Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Lendületben az Our Youth

Beszélgetés az Our Youth tagjaival, Barna Jocival és Béky Patrikkal

A debreceni hardcore zenekar, a Hope The Last feloszlását követően a tagok Our Youth néven, budapesti székhellyel folytatták a zenélést. A korábbitól dallamosabb, könnyedebb hangzásvilág sok rajongót hozott a srácoknak. A megújult formációról Barna Joci gitárossal és Béky Patrik énekessel beszélgettünk.

KULTer.hu: Az Our Youth gitárszekcióját a Hope The Lastból ismerheti a közönség, Patrikot pedig a sCoolPhoto zenekarból. A dobosotok, Gabi zenélt korábban valahol?

Patrik: Persze! Ő is már legalább olyan régóta zenél, mint mi. Az Our Youth előtt például a Rushwormsben dobolt.

Joci: Igazából Gabi nem zenélt sehol előtte, a Rushworms az ő fedősztorija. Neki a vérében van a zene, mint minden nyíregyházinak.

KULTer.hu: Hogy ismerkedtetek meg, és mikor döntöttétek el, hogy közösen fogtok zenélni?

Patrik: Azt gondolom, minden akkor kezdődhetett, amikor még az első zenekarinkban játszottunk. A Hope The Last és a régi bandám egymás mellett próbált, innen az ismeretség Jocival, a basszusgitárosunkkal, Atival és a másik gitárosunkkal, Eduval. Amikor a Hope The Last feloszlott, a srácok azzal kerestek meg, hogy van-e kedvem csinálni valami teljesen újat. Ők a dobosunkat, Gabit is jobban ismerték ekkoriban. Így kerültünk mi össze.

Joci: Gabiékkal nagyon sok közös koncertünk volt annak idején, így ismertük meg jobban egymást. Imádtuk azt a stílust, zenét, amit csináltak a Rushworms zenekarral. Patrikkal pedig gyermekkorunk óta jóban vagyunk, ugyanis egy lakótelepen nőttünk fel.

KULTer.hu: Volt arról elképzelésetek, milyen zenét fogtok játszani, vagy az első próbákon alakult ki az Our Youth stílusa?

Patrik: Ezt egyáltalán nem tisztáztunk. Legalábbis bennem meg sem fogalmazódott a kérdés, hiszen tudtam, milyen stílusban zenéltek Jociék korábban, és bíztam benne, hogy túlságosan nem távolodunk el ettől, úgyhogy mondhatni, a hangzás, a stílus az első próbákon már adott volt. Egyébként ez annak függvényében kristályosodott ki a próbák alatt, hogy Edu milyen gitártémákat hozott le. Ha összességében kellene értékelnem és definiálnom a zenei stílusunkat, akkor azt mondanám, hogy pop elemekkel tűzdelt post hardcore-t játszunk.

Joci: Furcsa helyzet alakult ki az első próbán, mert többé-kevésbé eltérő stílusból érkeztünk a bandába. Gabi a kicsit durvább, elszállósabb, szabolcsi hardcore-rap oldalról jött, Patrik a skate/pop punk műfajban volt otthon, mi hárman pedig a kettő között zenéltünk addig. Azután valahogy ezek keveredtek és megszülettek a közös számaink. Úgy érzem, lassan sikerül megtalálnunk a nekünk szánt utat.

KULTer.hu: 2011-ben alakultatok, és mondhatjuk, hogy igen termékenyek vagytok, hiszen 2012-ben el is készült az Out & Out című kislemez, valamint a Waken Up By Wolves klipje, idén pedig már a második EP-t is megjelentettétek. A Nuskull Magazin szerint ezen, vagyis a West-Cappel című EP-n érezhető, hogy fejlődött a banda, ének és hangzás tekintetében is. Mit gondoltok erről?

Patrik: Örülünk, hogy külső szemmel és füllel is érzékelhető egyfajta változás. Az Out & Out egy nagyon korai korong. Gyorsan íródtak a számok, egy nyár alatt el is készültünk velük. Összevetve a West-Cappel dalaival, úgy gondoljuk, az idei EP átgondoltabb, kiforrottabb mind zeneileg, mind az éneket és a szövegvilágot tekintve.

