Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Egy szelet design Szlovéniából

Gigodesigned – válogatás a Gigo Design + Communications munkáiból

GigodesignedSzlovénia designkultúrájának világhírű csapata, a 2000-ben alakult Gigodesign látogatott hazánkba a Design Hét Budapest keretében. A designszolgáltatások széles skáláját kínáló kollektíva portfóliójának összefoglalóját prezentálta a tárlaton bemutatott tárgycsoport. A környezettudatosság, a technológia, az urbanizáció és hagyományőrzés tematikája egyaránt előtérbe került.

Hagyományt modern formában újraértelmezni. Ez volt a kiállításon látható Leis konyhaeszközeinek alkotási vezérelve. A termékek a szlovén Suha Roba-hagyományt, azaz a saját kezűleg fából készített használati tárgyak szellemét idézik kortárs formában, praktikus kialakítással. Minden darab mágnest rejt magában a tárolhatóság kedvéért, felületüket pedig a könnyebb tisztítás igényét figyelembe véve alakították ki.

A Bigfish bicikli egy környezetbarát és egyben praktikus városközlekedésre keres alternatívát. Modelljei könnyűek, gyorsan összecsukhatók és a lehető legkevesebb helyet foglalják. Külalakjuk szokatlan arányai ellenére ugyanazokat a komforttényezőket kínálják, mint a hagyományos kerékpárok.

Egészen egyszerű, de tökéletesen biztonságos gyerekszék első ránézésre a Froc. Ennél azonban több erénnyel rendelkezik. Egyensúlyát a legmozgékonyabb lurkók esetében sem veszíti el, s hat hónapos kortól egészen tízéves korig használható egyes applikált elemek elhagyásával.

Gigodesigned

A városi szövet frekventált helyeire tervezett Sitty ülések közül egy kipróbálható darab került a kiállítási térbe. Az utcai kiegészítők a helykihasználás minimalizálására törekednek zsúfolt tereken. A Sitty remekül funkcionál ideiglenes pihenőként, amíg például egy megbeszélt találkozási ponton a másikra várunk. Az egyszerű struktúra egy lehajtható fatámlával rendelkezik, mely az igénybevétel végeztével automatikusan visszakerül vertikális állapotba.

Tágas közösségi terekben is szükség van privát szférára egy-egy telefonbeszélgetés vagy videóhívás esetén. A Beatnik Room-in-Room és a Beatnik Sound Station Chair egyaránt tér a térben konstrukciót kínálnak, közülük az utóbbi került a tárlatra. A bútor nyilvános helyen teremt elszigetelt légkört. Beépített Apple AirPlay és Bose 2.1 hangtechnikával rendelkezik, ily módon csatlakoztatható tablethez, telefonhoz, mp3 lejátszóhoz. Tökéletes hangzást nyúlt, míg a külvilág számára semmi nem hallható. Szögletesen robosztus formája ergonomikusan kialakított. Kényelme vitathatatlan, s a környezettudatos, kenderrel kárpitozott változata is rendelhető lesz a közeljövőben.

Gigodesigned

Ízelítőt kaptunk a világhírű Elan, elsősorban snowboard és sífelszereléseket gyártó márka számára tervezett sílécek közül. A márkával való együttműködés már számos díjhoz vezette a csapatot. A látható tárgyak másik sportorientált projektje a rangos European Yacht of the Year 2010 címének viselője, a Seascape 18 hajó örököse volt. A Seascape 27 nevet viselő vitorlást egy kisfilm, illetve egy makett formájában állították ki. Hírnevét többoldalúsága révén nyerte el, hisz a rangos versenyeken kívül a családi vitorlázás technikai igényeit is tökéletesen kielégíti.

A megnyitó résztvevői nem győzték hangsúlyozni az intenzív közép-európai alkotói párbeszéd iránti igényt. Jelen esetben egy sikeres lépésről volt szó, ahol a térség egyik vezető társasága mutatta be hazája designvilágáról alkotott képét.

A Gigodesigned – válogatás a Gigo Design + Communications munkáiból című villámkiállítás a Design Hét 2014 keretében, Budapesten volt látható 2014. október 3–5. között.

A fotókat a szerző készítette.