Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

„Gondolok magamra mint olvasóra”

(R25) Interjú Polák Péterrel

polak peter2 - varga daniel foto15 tehetséges, határnyitás után született pályakezdő szépírót kerestünk meg, majd az indulásról, inspirációkról és kortárs irodalmi sztorikról kérdeztük őket, de kiderül az is, mennyit jelent nekik az olvasó, mit gondolnak a slamről, s hogyan látják ők mint ’89 után születettek a rendszerváltást.

Balogh Péter, Baranyi Gergely, Bende Tamás, Biró Krisztián, Borda Réka, Hevesi Judit, Horváth Imre Olivér, Juhász Tibor, Kemény Zsófia, Kovács Kristóf, Polák Péter, Stermeczky Zsolt Gábor, Szabó Márton István, Szenderák Bence és Zilahi Anna egy-egy szép versét és a szerzőkről szóló bemutatószöveget ide kattintva olvashatjátok el.

r25 montazs felirattal

KULTer.hu: Mikor és hogyan tudtad meg, hogy az irodalmi élet nem állt meg a Nyugatosoknál, sőt vannak élő költők is?

Tizenhárom éves voltam nagyjából. Fórumokat kerestem a neten, ahol megoszthatom a szövegeimet, és rátaláltam a Dokk.hu-ra, ott pedig Kemény István pár versére. Innentől kezdett szélesedni a spektrum.

KULTer.hu: Volt egy konkrét meghatározó élményed, aminek a hatására írni kezdtél?

Nagyon tetszett egy lány elsőben.

KULTer.hu: Mikor írsz, gondolsz az olvasókra és/vagy mások elvárásaira?

Amikor legelőször kiesik belőlem valami (vázlat, kezdemény, nevezzük bárhogy), az mentes ilyesfajta tudatosságoktól. Amikor leülök dolgozni vele, finomítom, széttöröm, ilyesmik, akkor az érdekel igazából, hogy nekem tetsszen, akkor is, ha már kívül vagyok az íráson. Nem akarom, hogy kizárólag a létrehozás emléke miatt szeressek valamit, ami az enyém. Szóval: gondolok magamra mint olvasóra.

polak peter varga daniel foto

KULTer.hu: Mit ad a versírás, amire más művészi kifejezésformák nem képesek? Milyen más műfajok foglalkoztatnak?

Elég béna vagyok minden más kifejezésformában. A zene, a rajz stb. nem mennek. A rövidpróza érdekel mostanában.

KULTer.hu: ’89 után születettként hogy gondolsz a rendszerváltásra? Ma is komoly tétje lehet egy költő közéleti szerepvállalásának?

Legyen bármilyen horderejű és fontosságú a rendszerváltás, nekem mint ’95-ben születettnek ez egy történelmi tény, egy apró darab a nemzeti, kollektív emlékezetből. Nem igazán vált ki belőlem semmit. Szerintem a közéleti szerepvállalásnak akkor van komoly tétje, ha a szerepvállaló személyisége kellően erős. Nem azon érzem a hangsúlyt, hogy költő-e vagy bankár.

KULTer.hu: Mesélnél egy kortárs irodalmi közegben megesett humoros/tanulságos sztorit?

Tóth Kinga új kötetét vettem meg egy könyvárustól, kértem számlát is. Megkérdezte, hogy milyen névre, én elmondtam neki. Gyanús volt, hogy felcsillant a tekintete. Biztonság kedvéért ránéztem a számlára, hogy mit ír a hölgy. Ezt láttam meg elsőnek: „Pollágh Péter”.

KULTer.hu: Ha egyetlen sort/mondatot kellene kiemelni az eddigi verseidből, mi lenne az?

„téged is ugyanazok az / atomok tesznek mássá”