Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

„El kell jutnunk a nulláig”

(R25) Interjú Juhász Tiborral

juhasz_tibor - juhasz kincso foto másolata15 tehetséges, határnyitás után született pályakezdő szépírót kerestünk meg, majd az indulásról, inspirációkról és kortárs irodalmi sztorikról kérdeztük őket, de kiderül az is, mennyit jelent nekik az olvasó, mit gondolnak a slamről, s hogyan látják ők mint ’89 után születettek a rendszerváltást.

Balogh Péter, Baranyi Gergely, Bende Tamás, Biró Krisztián, Borda Réka, Hevesi Judit, Horváth Imre Olivér, Juhász Tibor, Kemény Zsófia, Kovács Kristóf, Polák Péter, Stermeczky Zsolt Gábor, Szabó Márton István, Szenderák Bence és Zilahi Anna egy-egy szép versét és a szerzőkről szóló bemutatószöveget ide kattintva olvashatjátok el.

r25 montazs felirattal

KULTer.hu: Mikor és hogyan tudtad meg, hogy az irodalmi élet nem állt meg a Nyugatosoknál, sőt vannak élő költők is?

Gimnazista koromban megláttam az egyik újságosbódé kirakatában egy lapot, amire az volt írva, hogy „Pilinszky”. Megvettem, mert abban az időben épp azt a nagybetűs Pilinszkys korszakomat éltem. Ebben olvastam először kortárs verseket. Mostanra a példány elveszett, de azt hiszem, akkor gondolkodtam el először azon, hogy mást is olvasni kellene.

KULTer.hu: Volt egy konkrét meghatározó élményed, aminek a hatására írni kezdtél?

Nem volt ilyen élményem, de mindig erősen hatottak rám és inspiráltak a társadalmi körülmények, viszontagságok.

KULTer.hu: Mikor írsz, gondolsz az olvasókra és/vagy mások elvárásaira?

Ha készen vagyok egy verssel, és elég időre tettem félre, aztán újraolvasom, olyan, mintha nem én írtam volna. Így kicsit a saját szövegem olvasójává válok. Ilyenkor próbálok minél jobban belehelyezkedni ebbe a szerepbe, hogy minden kivetnivalót észrevegyek.

juhasz tibor  (2) - Bali Daniella foto

KULTer.hu: Mit ad a versírás, amire más művészi kifejezésformák nem képesek? Milyen más műfajok foglalkoztatnak?

Számomra a zene az abszolút, a blues, a jazz és a bossa nova. Ha csak egy dolgot ki tudnék fejezni azokból, amik ezekben a stílusokban vannak…

KULTer.hu: ’89 után születettként hogy gondolsz a rendszerváltásra? Ma is komoly tétje lehet egy költő közéleti szerepvállalásának?

Az én generációmnak nagyon szűk rálátása van a rendszerváltásra. Vagy a nosztalgia ködén át nézett képeink vannak róla, vagy pedig egyértelműen elítéljük a régi rendszert. Sokszor érzem úgy, hogy nekem és az utánam jövőknek el kell jutnunk a nulláig, ha valamit kezdeni akarunk. Nem tudom, ez mivel függhet össze.

KULTer.hu: Ha egyetlen sort/mondatot kellene kiemelni az eddigi verseidből, mi lenne az?

„Kezdetnek ez is megteszi.”