Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

„Dicső szavaktól zeng a mézeskalácsház”

Interjú Fluor Tomival A Szavak Forradalma kapcsán

Fluor Tomi, az Animal Cannibals tehetségkutatóján feltűnt rapper mondhatni, végigskálázta már a manapság népszerű könnyűzenei irányzatokat: összerakott nyers hip-hopot, lírai akusztikust, de masszívan a fülünkbe ragadt mainstream dalokat is. Sokak számára csapongó srác benyomását keltheti, mégis minden jel arra mutat, hogy céltudatos előadó, aki képes volt felrázni a magyar popzenei közeget.

KULTer.hu: A szakmabeli tevékenységed széles palettán mozog. Mi az oka a stílusváltásoknak?

Fluor: Többféle stílust szeretek, ez az itthoni playlistemen is jól látszódik. Úgy gondolom, hogy megfér egymás mellett egy halom műfaj.  Elég nyitott vagyok ilyen téren, ez a zenémben is tükröződik.

KULTer.hu: A jövőben is ez a komplexitás lesz rád inkább jellemző vagy megállapodsz egy stílus mellett?

Nehezen tudom elképzelni, hogy évekig teljesen ugyanolyan zenét csináljak. Azt veszem észre, hogy ma már egyre inkább elmosódnak a határok a stílusok között, sok minden keveredik. Szerintem ez a legzsírabb dolog, ami a zenével történhet.

KULTer.hu: Elkészült Sub Bass Monsterrel és Snow-val a közös számotok, a Walesi bárdok. Miért pont ezt a balladát választottátok? Terveztek-e esetleg klipet a számhoz?

Mindenképpen egy olyan versből akartunk kiindulni, ami ismert, és ha feldobunk belőle pár sort, egyből, még a refrén előtt levágják, miről van szó. Klip még nincs tervben.

KULTer.hu: Ebben az évben te is közreműködsz a Szavak Forradalmán. Mi a véleményed erről a rendezvényről?

Már két éve is nagyon fain kezdeményezésnek tartottam, mert megmutatja egy körnek, hogy a hip-hop igenis több annál, minthogy beülünk egy menő kocsiba és nagycsöcsű csajokat mutogatunk. Ahogyan azt is megmutatja ez a rendezvény, hogy az irodalom is lehet menő, és nem lesz ciki attól, hogy kötelező a suliban.

KULTer.hu: Mire számíthatunk tőled a rendezvényen? Milyen előadással, számmal készülsz?

A Walesi bárdok a fő projekt, de viszonylag sokat leszek színpadon más előadókkal is. Aki jön a rendezvényre, meg tudja majd lesni. Aki meg nem tudott már jegyet foglalni, de érdekli az ügy, az az M2-n nézheti az élő közvetítésnek köszönhetően.

KULTer.hu: Terveid szerint aktív részese maradsz a Red Bull Pilvakernek, vagy mint egyik előadó a következő Red Bull Pilvaker Allstars számnak?

Mivel kedvelem az eseményt, így nyitott vagyok a folytatásra, az általad említett módot is bírnám.

KULTer.hu: A jövőben is várhatóak közös számok más előadókkal, például a Barbárfivérekkel és Halott Pénzzel. Mit lehet erről tudni?

Halott Pénzzel régóta jóban vagyunk, nagyjából azonos az értékítéletünk és a hozzáállásunk a dolgokhoz. Mikor találkozunk, általában moralizálunk, kellemeseket szoktunk dumálni. Adott volt, hogy csináljunk valamit közösen, most jött el az ideje. Ez klipes dal lesz ráadásul. A Barbárfivérekkel már lassan egy éve fiókban a közös szám, de már nem kell rá sokat várni. Tibbah és Deego a magyar hip-hop legnagyobb alakjai között vannak. Én még hallgattam őket másolt kazettán úgy, hogy akkoriban azt se lehetett tudni, hogy néz ki egy előadó. Vagy eljutott hozzád kazin az underground, vagy nem. Vagy volt hozzá borító, vagy nem. Jellemzően alkoholos filccel összefirkált kazik voltak ezek rapválogatásokkal abból az időszakból, mikor nagyjából három havonta volt valahol „reppbuli” és arra elment a fél ország.

KULTer.hu: A Legó kalandban kipróbálhattad magad szinkronszínészként. Milyen élmény volt ez számodra?

Bejött ez a szinkronosdi, szívesen szinkronizálnék még. Remélem, lesz még ilyen megkeresés a jövőben is.

KULTer.hu: Kreatívan kihasználod a social media adta lehetőségeket. Az egyik számomra érdekes rovatod a „Havi Favoritok”, ahol legutóbb például februári kedvenc dalaidat gyűjtötted egybe. Egy kellemes, chill válogatást sikerült összeállítanod. Magánemberként is ezt a hangzásvilágot preferálod inkább?

Ha tudnék énekelni, nagyjából olyan zenét csinálnék, mint a Panama. Közel áll hozzám az indie dance, a nu disco, a throwback electro. Télen, év elején jellemzően lassabb, chillesebb dalok pörögnek nálam, aztán tavasszal általában ez változik valamennyit. Nyáron például háromszor annyi deep house-t hallgatok, mint az év többi részén.

KULTer.hu: Hol képzeled el magad tíz év múlva?

Nagy eséllyel egy halom projekttel foglalkozom majd egyszerre, zenén kívül és belül is, miközben a gyerekemet épp megpróbálom leszoktatni az oviban megtanult csúnya szavakról.