Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

„A szabálytalanságot kedvelem”

Interjú Pajor Hanna illusztrátor-grafikussal

Pajor HannaPajor Hanna grafikái láttán egy különös mesefilm képkockái közt találhatjuk magunkat. Hanna megtisztelt azzal, hogy a művei eredeti példányát tartalmazó mappát is magával hozta beszélgetésünkre, melynek során az álom és a valóság határait kutattuk.

KULTer.hu: Sajátos mesevilágba repítesz bennünket illusztrációiddal. Honnan merítesz ihletet? Konkrét történeteket vagy inkább pillanatnyi hangulatokat szeretnél bemutatni?

Elsősorban a saját környezetemből, a körülöttem levő világból inspirálódom, alkotásra ösztönöz maga az élet is. Az, hogy élhetek, önmagában is nagyon érdekes dolog. Odafigyelek az apró történésekre, csodákra. A kérdés második részére válaszolva: a munkáimban a pillanatnyi érzéseimet adom vissza.

KULTer.hu: Milyen technikákat alkalmazol?

A tűfilc a kedvenc eszközöm, mert egyszerű a használata, illetve ezzel tudom magam a legkönnyebben kifejezni. Mindig kézzel dolgozom. Miután elkészülnek a rajzok, digitalizálom őket. Próbálkoztam korábban árnyékolással, dolgoztam grafittal, de azokban a rajzokban nem találtam annyira magamra. Őszintén megvallom, a számítógépes grafikai programokkal nem tudok jól rajzolni, nem mélyedtem el eléggé a használatukban, de nem is feltétlen tartom szükségesnek. A kézzel készült rajz szerintem sokkal eredetibb, valódibb. Az így készülő alkotás nem válik ugyanis „műanyaggá” és jobban kifejeződhet az alkotó személyisége is.

Pajor Hanna munkája
KULTer.hu
: Rajzaid végtelenül kidolgozottak. Mennyire jellemez a maximalizmus az alkotásban és a magánéletedben?

Őszintén szólva csak az alkotásaimban vagyok maximalista. Fontos, hogy egy munkát már úgy adjak át az embereknek, hogy az teljesen ki van dolgozva. Ha elkezdek rajzolni, mélyen belemerülök, koncentrálok. Egészen belefeledkezem, ilyenkor szinte szólni sem lehet hozzám.

KULTer.hu: Gyermekkoromban a mesekönyvekből a grafikák fogtak meg. A konkrét mesére több esetben nem is emlékszem, de a rajzokat hosszan tanulmányoztam, belém vésődtek. Te is hasonlóan vagy ezzel, már kisgyerekként vizuális alkat voltál?

Kicsi koromra is jellemző volt ez, de később is megmaradt. Sokszor csak a képeket lapoztam fel egy könyvben, a szöveget el sem olvastam. Fogékonyabb vagyok a képi világra, mint a szövegre. Ez a személyiségemen is érződik, nem vagyok túl beszédes, inkább a rajzaimmal fejezem ki magam.

Pajor Hanna munkája
KULTer.hu
: Az alkotás jelenleg a hobbid vagy ez képezi a mindennapi munkádat is?

Mostanában kezd ez a munkámmá válni. Készül a honlapom, ahol webshopos vásárlási lehetőséget is biztosítanék az érdeklődőknek. A legnagyobb álmom, hogy kiteljesedhessek, fejlődhessek, és meg tudjak élni ebből. Elég nehéz manapság főállású alkotónak lenni, de úgy gondolom, hogy az emberek igénylik az egyedit, a különlegeset. Volt egy családi vállalkozásunk, egy kisebb ajándéküzlet. Akkor beleláthattam, hogy hogyan kell elindulni. Tapasztalatszerzésnek nagyon jó volt az az időszak.

KULTer.hu: Egyébként milyen iskolát végeztél?

Ruhatervező szakot végeztem a Budapesti Kommunikációs Főiskolán. Mi voltunk az első évfolyam, ebből kifolyólag még nem volt túl jól kidolgozott a képzés. Időközben jöttem rá, hogy annyira nem áll közel hozzám a ruhatervezés, ezért váltottam egy másik irányba. Az iskolát hasznosnak tartom amúgy olyan szempontból, hogy fejlesztették a kreativitásom. Mojzes Dóra mellett voltam gyakorlaton, ami igazi élmény volt számomra.

Pajor Hanna munkája
KULTer.hu
: Olvastam arról, hogy szívesen illusztrálnál mesét, verset. Mesélnél az ezzel kapcsolatos kedvenc együttműködéseidről? Mely könyvben, könyvekben találkozhatunk az illusztrációiddal, volt valami érdekes egyéni megrendelésed?

Finta Szilvia Hanna A szív ügye című kötetét illusztráltam, ebben svéd típusú gyermekversek vannak. Az író keresett fel, aki távoli ismerősöm. Ez volt az első nagyobb munkám, akkoriban ugyanis csak hobbi szinten foglalkoztam a rajzolással. Sokat beszélgettünk a szövegekről, ami megkönnyítette a munkámat. Egyéni megrendelésekkel is fordultak már hozzám, volt példa konkrét kérésre, de olyan esetre is, amikor alkotói szabadságot kaptam. Egyszer esküvőre kellett készítenem egy portrét a hitvesi párról. Kaptam fotót róluk és néhány információt azokról a dolgokról, amiket szeretnek, viszont személyesen nem találkoztam velük. Nem volt könnyű dolgom, de megoldottam. Én személy szerint az alkotói szabadságot preferálom, mindig is erre törekedtem. A szabálytalanságot kedvelem, nem szeretem a feszes dolgokat.

Pajor Hanna munkája
KULTer.hu
: Álomszerű világ elevenedik meg a rajzaidon. Mennyire figyelsz oda az álmaidra, emlékezni szoktál rájuk, a képi világukra? Feljegyzed őket, inspirálódsz belőlük? Ha különlegeset álmodsz, megalkotod?

Ez nagyon jó kérdés, mert gyakran inspirálódom az álmaimból. Volt olyan, hogy felébredtem, és éreztem, ezt le kell rajzolnom. Sokszor a valóság is álomszerű, ezért fontos, hogy amit kapok a külvilágból, azt adjam vissza. Az alkotásaimmal is adni szeretnék. Hívő vagyok, és ez az, ami meghatároz minden téren. A jó dolgokat, amiket kaptam az életemben, Istentől kaptam, ezt a szeretetet tovább szeretném örökíteni.

Pajor Hanna munkája
KULTer.hu
: Játsszunk egy kicsit. Azt írod, hogy nekünk alkotsz. Nekem, rólam mit rajzolnál? Illetve a jelenlegi hangulatodat képileg hogyan ábrázolnád?

Van egy korábbi rajzom, egy lány fekszik a virágok között, az egyik legszínesebb alkotásom. Jó hangulatban alkottam, hasonlót rajzolnék neked is. Valamilyen táj lenne a háttér, és lehet, hogy téged is lerajzolnálak. A jelenlegi hangulatomnak megfelelően embereket rajzolnék, szívesen jelenítek meg karaktereket. Szeretem megragadni az arckifejezéseket. A színek nem lennének hangsúlyosak, egyébként is a halványabbakat részesítem előnyben. Kékes színekben gondolkoznék. Víz vagy szél, ezekkel a motívumokkal is szívesen dolgozom.