Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

„A stand-up egy őszinte műfaj”

Interjú Felméri Péterrel

Egyszer a Duna partján sétáltam, amikor hirtelen nagy tömegre és hangos nevetésre lettem figyelmes. Egy „fiú a szomszédból” mikrofonnal a kezében állt a színpadon, és a lehető legtermészetesebben ontotta magából a poénokat. Felméri Péter volt az. Kolozsvárról, „felméripéteres” stílusáról, a stand–up népszerűségének okairól és a Juróp Tourról faggattuk a humoristát.

KULTer.hu: Kolozsváron születtél, itt végezted az iskoláidat is. Az Erdélyben töltött évek mennyire határozzák meg a „felméripéteres”, stand-upos stílusodat, humorodat?

Nagymértékben, hiszen az embert a génjei mellett a környezete határozza meg. A családom tagjai szintén poénos emberek, néha talán túlzásba is viszik. Az iskola is kiváló táptalajt jelentett, sok jó humorú barátomat még az első osztályban ismertem meg. Ők adták a kezdőlökést, hogy kipróbáljam magam az Erdélyi Humorfesztiválon.

KULTer.hu: Más fellépni Erdélyben, mint például egy budapesti közönség előtt?

Nem érzek különbséget a két közönség között. Itt is, ott is szeretik a színvonalas poénokat. Persze, nem árt minden helyszínen olyan témákat választani, amelyeket ismernek, értenek az emberek. Például egy magyarországi sajtó által felkapott esemény nem biztos, hogy eljut az erdélyi emberekhez, és ez fordítva is igaz.

KULTer.hu: ’89 után a kabaré válságba került hazánkban: ami addig a lényegét és valóságalapját adta („levezetőszelepként” funkcionált az akkori politikai rendszerben), megszűnt. Szerinted ma még lehet, érdemes politizálni a stand-up comedyben?

Mindennel lehet és érdemes poénkodni, a lényeg, hogy legyen hozzá affinitása az előadónak. A stand-up egy őszinte műfaj: a humorista kiáll, és arról beszél, ami foglalkoztatja. Ha épp a politika érdekli, és viccesen is tudja tálalni az ehhez kapcsolódó témákat, akkor kár lenne kihagyni. Én ezzel ritkán szoktam előhozakodni, de ha valami felkelti az érdeklődésemet, mint például pár éve a kormány által küldött körleveles közvélemény-kutatás, akkor gond nélkül elpoénkodok vele.

KULTer.hu: Mit gondolsz, mitől ilyen népszerű napjainkban a stand-up comedy?

Az őszintesége és a színvonalas előadók miatt, akik művelik. Szerencsére sok jó stand-upos él ma Magyarországon, elég sokszínű a paletta, ami a stílusokat illeti, így minden nevetni vágyó ember megtalálhatja azt a humoristát, aki közel áll hozzá. Mindezek mellett ez egy egyszerűen utaztatható műfaj is, hiszen kevés technikai eszköz kell hozzá: elég egy színpad, egy mikrofon, megfelelő hangosítás, és már mehet is. Így a stand-uposok könnyen eljuthatnak az ország bármelyik részére.

KULTer.hu: A civil életben informatikus vagy. Ez a terület látszólag elég távol áll a stand-up műfajától. Hogyan fér meg benned ez a kettősség?

Csak látszólag vannak messze egymástól. Mindkettő nagy kreativitást igénylő munka, egyiket sem lehet magas szinten művelni kellő fantázia nélkül.

KULTer.hu: Vannak példaképeid?

A szüleim. Ami pedig a szakmát illeti, nagyra becsülöm a kollégáimat. Kezdetben az Esti Showderben láttam néhányukat fellépni, és akkor határoztam el, hogy én is ezt szeretném csinálni. A külföldiek közül nagy kedvencem és talán példaképem is a manapság felkapott Louis C. K.

KULTer.hu: Megismernek az utcán?

Szoktak.

KULTer.hu: Idén újra jótékonykodtatok a Dumaszínházzal, részt vettetek például a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz nevű akciójában, és a fellépéseitek bevételét is felajánlottátok nemes célokra. Miért tartjátok ezt fontosnak?

Mindig is szerettem jótékonykodni, ezt a Dumaszínház is fontosnak tartja. Gyakran érkezik megkeresés hozzánk egy-egy jótékonysági ügy támogatása kapcsán – ezeket szívesen teljesítjük, hol fellépéssel, hol anyagilag. Egyszer az jutott eszembe, hogy ha megnyerem a lottót, akkor egy tetemes összeget jótékony célokra költök el belőle. Aztán leesett, hogy nem kell ehhez feltétlenül a lottó ötös, vannak egyéb lehetőségeim is. Arról nem is beszélve, hogy a Cipősdoboz-videók felvétele közben nagyon jól szórakoztam.

KULTer.hu: A Juróp Tour egy minden hétfőn frissülő európai roadreality sorozat, amelyben Janklovics Péterrel és Kiss Ádámmal kalandoztok Európa-szerte. Mesélj erről egy kicsit! Honnan jött az ötlet, milyenek a visszajelzések?

Ádám már készített egy roadreality-t korábban On Air Day Tour néven, és mivel ezt szerették az emberek, elhatározta, hogy csinál hozzá folytatást. Gyakran járunk külföldi magyarokhoz fellépni, például Londonba vagy Amszterdamba, innen jött az ötlet, hogy ezeket a kiruccanásokat videóra lehetne venni. Útra keltünk tehát a kis forgatócsoportunkkal, és felvettünk több órányi anyagot hat európai városban. Ezeket 8-12 perces részekben lehet megnézni hétfőnként a neten. Az ötlet és a megvalósítás is Kiss Ádámhoz fűződik, Janklovics Péter és én csupán elkísértük őt az egyes helyszínekre. Jó móka volt, sokkal élménydúsabbá vált az utazás úgy, hogy forgattunk közben. Ami a fogadtatást illeti, úgy vettem észre, hogy szeretik az emberek. Van, aki az előző sorozatot keresi benne, de ez egy másik szituáció, így nem lehet ugyanaz. Nekem például kimondottan tetszik, hogy eldobtuk az időbeli linearitást, és ide-oda ugrunk a részeken belül: hol Bristol, hol München, hol London, majd megint Bristol tűnik fel a képkockákon. Hétfőről hétfőre magam is izgatottan várom, hogy miket válogat össze Ádám a következő részbe.

A fotókat Georgij Merjas és Burszán Sándor készítették.