Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

„Be van betonozva a nevünk”

Interjú a Beerseewalk rapformáció tagjaival

A 2006-ban alakult Beerseewalk rapduó a Picsa LP című albumával vált ismertté országszerte, s azóta töretlen sikerrel halad előre. A banda tagjait, Gabent és Meklódot a Kexx Fesztiválon kaptuk el egy laza beszélgetés erejéig, amelynek során szó esett a rap szcénáról, a csapat sikereiről, rajongóival való viszonyáról, illetve a ma debütált új klipjéről is.

KULTer.hu: Lehet, unjátok már a kérdést, de áruljátok el nekünk is, hogy honnan jött a banda neve!

Gaben: Ez egy régi történet. Fiatalon szívószállal ittuk a sört, hogy jobban hasson. Innen a név: „Beer szívók”. (mosolyog)

Meklód: Az angol nyelvű leírás csak egy külön agymenés volt, de az biztos, hogy ilyen néven másik csapat nem létezik. (nevet)

KULTer.hu: Tulajdonképpen már 2010 előtt is aktívan zenéltetek, az ismertséget mégis Picsa LP nevű lemezetekkel vívtátok ki. Ha jól tudom, nem volt produceretek, közreműködőtök sem, tehát mindent önerőből építettetek fel. Hogy éltétek meg az album hozta sikereket?

Gaben: Így van, az alapokat egytől egyig Meklód készítette, és egy közreműködő sem volt a lemezünkön. Mindent ketten csináltunk, bebizonyítottuk, hogy önerőből is lehet elismert egy fiatal rap banda. A sikerek fokozatosan jöttek, először kisebbek majd nagyobbak, de úgy érzem, hogy sosem szálltunk el, nem is fogunk. Erről szól az új klipünk is.

Meklód: Szándékos koncepció volt, hogy az első lemez teljesen önálló projekt legyen. Így senki nem mondhatja, hogy bárkinek a hátán másztunk fel. Be van betonozva a nevünk. Tulajdonképpen a Picsa LP egy underground klasszikus lett, de a széles közönséget a Rapstar című lemezünk nyerte meg.

KULTer.hu: Egy-egy nagylemez kiadása mindig egy meghatározó időszak végét jelenti, amelyet az anyag elkészültével lezár az előadó. Milyen korszakot jelentett számotokra a Picsa LP és a Rapstar?

Gaben: A Picsa LP egy fiatal és züllött korszak eredménye, amikor csak a csajok, a pia és a rap érdekelt bennünket, ahogy általában a tizenéveseket. A Rapstar már arról szól, hogy „befutottunk”, hajtunk folyamatosan és dolgozunk a sikerért. Ez egy jó példa a fiataloknak arra, hogy a semmiből is lehetnek elismertek és sikeres előadók.

Meklód: Egyetértek. A Picsa LP elterjedésével kezdtünk koncertezni országszerte, s ez magával hozta, hogy egyre többet kellett foglalkoznunk a zenével. Szép lassan a hobbiból átalakult az egész egy sokkal komolyabb dologgá: a zene életvitelszerűen a mindennapjaink része lett. A Rapstar lemez tulajdonképpen ennek a korszaknak a tükre.

KULTer.hu: Készül már az új album? Ha igen, meséljetek arról, hogy milyen koncepció alapján folynak a munkálatok?

Kell egy kis idő, amíg annyi impulzust, tapasztalatot szedünk össze, hogy azt érdemes legyen újra egy lemezre rögzíteni. Csak azért nem fogunk stúdióba vonulni, hogy legyen egy újabb kiadványunk. Egyre több téma foglalkoztat minket, az utóbbi hónapokban kezdtük újra érezni, hogy a friss dalokat tartalommal tudjuk megtölteni. A Semmi gond című számunk már az új anyag előszele, de a teljes albumra még várni kell.

KULTer.hu: Van valamilyen vicces, meghökkentő koncertélményetek?

Nagyon sok van! Például, ha olyan helyekre megyünk fellépni, ahol a lemezlovasoknak fogalmuk sincs, hogyan kell kimondani a nevünket, az a helyzet áll elő, hogy „Beersvók” vagy „Bresvók” vagyunk, de előfordult már az is, hogy egy erősen illuminált állapotban lévő rezidens „Birsalmák”-nak konferált fel minket. (nevetnek)

KULTer.hu: Melyek a kedvenc Beerseewalk-dalaitok?

Gaben: A Nem adom fel, a Kéz Fel és a ma megjelent Semmi gond!

Meklód: Nehéz kiemelni egyet, mert ez hangulattól függ. Általában mindig a legújabb, tehát jelenleg a Semmi gond.

