Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Kábelzaj és akusztikus sokféleség

Beszélgetés a K-Zaj zenekar frontemberével, Milotai Gerivel

Noha a K-Zaj zenekar nem híve a kategorizálásnak, mégis az „akusztikus, alternatív tip-top rap hip-pop”-féle fantáziastílust aggatták magukra. A 2007-ben alapított banda már több helyen fellépett Debrecenben és vonzáskörzetében, valamint a fővárosban, illetve Pécsett is, de a debütáló korong egyelőre még várat magára. A csapat frontemberét, Milotai Gerit kérdeztük a K-Zajról, valamint a karácsonyra ígért első lemezről.

KULTer.hu: Hogyan alakult meg a zenekar?

A K-Zaj 2007-ben alakult. Egy osztálytársammal, Urbán Bencével hívtuk életre, akit már tizenöt éve ismerek. Eleinte ketten voltunk a bandában, és iskolai rendezvényekre szakosodtunk. Később társult mellénk egy hegedűs lány, Terjék Diána is, de ő három éve kilépett. Azóta lett egy basszusgitárosunk: Seres Balázs, egy dobosunk: Török Emese, vokál énekesünk: Mosek Márti és egy fuvolásunk: Jantyik Hanna, illetve rendszeresen „kölcsön vesszük” a Morze zenekartól a gitáros Gonda Szabolcsot.

KULTer.hu: Mi volt az alapkoncepció, a zenei stílus, amikor megalapítottátok a bandát?

Igazából nem volt semmilyen koncepciónk. Bence, a gitárosunk, akivel alapítottuk a bandát, szinte minden hangszeren tud játszani, ő a mindenes, én pedig írogattam dalszövegeket, így gondoltuk összedobjuk a dolgainkat, és ebből lett a K-Zaj.

KULTer.hu: K-Zaj… Honnan jött ez a név?

A kábelzajból jött. Amikor felvettük a béna zenéinket, akkor minden zajos volt, és innen jött a nevünk is: „Kábelzaj”. Ezt aztán K-Zajra rövidítettünk, amolyan játék céljából, hogy a „K” betűhöz mindenki maga társíthasson jelentést.

KULTer.hu: Úgy tudom, magyar szakon tanulsz a Debreceni Egyetemen. Az irodalommal való kapcsolatod mennyire van hatással rád, a zenekarra, illetve mi ihlet meg, miről szeretsz írni?

Az irodalomhoz a gimnáziumi évek adtak utat. A tanárom, s egyben az osztályfőnököm, megszerettette velem az irodalmat. Az írás úgy kezdődött, hogy unatkoztam, és megpróbáltam a rádióban hallott előadók dalszövegeitől jobbat írni. Maga az írás mint rituálé tudatos nálam: leülök az íróasztalhoz, előveszem a tollam, aztán megírom, amit gondolok.

KULTer.hu: Előbb a dalszöveg van meg és aztán a dallam vagy fordítva?

Nálunk szinte mindig a dalszöveg van meg elsőnek. Ritka alkalom, amikor a dallamra írunk szöveget, de volt már rá példa.

KULTer.hu: Voltatok néhány éve az A38 Hajón megrendezett Talentométer tehetségkutatón, ahol a döntőbe jutottatok. Mesélnél nekünk erről?

Két évvel ezelőtt voltunk az A38 Hajón, ahol sikerült bekerülnünk a döntőbe, de igazából nem volt első helyezett. A döntőbe kerülés volt a díj számunkra. Nyertünk ötven óra stúdióidőt, ami nemsokára be is fog érni. Nyár végére kapjuk meg a három demó dalunk sokszorosítását, ami csaknem száz példányt jelent majd. Debrecenben az Ifjúsági Tehetségkutatón is részt vettünk, ahol szinten a döntőig meneteltünk.

KULTer.hu: Lemezt mikorra várhatunk tőletek?

Már legalább négy éve dolgozunk a nagylemezen. Remélhetőleg karácsonyra el fog készülni, tizenkettő-tizenhárom track lesz rajta, s nagyjából azokból a dalokból fog összeállni, amelyeket  a Campus Fesztiválon adtunk elő.

KULTer.hu: A Telekom színpadán léptetek fel az idei Campus Fesztiválon, míg tavaly egy kisebb színpadot kaptatok. Tekinthetjük ezt előrelépésnek? Hogy éreztétek magatokat idén?

Nagyon jól éreztük magunkat, felszabadultan zenéltünk. Mindig nagyszerű élmény fesztiválokon fellépni, főleg, ha hazai a pálya. Igen, mindenképpen előrelépést jelent a nagyobb színpad, megtiszteltetés volt számunkra a Telekom teraszon zenélni. Mi abszolút önköltséges banda vagyunk, s annak ellenére, hogy felléptünk már szinte minden debreceni klubban, s játszottunk már Nagyváradon, Budapesten, Pécsett, Hajdúszoboszlón, még kvázi „ismeretlen” zenekar vagyunk. 

KULTer.hu: Milyen tanáccsal látnád el az olvasóinkat, amit meg kellene fogadniuk?

Ne olvassatok Coelhot!

A fotók forrása a K-Zaj zenekar Facebook-oldala.