Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Grunge és expresszionizmus

Szegedi Kata 2014-es tavaszi-nyári kollekciója

Innovatív látványvilág, kísérletezés a formákkal, a textúrákkal és a színekkel, a 21. századi „power woman” attitűd kifejezése így írhatóak le a fiatal magyar divattervezőnő, Szegedi Kata gesztusai. A KataSzegedi márka designerének 2014-es tavaszi-nyári kollekcióját az expresszionizmus és a kultikus grunge korszak ihlette.

Szegedi Kata 2009-ben végzett a KREA Kortárs Művészeti Iskolában, és még ugyanebben az évben elnyerte a Fashion Awards Hungary legjobb fiatal tervezőnek járó díját. Karrierje azóta felfelé ível. Kata a divatot önkifejezésnek, szenvedélynek, hivatásnak tartja, és büszke arra, hogy határozottan látja saját és márkája fejlődését is. Sokak szerint a fiatal tervezőnő jó úton halad, hogy markáns, vibráló kompozícióit a szélesebb, külföldi közönséggel is megoszthassa. Kata a magyar divatdiskurzus állandó szereplője, 2014-es tavaszi-nyári kollekcióját, csakúgy, mint az előzőeket, jelentős siker övezte. A tervezőnő kollekcióinak vissza-visszatérő, hangsúlyos elemei az illogikus, absztrakt vonalvezetés, a színek jóleső kontrasztja, a modern matériák és az izgalmas digitális printek játéka, valamint a természettel és a képzőművészettel való megunhatatlan „kollaboráció”. Kurrens kollekciójának jellegzetes összhangját a nyolcvanas, kilencvenes évek könnyűzenei stílusa, és annak öltözködési esztétikája, a grunge, továbbá a két korábbi időszakhoz hasonlóan az expresszionista ihletésű digitális printek adják.

A nyolcvanas évek végén kialakuló, népszerűvé pedig majd a kilencvenes évek elején váló, az amerikai underground mozgalomban kiforrott zenei irányzatnak, a grunge-nak az összetéveszthetetlen vizualitása, öltözködésbeli kifejeződése újra hódít a divatban. Ismét népszerűek lettek az aszimmetrikus biker dzsekik, színes skót kockák, játékos részletekkel gazdagított hosszú blúzok és pulóverek, oversize darabok, bakancsok, geometrikus vonalak, military elemek, szakadt, kopott farmerek, sötét tónusok, bőr kiegészítők stb., melyek több fontos divattervező anyagában jelentek meg az elmúlt szezonokban. A designerek ugyanakkor előszeretettel emelik be eszköztárukba a társművészeti kifejeződéseket is, s merítenek a festészetből, a szobrászatból, vagy az építészetből inspirációt. Napjainkban hangsúlyos például a pop art irányzat divatban (is) formálódó reneszánsza, amelynek kapcsán a képregények, a street art, a mindennapi élet és a művészet határvonalainak elmosódása tematizálódik a kollekciókban.

Az online sajtó megjelenésével gyakorlatilag minden felhasználási területet magáévá tett a digitális kultúra, amely a divatipart sem kerülhette el. A lézer- és tintasugaras nyomtatókkal például elkezdtek textíliára is nyomtatni a designerek, ami lehetőséget adott a minták soha nem látott változatosságának elérésére. A tervezők hamar beleszerettek a digitális mintaalkotás nyújtotta lehetőségekbe, ugyanis e technológiával a legkülönfélébb vízióikat valósíthatták meg. A Szegedi Katát is inspiráló expresszionisták véletlenszerű, szubjektív reflexiók révén kibontakozó koncepcióalkotása, a valósággal kapcsolatos érzéseik, gondolataik mennél közvetlenebb kifejeződése napjaink késő modern, intermedialitásra épülő alkotói multiverzumában, látványos számítógépes kollázsok és digitális fotóalapú printek formájában köszön vissza a divatban is.

Kata 2013-2014 őszi-téli, „Current Waves” fantázianevet viselő kollekciójában a jég, a szikla, a vihar, a hullám természeti motívumaival találkoztunk, mialatt a saját tervezésű, Udvardi Sarolta közreműködésével készült digitális printek keltettek ismét friss és izgalmas hangulatot a darabokon. A tervezőnőt akkor Jackson Pollock művészi felszabadultsága és szenvedélyessége ihlette. Pollock öntudatlan, temperamentumos művészi attitűdje a kollekció darabjain megjelenő elmosódó, kontrasztos motívumok kapcsán rajzolódott ki.

 Az őszi-téli kollekció printjeinek hideg színei a tavaszi-nyári gyűjteményben már melegebb tónusokkal is kiegészültek, a fekete és a kék mellé a sárga is felkerült a palettára. A szigorú fémes kompozíciókat a lágyabb textúrájú madártoll finomítja a darabokon. Az ellentétek a darabok fazonjai kapcsán is szembetűnőek, hiszen egyszerre látunk könnyed, sportos, illetve nőies, elegánsabb darabokat.

A kollekcióban meghatározó a rétegzettség, az aszimmetria, az illogikus vonalvezetés, amelyek az üde, kifejező színekkel különösen hatásos vizualitást teremtenek. Az anyagok tekintetében a lágy muszlin és a decens neoprén uralmát látjuk. A kollekció egészében fellelhető könnyűzenei-képzőművészeti allegória által tehát egy sokoldalúan és érzékletesen kialakított kompozíció született meg, az összeállítás anyag-, szín- és mintahasználata pedig egy innovatív, karakteres és praktikus vonalat ágyazott a jövő év tavaszi-nyári szezonjába.

A teljes kollekció megtekinthető a KataSzegedi márka Facebook-oldalán.