Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Fából vaskarika

Az NKA Folyóirat-kiadás Kollégiumának sajtótájékoztatója

prae_005Sok folyóirat, internetes portál fogadta felháborodottan vagy elkeseredetten az NKA Folyóirat-kiadás Kollégiumának döntéseit, hiszen idén lényegesen kevesebb pénzt ítéltek meg a pályázóknak, ráadásul a támogatottak köre is szűkült. A döntés okairól, a rendelkezésre álló 2015. évi pénzkeretről, illetve a három éves kiemelt pályázati tervekről Kollár Árpád beszélt a sajtó képviselőinek.

Az NKA bevételének túlnyomó részét az ötöslottó játékadójának 90%-a teszi ki, ami jelen esetben csökkenő tendenciát mutat, így az idei évben mindösszesen 9 milliárd forinttal kellett gazdálkodnia a Nemzeti Kulturális Alapnak. Kollár azonban kiemelte, hogy a csökkenő bevételek ellenére a Folyóirat-kiadás Kollégiumának indítókerete mégis növekedett: 2015-re 655 millió forint állt rendelkezésére. Úgy tűnhet tehát, hogy a Kollégium még szélesebb körben vagy még nagyobb összeggel tudhatná támogatni a print és az online folyóiratokat, azonban a kiemelt lapok növekvő segítését ez nem tette most lehetővé.

prae_001

A Kollégium ugyanis 40 darab nyomtatott és online médium esetében három éves kötelezettséget vállalt, ami ebben az évben jár le. Ennek értelmében ezeket a lapokat 2013-ban 427,5 millió forinttal, 2014-ben 433 millió forinttal segítette, az idén pedig 457,6 millió forintnyi kötelezettségnek kell eleget tennie. Ez azt jelenti, hogy az NKA éves keretének nagy részét már előre elköltötte, ezért a 655 millió forint helyett mindössze 197,4 millió forinttal gazdálkodhatott. Kollár elmondta, hogy körülbelül 150 milliós hiánnyal kellett megküzdeniük, ezért  ugyan kiemelte, hogy nem lettek rosszabbak a pályázatok és nem lettek gyengébbek a folyóiratok, portálok  sokkal kevesebb médium kaphatott a Kollégiumtól pénzt, emiatt pedig fontos lapok kerülnek nehéz helyzetbe, amire ráerősít az is, hogy az egyéb mecenatúra, az önkormányzati és a magántámogatások is visszaszorulóban vannak.

A Kollégium vezetője hozzátette, hogy a Kollégium több módon igyekszik orvosolni a keretösszeggel kapcsolatos problémákat. Egyrészt bíznak abban, hogy az EU lottó bevezetésével az NKA keretösszege növekedhet, azonban levelet intéztek Balog Zoltán miniszterhez is, melyben felkérték, hogy ha ez az emelkedés mégsem valósulna meg, akkor az NKA bevételének növeléséhez keressen kiegészítő forrásokat. Ígéretet tettek arra is, hogy amennyiben mód van rá, év közben is írnak ki kiegészítő pályázatokat.

prae_003

Az tény, hogy több pénzre van szükségük, Kollár szerint egy 800 millió forintos keretösszeg lenne indokolt a későbbiekben a növekvő igények kielégítéséhez  2013-hoz képest tavaly 1 milliárd forinttal nőtt a kért összeg, illetve majdnem ezerrel gyarapodott a pályázók száma. A vezetőség mindenesetre biztos abban, hogy továbbra is szükség van a kiemelt folyóiratok három éves támogatására, ígéretet tettek ennek megvalósítására: még ez a Kollégium ebben az évben dönt arról, hogy melyik lapokat állítják előtérbe, a most támogatott 137 pályázó mellé mely folyóiratokkal szemben vállalnak három éves kötelezettséget.

Kollár a sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy a Kollégium stratégiai tervei között szerepel, hogy az online folyóiratokra ráerősítsen: egyelőre a támogatások kétharmad része kerül a nyomtatott orgánumokhoz, és a keret mindössze egyharmadával gazdálkodhatnak az internetes portálok. A Kollégium vezetője szerint ennek elsődleges oka az, hogy a nyomtatott folyóiratok esetében továbbra is erősebb a szűrés, a szakmaiság, ezek a lapok inkább szakmai műhelyként működnek, míg az online folyóiratok pörgősebbek, emiatt talán kevésbé szelektálnak. Kollár azonban reméli, hogy ez a későbbiekben változni fog és az online médiumoknak is több támogatást ítélhetnek majd oda.

Az NKA Folyóirat-kiadás Kollégiumának sajtótájékoztatója, NKA Igazgatósága Székháza, Budapest, 2015. február 24.

A fotókat Bach Máté (prae.hu) készítette.