Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Véletlenekből épülő kollekciók

Interjú Sebők Judittal, a Fércművek alkotójával

FércművekHobbiból indult vállalkozás, ami színessége, sokoldalúsága miatt máris nagy népszerűségnek örvend. Sebők Judittal, a Fércművek alkotójával beszélgettünk a márkáról, inspirációkról és szakmai fogásokról.

KULTer.hu: Kérlek, mutatkozz be azoknak, akik még nem ismernek, mesélj kicsit a márkádról!

Sebők Judit vagyok, Fércművek alkotónév alatt fércelt állatokat és ékszereket készítek. Korábban ezek a tevékenységek nevükben is – Fércművek és Gombolt – elkülönültek. Mikor azonban megnyitottam a webáruházat, nem volt szerencsés, hogy több néven futnak a dolgaim, ezért egyesítettem őket Fércművekként. Az egyetlen, amit sajnálok, hogy nem olyan nevet választottam, amivel külföldön is könnyen érvényesülhetnék. Időközben azonban annyira hozzám nőtt, hogy sokan Férc Jutkának szólítanak.

Fércművek
KULTer.hu:
Az alkotásaid vidámak, sokszínűek. Mi inspirál téged?

Minden inspirál, főleg a színek. Például, mikor a műhelyben véletlenül egymás mellé kerül két gomb, amiket eredetileg nem egymás mellé gondoltam. Van, hogy ilyen véletlenekből épül fel egy egész kollekció. Sokan mondják, hogy minden inspirálja őket, és ez így is van. Szerintem, akiben egy kicsi művészi hajlam is van, az általában nyitott a világra, minden érdekli, amit lát, hall, tapasztal.

KULTer.hu: Az ékszerek alapjait is te tervezed. Ennek megfelelően ősszel sündisznó, télen hóember, nyáron virág, fagyi, hőlégballon alakú alapokra helyezed az ékszereket. Mesélnél erről?

Egyre többen kezdtek el ékszerkészítéssel foglalkozni, és mindenképpen szerettem volna olyan alapokat használni, amik csak rám jellemzőek. Korábban felnőttektől gyakran hallottam, hogy nem vennének meg egy figurát, hiszen ők már kinőttek a gyermekkorból. Egy hasonló kitűzőt vagy fülbevalót viszont sokkal szívesebben megvásárolnak maguknak. Innen jött tehát az ötlet. Az ékszeralapokat megtervezem, majd magyar vállalkozókkal készíttettem el. Folyamatosan gondolkozom, hogy a fércvilágból még mit lehetne átültetni az ékszereimbe. Vannak új tervek a fejemben, de ezek egyelőre titkos projektek, amiket előbb-utóbb az egész világ lát majd.

Fércművek
KULTer.hu: A Fércművek termékekkel kapcsolatos összes felmerülő munkát te végzed, vagy vannak segítőid? Gondolok itt az alapanyagok beszerzésére, a tervezésre, a megvalósítás folyamatára, a fotózásra, a honlap szerkesztésére, és így tovább.

Így van, minden folyamatot én végzek. Az igazság az, hogy nem szívesen adnék ki egy részterületet sem a kezemből, pedig néha nehéz ennyi feladattal elbírni. Tulajdonképpen a napom 24 óráját ez tölti ki, gyakran ezzel is álmodok. A folyamat a tervezéssel kezdődik, ez az, ami semmiképp sem helyettesíthető. Az anyagbeszerzés, az elkészítés, az értékesítés, a postázás, a csomagolás, a levelezés is mind-mind az én feladatom. Valamikor az egyikkel van több munka, és ez a másik rovására megy. Nehéz megtartani az egyensúlyt. A téli hónapok nagyon pörgősek. Ilyenkor az értékesítés kerül előtérbe, a tervezésre, beszerzésre nem nagyon marad idő. Folyamatosan törekszem egyfajta egyensúlyra, mindezek mellett pedig ott van a család, a két gyermekem is.

Fércművek
KULTer.hu: Kollekciókban gondolkozol, és ezekhez – profi módon – katalógusokat is készítesz. Hol tartanak az őszi kollekció előkészületei?

Készülnek a fotózáshoz a mintadarabok. Az előző kollekciók tanulsága az volt, hogy minden esetre fel kell készülni. Amit saját örömömre készítek vagy azt gondolom, hogy nem lesz annyira sikeres, és csak egydarabos széria készül belőle, abból is előfordulhat, hogy hirtelen többre lesz szükség. A legnehezebb feladat az, hogy a katalógusban szereplő dolgok a megjelenés pillanatában a webáruházban is elérhetők legyenek.

