Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Az önmegvalósító nő mint múzsa

Interjú Szilas Rita divattervezővel

Szilas Rita kreációiSzilas Rita tervezővel saját showroomjában, a La Masniban találkoztunk. Rita érkezésekor a nevéhez fűződően elhíresült buboréktáskát viseli. Az üzletbe lépve igazi különlegességek tárulnak a szemünk elé: képeslap mintájú kabát, body szívröntgenképpel a mellkasán, és személyes kedvencem, az írógéptáska.

KULTer.hu: Mesélj, kérlek a kezdetekről! Mikor kezdett el érdekelni a design, mikor jutott először eszedbe, hogy ruhákat, kiegészítőket tervezz?

Húsz éves korom körül kezdett el érdekelni a design, de akkor még mással foglalkoztam. Az Államigazgatási Főiskolán tanultam igazgatásszervező szakon, majd elvégeztem a jogot is. Éreztem azonban, hogy ez nem az én világom, ezért beiratkoztam a Budapesti Divatiskolába. Hobbinak indult a tervezés, később vált komoly elfoglaltsággá.

KULTer.hu: Hogy állnak össze a kollekciók? Van egy régóta járt ösvény, amely mentén szezonról szezonra haladsz, vagy a folyamatos megújulásban hiszel?

Fontos számomra az állandó megújulás, de vannak azért visszatérő elemek is a kollekciókban. Gyakran használok nyomtatott anyagokat. Az ilyen textileken látható minták nagy részét én tervezem meg. A szív több kollekcióban megjelent már, csak más formában. Tulajdonképpen ez sorozatnak is tekinthető. Ugyancsak visszatérő elemek nálam az állatok, egyszerűen szeretem őket. Vannak társadalomkritikát megfogalmazó termékeim, például női felső, body „ohne silicon” felirattal a mellkasán, ezekből egyre több fogy.

Szilas Rita kreációi

KULTer.hu: A társadalomkritikát megfogalmazó termékekkel kapcsolatosan érdekelne, hogy tud vagy akar reflektálni a munkád a világ történéseire?

Szerintem egyszerűen képtelenség lenne mindenre reagálni, ami a világban történik, inkább a bennem zajló folyamatokra figyelek oda.

KULTer.hu: Jelenleg melyik a kedvenc alkotásod itt, a La Masniban?

Aktuális kedvenceim vannak, amik általában a legújabb kollekciókból kerülnek ki. A madárkalitkás ruhát például nagyon bírom. Úgy készült, hogy leskicceltem a tervemet, összeállítottam egy montázst, és egy grafikus ez alapján elkészítette a mintát. Az újak közül egy ruhát választanék, aminek az alapját egy fotó képezi. Visszafogott formában ugyan, de a szív ezen is megjelenik.

szilasrita

KULTer.hu: A ruháidon gyakran találunk retro mintákat is. Közel áll hozzád ez az életérzés?

Szeretem a régi dolgokat, és a rajongásom megjelenik a munkámban is, gondolok itt például az antik írógépből formált táskára, a régi autóból kimentett kilométerórával kreált táskára, vagy a régi bogárautó nyomatával díszített szoknyákra. Szerintem ezek oldtimer dolgok.

KULTer.hu: Egy projekt keretén belül híres költőket, írókat öltöztettél.

Ez nem az én ötletem volt, Németh Klára kulturális menedzser keresett meg egy projekt ötletével. A budapesti Múzeumok Éjszakáján volt ez az esemény pár évvel ezelőtt. Lehetőségem volt bemutatni egy kollekciót, amihez kortárs írónők idézeteit használtam fel. Szécsi Noémi, Tóth Krisztina, Kemény Lili, Karafiáth Orsolya és Vass Virág vettek részt a projektben. Ekkor jöttek be az antik írógépes táskák is. Az este egyik különlegessége Karafiáth Orsolya megzenésített verse volt. Ez a dal a divatról szól, ezt hallhattuk a bemutató alatt is. Nagyon élveztem ezt a projektet!