KULTer.hu: Kik az általatok kedvelt hazai és külföldi előadók? Kikkel dolgoznátok szívesen?

Aki követi a munkásságunkat, az látja, hogy kikkel mozgunk. Nagyon sok kedvencünk van és szinte mindenkivel együtt is dolgozunk. Persze, vannak olyan közös projektek, amelyek még folyamatban vannak, például a DSP-vel vagy Sub Bass Monsterrel. Fontos, hogy először kialakuljon egy jó baráti viszony azokkal, akikkel együttműködünk. Külföldi kedvenceink pedig a G-unit, 50 Cent, Lloyd Banks, Young Buck, Dr. Dre, Eminem. Na, de nagyon sokat fel lehetne sorolni…

KULTer.hu: Hogyan látjátok a mai rap szcéna helyzetét?

Folyamatosan fejlődik. Mi hozzátesszük a saját részünket, hogy egy magasabb szintre emeljük, és hála az égnek, vannak még így páran itthon. Próbálunk olyan minőségi zenét csinálni, ami nekünk is tetszik. Őszintén szólva nem is nézzük, hogy az most hip-hop vagy nem. Zenélünk, szívből.

KULTer.hu: Ti hogy álltok a „beefekkel”?

Minket nem érdekelnek. Zenét csinálunk, nem balhét.

KULTer.hu: Milyen a viszonyotok a rajongóitokkal?

Nagyon jó! Közvetlenek vagyunk. Minden koncert után igyekszünk az utolsó emberig maradni a fotózkodás miatt, és mindenkihez van egy pár jó szavunk. Szeretjük a közönségünket, ahogy ők is szeretnek minket. Aki találkozott már velünk élőben, az tudja, hogy normális, két lábbal a földön álló, egyszerű srácok vagyunk.

KULTer.hu: Hogyan készül egy-egy dalszöveg? Van valamiféle rituálétok előtte, ami segít az írásban?

Gaben: Ahogy Essemm barátunk is mondja, ha megvan egy alap, pörög rá az agyam. (nevet) A beat dönti el mindig, hogy miről fog szólni a dal. Egy jó alapra nagyon gyorsan elkészül a szöveg. Egyébként különösebb rituálé nincs. Én régen a gyárban írtam a szövegeket, ahol dolgoztam. Miután hazaértem, a garázsban összeraktam a papír fecniket egész szövegekké, és rappeltem az üvegajtónak „zorallba”. (nevet)

Meklód: Van, hogy hetekig csak hallgatom a zenét, teljesen belemerülök, és csak azon pörög az agyam. Aztán rászánok egy-két napot és leülök megírni. De addigra már teljesen a fejemben van, hogy mit szeretnék írni. A szövegeinken hallatszik is, hogy nagyon kidolgozottak. Általában nem is két perc alatt rakjuk össze őket.

KULTer.hu: Mit lehet tudni az új klipről?

A Semmi gond az eddigi legerősebb dalunk és klipünk. Egy nagyon hangulatos és vicces, nyári „flessű” klip. Kicsit a Stégre teszlek című dalunk folytatása, csak érettebb kidolgozásban. Ugyan laza nóta, de van benne egy kisebb fricska is azoknak, akik fúrnak minket. Ugyanolyanok maradtunk, mint régen: nem szálltunk el, de tudatosítjuk mindenkiben, hogy a sikerért dolgozni kell. A zene Triek munkája, a klipet az Orbán-testvérek forgatták. Nagyon jó hangulatban telt a munka és majd meglátjátok, hogy igazán eredményes is lett.

KULTer.hu: Mi a helyzet a külföldi fellépésekkel?

Hála Istennek, sok van és a hangulat is hatalmas mindenhol. A határon túli magyaroknak innen is dobjuk a jelet, mert nagyon masszív közönség van ott is. Jártunk már Ukrajnában, Szlovákiában, Romániában és Szerbiában, s mindenhova vissza is térünk.

KULTer.hu: Milyen céljaitok vannak a jövőre nézve?

A cél a csillagos ég.

KULTer.hu: Végezetül: mit üzennétek az olvasóknak?

Hogy ne dőljenek be a sok gyökérnek! Nagy divat lett azt mondani a sikeres előadókra, hogy eladták magukat, meg elszálltak, megváltoztak. Ugyan már! Mi csak jó zenéket csinálunk, azért, mert szeretjük ezt az egészet. Régen is ezt tettük, és most is ez alapján működünk. Tulajdonképpen ez az üzenet megtalálható a Semmi gondban is! Csekkoljátok a klipet, hallgassatok minket, mert az jó!

A képeket Gergac Tibor készítette.