Joci: Persze, tudjuk, hogy rengeteg gyakorlás áll még előttünk, van még bőven hova fejlődnünk. De ettől szép az egész, mikor az ember évről évre meghallgatja a saját anyagait és érzi, hogy tart valahova, és rájön, hogy miért érdemes ezt tovább csinálni.

KULTer.hu: Május közepén debütált a lemez Oak Tree című dalának videója. Miért pont ehhez a dalhoz készült klip, illetve hogyan zajlott a forgatás?

Patrik: A klip – mely egy nap alatt forgott – Koblicska Örs Péter rendezőnek és a Színház- és Filmművészetis barátainak köszönhető. Az alapötlet tőlünk származik, amit ők darabokra szedtek, s megtöltötték élettel és kreativitással. Pontosan a klip alapgondolata miatt esett a választás az Oak Tree-re, ezzel a dallal tudtuk a legjobban párosítani a megálmodott képi világot. Másrészt az EP címe szorosan összefügg a dallal, általa egy igaz történetet idézünk meg, mely az észak-franciaországi faluba, West-Cappel második világháborús közegébe kalauzol. A kettő kapcsolatát is erősítendő szerettünk volna az Oak Tree-hez kreálni valami formabontót.

KULTer.hu: Ha jól tudom, még nem jártatok külföldön. Terveztek egyáltalán európai turnékat?

Patrik: Volt már koncertünk határon túl, de turnézni még nem volt lehetőségünk. Őszre tervezünk egy nagyobb volumenű külföldi koncertutat, aminek a szervezése még nagyon az elején jár, de biztosan valami olyan pluszt ad majd számunkra, amit itthon, hétvégi koncertezéssel sosem lenne módunk megtapasztalni.

KULTer.hu: Egy zenekar imázsának fontos része a képi megjelenés is. Nálatok ez mindig csillagos ötös volt, hiszen ezért a grafikusként is ügyes Joci felel.

Patrik: Mindenekelőtt, köszönjük szépen a dicséretet, örülünk, hogy így látod. Tényleg igyekszünk odafigyelni arra, hogy a színpadképtől és mozgástól kezdve a Joci (BJ Graphics) által készített grafikai megjelenésekig olyat tudjunk nyújtani, ami megragadja a figyelmet és megmarad a fejekben.

Joci: Mindig próbálunk arra törekedni, hogy ne csak a zene maradjon meg az emberek fejében, hanem egy teljes vizuális világot is kapjanak a zene mellé, olyat, ami maximálisan minket jellemez. Akár matricáról, egy pólómintáról vagy egy albumborítóról van szó, mindent átbeszélünk öten, és úgy alakítjuk a zenekar képi imázsát, hogy mindegyikőnk ízlésének megfeleljen.

KULTer.hu: Legközelebb mire számíthatnak a rajongók? Újabb kislemez készül, vagy esetleg kijön egy nagylemez is?

Patrik: A nagylemezzel még várnunk kell, úgy gondoljuk. Egyelőre a kislemezek mellett tettük le a voksunkat, bízva abban, hogy így évről évre tudunk valami újat adni a zenénket kedvelőknek. A közeljövőre nézve pedig talán van annyi a West-Cappelben, hogy kifordítsuk és ráhúzzunk egy úgynevezett elektromos köntöst, más színezetet adva a daloknak.

Joci: Igen, most a következő meglepetés – bár úgy tűnik, éppen pont most leplezzük le – egy remix EP lesz. A West-Cappel számai egy picit átgondolva kerülnek majd el a rajongóinkhoz, egy nagyon kedves barátunk, Zomblaze segítségével.

KULTer.hu: A hazai közönség a nyár folyamán több helyszínen is találkozhat veletek. Pontosan hol is fogtok majd színpadra állni?

Patrik: Szerencsére idén is ott leszünk a Campus Fesztiválon, úgymond hazalátogatunk, illetve egy másik hajdú-bihari fesztiválon, a KEXX Feszten is fellépünk, ezen kívül a tóparti fesztiválokkal kapcsolatban még folynak az egyeztetések.

A képek forrása az Our Youth Facebook-oldala.