képeket, a prózai vagy verses műveket, továbbá mekkora a felelősségük abban, hogy kit „fedeznek fel”. Egyébként a kulturális, magazin jellegű blog „előzménye” a nyomtatott, ingyenesen terjesztett FÉL nevet viselő lap volt, amivel ismét találkozhatunk jövő év elejétől.

A FÉL szerkesztői: Balázs Zoltán

„Mi a ’90 körüli generációnál ez a folyóirat-csinálási düh, hogy mindenki szerkesztő akar lenni, aki szöveget is ír?”, provokált kérdésével Pál Dániel Levente. A „félesek” ellenben nem dühből levezethetőnek tekintenek a FÉL-t, és nem is a szamárlétra „kikerülésének” vágya vezérelte őket létrehozásában, hanem pusztán úgy vélik, ez a generáció az elsők között szerepel, amelyik felfedezte, hogy noha ma már bőven van hol megjelenni, de lehetőségük van folyóirat-alapítással akár helyet is csinálni a szövegeiknek. Vagyis nem dühből született az oldal, csupán egy útra találták rá a későbbi szerkesztők, mikor 2007-ben megjelent az összehajtott A/4-es lapokra nyomtatott FÉL.

Ahogy az kiderült, az oldalon hamarosan elindul egy filmes rovat is, aminek Hutvágner Éva a szerkesztője, ennek jegyében a beszélgetés után megtekinthettük Máriás Attila Aprójószág című rövidfilmjét, amivel nemsokára a Fél-en is találkozhatunk. A rövidfilmre legjellemzőbbek az álmok és a valóság felbukkanó képei egy nagyon is valóságos közegben, aprócska fricskákkal és csattanós befejezéssel.

"Dühből nem lehet lapot szerkeszteni"

Az est zárásaként B. Horváth László, Horváth Dorottya, Patkó Levente, Kapelner Zsolt, Balázs Zoltán és Braun Barna olvastá fel verseiket. Akinek korábban kételyei lettek volna az irodalom „menőségével” kapcsolatban, annak a rímek végére érve kitisztult a kép: az irodalom márpedig menő.

FÉLonline weblapbemutató, Budapest, Kalicka Bistro, 2011. október 11.

A fotókat Braun Benjamin készítette.