Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Egy színfestő portréja

Győri Márton kiállítása

Tíz év nagy idő. Nemcsak az ember életében, hanem egy művész pályafutásában is –  és e periódus különösen fontos és meghatározó, ha egy harminchárom éves festőről beszélünk. A Győri Márton eddigi életművét bemutató kiállításon munkásságát, alkotói korszakait áttekintve egy igazán különleges festői világba nyerhetünk bepillantást.

A Győri Márton eddigi munkásságát összefoglaló tárlat a Pesti Broadway-n, a Mozsár Galériában látható. Győri azon fiatal festőgeneráció tagja, akik az egyetemről kikerülve sikerrel vették az első akadályokat, nem hagyták el a pályát, s mára kiforrott, saját látásmóddal rendelkező művészekké váltak. 2004-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, a következő évben pedig az ELTE kulturális menedzser szakán is diplomát szerzett, majd 2007-ben a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem művészeti karán doktorált. Mesterei Maurer Dóra és Keserü Ilona voltak.

Győri Márton a magyar festészet egyik üde színfoltja – nemcsak átvitt értelemben, de szó szerint is. Bátor kolorista, aki jellemzően nagy színmezőkből építi fel műveit, s ez teszi stílusát semmivel össze nem téveszthetővé. A kiállításon jól áttekinthetjük pályája eddigi állomásait, s plasztikusan mutatkoznak meg a különböző periódusok domináns témái is. Vannak itt lendületes vonalvezetésű, absztrakt expresszionista hatást tükröző munkák, gyermeki naivitást idéző, figurális elemeket hordozó festmények, stilizált csendéletek és hommage-képek egyaránt, ám Győri dekoratív vásznain nemcsak a színvilág, hanem a textúra is kiemelt szerepet játszik – formái, gesztusai olykor a síkbeliség határait feszegetik. A vastagon felvitt olajfesték és a lüktető, eleven vagy újabban harmonikus, pasztelles színek hatására alkotásai szinte megelevenednek és játékos világuk valósággal rabul ejti szemlélőjüket.

A tárlat egyik legérdekesebb és legbeszédesebb alkotása a Színfoltfestő, amiről akár azt is mondhatnánk, hogy a fiatal alkotó ars poeticájának esszenciája. A kiállítás megnyitóján bemutatott könyvében így ír Győri Márton a kolorista irányzatról: „A színfoltfestészetet nem lehet lesöpörni az asztalról. Mindig lesznek újabb és újabb álmodozók, akik megemelik kalapjukat a járatlan ösvények festékes királyai előtt”.

A tárlat Budapesten, a Mozsár Galériában 2013. január 31-ig tekinthető meg.