Szilas Rita kreációi

KULTer.hu: Karafiáth Orsolyát fellépései során gyakran látni a szereléseidben. Ki kezdeményezte az együttműködést?

A Petőfi Irodalmi Múzeumban találkoztunk először az imént említett Múzeumok Éjszakáján, azóta gyakran dolgozunk együtt. Tudja, hogy milyen kreációkat talál a La Masniban, és fellépés előtt felhív, ha szívesen viselné valamelyik ruhámat egy eseményen.

KULTer.hu: Ki a múzsád? Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a nő, aki hordja a kreációidat?

Nincs kimondott múzsám, Audrey Hepburntől kezdve Madonnáig sokmindenki inspirál. Egy olyan nőt képzelek el, aki vagány és vállalja önmagát. Aki szabadnak érezheti magát. A jó értelemben vett önmegvalósító nő a múzsám.

KULTer.hu: Szerinted a divat, az öltözködés lényege a folyamatos megújulás, hogy új emberré váljunk ilyenkor, vagy az önazonosság az elsődleges?

Szerintem a divat célja a megújulás. Vannak jó ötletek, amik láttán inspirálódhatunk. Fontos azonban az, hogy ez harmóniában legyen a lelkünkkel. A külső és a belső harmóniája elengedhetetlen, látni és érezni lehet ugyanis, ha a kettő nem rímel egymásra.

Szilas Rita kreációi

KULTer.hu: Hogy öltözködsz a mindennapokban? Hordod a saját kreációidat?

Jelenleg is egy saját van rajtam, a kalitkás szoknyát viselem. Gyakran hallom, hogy én vagyok az a magyar tervező, aki a leggyakrabban hordja a saját dolgait. Mindegyik Szilas Rita ruhából van otthon a szekrényemben, és gyakran veszem elő őket, letisztult, egyszínű holmikkal kombinálva. Az öltözködésben fontos számomra a kényelem, gyakran veszek fel sportosan elegáns darabokat.

KULTer.hu: A Szilas Rita ruhák a hétköznapjaink, vagy különleges alkalmak kiegészítői?

Elsősorban a hétköznapokra szánom őket. Az általam tervezett holmik nagy része egyébként hétköznapokon és különleges alkalmakon egyaránt viselhető. Attól függ, hogy hogyan kombináljuk őket. Szerintem ez a jó bennük, hogy fel lehet venni őket elegánsabb és egyszerűbb cuccokkal egyaránt. Érdekesség, hogy korábban készítettem egy különleges megrendelésre menyecskeruhát is.

KULTer.hu: Mi a valaha volt legőrültebb ötleted?

A buborékos kabátot mondanám, de úgy veszem észre, hogy a környezetem a legőrültebb ötletemnek az embrió nyomattal ellátott holmikat tartja. Ez eléggé megosztja az emberek véleményét.

Szilas Rita kreációja

KULTer.hu: Mennyire vagy vizuális alkat? Mit figyelsz meg először a környezetedben, a világban?

Vizuális alkat vagyok, képmemóriám van. Mindent, amit megjegyzek, filmkockánként tudom visszaidézni. Már gyerekkoromban is így volt ez, akkor is a képek és a grafikák mozgattak meg egy könyvben, és ez azóta sem változott. Egy emberen először az arcát figyelem meg, a különösen szép vagy furcsa, érdekes vonásokat.

KULTer.hu: Szerinted mi a kreativitás? Kreatív embernek tartod magad?

A kreativitás nem más, mint újat létrehozni, ami másnak még nem jutott eszébe. Azt a személyt is kreatívnak tartom, aki jól feltalálja magát bizonyos helyzetekben, szituációkban. Hogy mennyire vagyok kreatív? Ez relatív, viszonyítás kérdése csupán, gyakran a hangulatomtól is függ. Vannak helyzetek, amik kihozzák belőlem a kreativitást. A feladattól is függ, ami ha testhez álló, könnyebben haladok vele.

A fotókat Fi Judit készítette.