Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Naiv varázsvilág Újpesten

Guido Vedovato olasz naiv művész kiállítása

Guido Vedovato: Bagoly napraforgókonGuido Vedovato magyarországi bemutatkozó kiállítása május 10-én nyitotta meg kapuit az Újpest Galériában. A kortárs naiv művészet egyik legjelesebb képviselőjének remekművei igazi csemegét jelentenek a festészet rajongóinak.

Az olasz Guido Vedovato munkáit a világ számos múzeumában és galériájában megcsodálhatták már Amerikától Európán át egészen a Távol-Keletig, de egyedülálló alkotásait most először láthatja a magyar közönség. A művek varázslatos atmoszférája betölti a tárlatnak otthont adó Újpest Galéria családias kiállítóterét. Vedovato karakteres, egyedi stílusú alkotásai annyira eltérnek minden eddig látott, megszokott műtől, hogy azonnal ámulatba ejtik a látogatót. A színes, intenzív, élettel teli festményeket könnyű befogadni. Bár a művész saját élményanyagából merít, a képek nem öncélúak, üzenetük univerzális jellegű: a tradíciók ápolására és a múlt tiszteletére hívják fel a figyelmet.

Guido Vedovato: A szaxofonos

Az Olasz Alpok világát virtuális skanzenként életre keltő festmények egyszerre játékosak és komolyak, könnyedek és tartalmasak. Vedovato művészetében két nagy témakör különíthető el: az egyik az észak-olasz falvak már-már archaikus életét, a másik pedig a települések körüli természetet, az emberek világát bölcs távolságtartással szemlélő állatokat mutatja be. „Tudom, sokan ez utóbbi képeimért rajonganak, de őszintén bevallom, én jobban szeretek embereket festeni. Ezen figurákból a parasztok és a hegyi emberek arcai tekintenek vissza, melyeken a barázdákat a kemény munkával töltött évek vájták. Hosszú szakállat viselnek, kezeik eltorzultak, s arcukon nincs mosoly – az élet sosem volt könnyű számukra.” – meséli a művész. Ez a két világ párhuzamosan létezik egymás mellett és csak igen ritkán érintkeznek. Ezért is különleges az Okarinás című festmény, ahol harmonikusan találkozik e két dimenzió.

Guido Vedovato: Okarinás

Annak ellenére, hogy az összekevert és eltolt arányok miatt kissé szürreális benyomást keltenek a képek, összhatásuk mégis idilli. Az ember egyáltalán nem groteszknek látja a munkákat, hanem egy játékos, bájos mesevilágot fedez fel bennük.

Sokan a naiv művészetre mint valamiféle „másodlagos művészetre” tekintenek, Vedovato viszont tudatosan törekszik erre a kifejezésmódra, ars poeticájának szerves része eme ősi művészeti stílus ápolása és továbbvitele, csupán látásmódját lehet naivnak nevezni, egyedi stílusjegyei és kiváló technikája révén alkotásai minőségi művek, melyek megérintik nézőiket és üzenetük könnyen célba ér.

Guido Vedovato

A megnyitón Guido Vedovato elmondta: nagyon örül annak, hogy hazánkban is megismerhetik munkásságát, s általa az olasz naiv művészetet is. A tárlat az Újpest Galériából Kecskemétre, a Magyar Naiv Művészek Múzeumába utazik tovább.

Guido Vedovato olasz naiv művész kiállítása 2012. május 27-ig tekinthető meg Budapesten, az Újpest Galériában.

Hozzászólások

  1. Kedves Zsolt!
    Szívből gratulálok méltató soraihoz. Munkájában és az életben sok sikert kivánok.
    Egy szintén naiv festő
    Szívélyes üdvözlettel. Mándoki Halász Zsóka

A hozzászólások le lettek zárva.