KULTer.hu: Az alkotáshoz spontaneitás vagy tudatos tervezés szükséges, esetleg mindkettő?

A tervezéshez spontaneitás, a kivitelezéshez tudatosság kell, méghozzá néha óramű pontossággal. Kordában kell tartani a dolgokat, a befektetett időt és energiát.

Seres Judit (fotó: Rózsa Erika)
KULTer.hu:
Az ékszereid készítése során elképzelsz egy múzsát, akinek készül az adott darab, esetleg kollekció? Van olyan álmod, hogy valamelyik hírességet felöltözteted az ékszereiddel?

A minél nagyobb, feltűnőbb, csillogóbb ékszerek korát éljük. Ehhez képest van egy réteg, akik apróságokat hordanak inkább a hétköznapi viselet részeként. Van arra igényük, hogy ne csak buliban, hanem napi szinten ékszereket viseljenek. Nem feltétlenül a nemesfémeket kedvelik, és fontos nekik a megfizethető ár. Nem annyira alkalmakra, inkább a hétköznapokat színesítő ékszereket készítek, tehát egy színes személyiségű, hétköznapi dolgozó nő a múzsám. Azon még sosem gondolkoztam, hogy van-e híresség, akinek szívesen készítenék ékszert, nem tudnék ilyet megnevezni.

Fércművek

KULTer.hu: Az inspiráló idézetekkel ellátott ékszereid, például „Velem mindig történik valami”, „De szép az élet”, „Follow your dreams” nagy népszerűségnek örvendenek. Honnan merítesz ihletet ezekhez a szövegekhez? Egyébként optimista embernek tartod magad?

A „Velem mindig történik valami”, „De szép ez az élet”, és a „Jó nekem” feliratúak egy különleges alkalomra készültek. Janikovszky Éva születésnapja alkalmából egy színházi előadást nézhettek meg az érdeklődők áprilisban. A rendező keresett meg, hogy ennek apropóján készüljenek el ezek a gyűrűk, amik Janikovszky Éva könyveinek címei. A többi idézetes ékszer elsősorban üzenet nekem, magamtól. Néha elég egy rövid üzenet, szókapcsolat, hogy az ember magához térjen. Az „inspirational line” ékszereinek a többsége pozitív mondanivalójú, az „elmúlik” feliratú karkötő viszont megosztja az embereket. Valaki megérti, hogy ez a jóra és a rosszra is egyaránt vonatkozik, és egyfajta figyelmeztetés részükre, hogy éljék meg a pillanatokat. Van olyan is, aki csak a negatív üzenetet látja benne. A kérdés második felére válaszolva: azt hiszem, hogy optimista ember vagyok, a problémákat megoldani szeretem.

Fércművek
KULTer.hu: Személyes kedvencem a „Hozzám jössz?” és az „Igent mondtam” feliratú gyűrűk. Van visszajelzésed arról, hogy valakinek így kérték meg a kezét?

Igen, ráadásul esküvőjük is volt már, és az volt a legnagyobb boldogság, mikor a születendő gyermek érkezéséhez is kértek „It’s a boy” vagy „It’s a girl” feliratú nyakláncot.

KULTer.hu: Rendszeresen megrendezed a Férc Advent nevű licitet, amikor igazi különlegességekre licitálhatnak a rajongók, a befolyt összeggel pedig a Csodalámpa Alapítványt támogatod. Mesélnél erről bővebben?

Elcsépelt dolognak hangozhat, de úgy érzem, hogy nagyon sokat kapok a munkáim iránt érdeklődőktől. Nekik akartam ezt valahogy viszonozni, de például egy 20%-os kedvezménykupont sokkal inkább éreztem „nesze semmi, fogd meg jól” alapúnak. Az „add tovább” szellemében gondoltam ki a Férc Adventet. Háromszor rendeztem meg eddig, és mondhatjuk, hogy sikeresek voltak, mert sok gyerek kívánságát sikerült együttesen teljesítenünk. Az első sikerén felbuzdulva gondoltam arra, hogy tegyük még érdekesebbé, ellenállhatatlanabbá a licitet. A második évben más alkotókkal fogtam össze, és a közösen elkészített tárgyak kerültek kalapács alá. Eddig minden alkalommal a Csodalámpa Alapítványnak ajánlottam fel az összeget, amely gyerekek kívánságait teljesíti.