Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Legények a gáton

Fékezhetetlen (Lawless)

John Hillcoat egy vérmocskos ausztrál western (Az ajánlat) és egy apokaliptikus dráma (Az út) után a gengszterfilm zsánerében próbálta ki magát. A kritikusok által joggal körülrajongott Az ajánlathoz hasonlóan ismét három fivér áll filmje középpontjában, akik a virginiai hegyek között az alkoholtilalom idején illegális szeszfőzésből és -csempészetből igyekeznek megélni. Életüket a frissen kinevezett különleges ügynök, Charlie Rakes keseríti meg.

Az ausztrál rendező állandó alkotótársa Nick Cave, aki nem csupán mind az öt filmjének zeneszerzője, hanem forgatókönyvíróként is jeleskedik. Ő jegyzi a Fékezhetetlen szkriptjét is. A főszereplő Bondurant-fiúk ugyanúgy törvény nélküliek (lawless), mint Az ajánlatbeli Burns-fivérek, és szintén levakarhatatlanul üldözi őket a törvény embere, aki kegyetlenebb és gonoszabb a bűnözőknél. Érezhetően sok szál és motívum köti össze a két mozit, ami jelzi, hogy Hillcoat és Cave eltérő műfajú filmekben is előtérbe tudják helyezni szerzői jegyeiket. A Cormac McCarthy regényéből készített adaptáció esetében jobban kötve volt a direktor keze, ám akárcsak ott, legújabb munkájában is megjelenik az embertelen viszonyok között a humánum parazsát őrző férfi karaktere.

Mai ésszel nehéz felfogni, hogy az Egyesült Államokban majdnem tizennégy évig volt érvényben a szesztilalom, mely az alkoholfogyasztást ugyan nem csökkentette, de a szervezett alvilágot komolyan megerősítette. Számos film foglalkozik ezzel az időszakkal, a Volt egyszer egy Amerikától a Van, aki forrón szeretin keresztül az Aki legyőzte Al Caponetig. Ezúttal azonban nem az illegális szeszcsempészetből meggazdagodott nagyvárosi gengszterek, hanem a vidéki zugfőzők kerülnek a középpontba. A sötét gépkocsikból elegánsan kihajoló halszálkás öltönyű gépfegyveres banditák csak átutazó vendégek ezen a vidéken, itt a helyi menő csávók viseltes, kétes tisztaságú ruháikban párolják, és ócska furgonjaikon, befőttes üvegekben szállítják a szeszt. Így biztosítják, hogy a megye torkai ne maradjanak szárazon.

A húszas évek vidéki Amerikája a maga sáros-szagos realitásában tárul elénk, miközben a legkisebb Bondurant fiú férfivá válásának rögös útján is végigvezet minket a film. Két fivérét az első világháború pokla acélozta meg, a közhiedelem szerint ráadásul Forrest (Tom Hardy) sérthetetlen, nem lehet megölni. Forrest egyszerre kőkemény harcos, a járás legtökösebb férfija, ő egyedül nem hódol be a nyakukra küldött állami embernek. Félelmet nem ismer, kitartó, bosszúálló ember. Ugyanakkor régi vágású hillbilly is, hiszen keveset szól, helyette nagyapósan nyög (Hardy már ezzel kiválóan eltalálta a figurát), koszos kardigánját és mintás pulóverét pedig le sem lehet robbantani róla.

A Chicagóból érkezett, kétes múltú nővel távolságtartó, tisztelettudó, pedig szerelmes belé. A vörös hajú démon (a férfi nézőket vetkőzéssel kényeztető, gyönyörű Jessica Chastain) épp az ő csehójukban keres menedéket, azonban múltja árnyai ott is utolérik. De az önálló, az élet viharaitól megedzett nőnek is szüksége van támaszra, ezért neki kell kezdeményeznie az érzelmek terén tétova Forrest helyett. A kemény külső mindkettejüknél romlatlan, kenyérre kenhető belsőt takar.

Kisöccse, Jack (Shia LaBeouf) csak sofőr a családi bizniszben, gyerekként sem volt elég tökös, hogy fivérei komolyan vegyék. Fejlődéstörténete két szálon indul el. Először is szerelmes lesz a pap lányába, egy szőke, szűzi szépségbe (Mia Wasikowska), akit nem könnyű meghódítani. Másrészt, nem kis kockázatot vállalva felveszi az üzleti kapcsolatot a nagymenő chicagói gengszterfőnökkel, így neki köszönhetően dőlni kezd a pénz a családi vállalkozás kasszájába. Így már jól szabott öltönyben és a legújabb sportkocsival viheti kocsikázni szíve választottját. A növekvő önbizalomnak köszönhetően a gyáva anyámasszony katonája lassú metamorfózison megy keresztül, hogy a film végére már ugyanolyan vakmerően szálljon szembe a rendőrökkel, mint bátyjai.

Szükség is van a heréket növesztő tesóra, hiszen a patkányképű Charlie Rakes (Guy Pearce) a törvény örve alatt egyre brutálisabb eszközökkel igyekszik tönkretenni a Bondurantokat. A szadista ügynök figurája számomra valóságtól elrugaszkodottabb, mint a több oldalról bemutatott testvéreké. A fivérek a végsőkig kitartanak, de a szerelem támadható felületet ad, immáron több vesztenivalójuk van a saját életüknél. Ha jobban belegondolunk, vérbeli cowboyok ők: törvénytelen dolgokat tesznek, de a belső törvényeiket sosem szegik meg, bátran szembeszállnak az őket vagy környezetüket veszélyeztető erőkkel.

A kiváló fényképezés, a korhű díszletek és jelmezek, sőt a hiteles verésnyomok mind a realista ábrázolásmódot erősítik a valós történetből táplálkozó alkotásban. Michael Mann kudarcos Közellensége után jó érzés volt elmerülni a Hillcoat által teremtett világban, sodródni az eseményekkel, és azzal az érzéssel kijönni a moziból, hogy egy igazán jó filmet láttam. Bár ismert toposzokkal dolgozik a Fékezhetetlen, sőt narrációban, cselekményben és jellemekben sem nevezhető újítónak, de az alapanyagokkal úgy gazdálkodott, valamint a fűszerezést és a tálalást is olyan jól megoldotta az ausztrál séf, hogy jó étvággyal fogyasztjuk el a jól ismert véres steaket.

Fékezhetetlen (Lawless), 2012. Rendezte: John Hillcoat. Írta: Nick Cave. Szereplők: Tom Hardy, Shia LaBoeuf, Jessica Chastain, Mia Wasikowska, Guy Pearce, Gary Oldman. Forgalmazza: Fórum Hungary.