Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Kelet vagy nyugat?

II. Debreceni Slam Poetry Verseny – Selejtező

IMG_2571Tizenhét slammer, hét zsűritag, egy zenekar és egy sokakat érdeklő téma. A II. Debreceni Slam Poetry Verseny (DSPV) selejtezőjén egy tűt sem lehetett volna leejteni, az eseménynek helyet adó Lilla Bár csordultig megtelt. A slammerek a „kelet vagy nyugat” témáját boncolgatták, így a kultúra és a politika kérdései egyaránt előtérbe kerültek a szövegekben.

Az első slammer színpadra lépéséig a kontAktus zenekart hallhattuk, akik a szünetekben is biztosították a talpalávalót, illetve olykor a slamek közben is játszottak. Ezúttal rendhagyó módon Sándor Attila töltötte be a konferanszié szerepét, aki kicsivel este hét után mutatta be a zsűritagokat. Az ítészek között volt Kovács Eszter Csilla (Debreceni Slam Poetry), Zahorján Ivett (KULTer.hu), Suha Anna (DEIK) és Baranyi Gergely (LÉK). A közönség soraiból Tóth Kálmán Péter, Kiss Natália és Varga Szabolcs ülhettek a zsűriasztalhoz. Az előadásokat 1-től 10-ig lehetett pontozni, de az est folyamán senki nem adott 5-nél alacsonyabb pontot a produkciókra, s többször emelkedett a levegőbe a 10-es tábla is. (Sőt, Kovács Eszter Csilla megalkotta a „legjobbnál jobb” kategóriát, így volt, hogy 10,5 pontot is kapott egy-egy slammer.)

IMG_2596

A tét nagy volt, így nem csoda, hogy sokan remegő kezekkel vagy sörrel a kezükben léptek színpadra. Többen első alkalommal álltak a közönség előtt, néhányan viszont már gyakorlott előadónak számítottak. Értelemszerűen a rutinosabb slammerek produkciója lazább, szórakoztatóbb volt, de a kezdőknek sem kellett szégyenkezniük, hiszen sikerült helytállniuk az erős mezőnyben. A február 18-ai selejtezőről tízen jutottak tovább az április 10-ei döntőbe.

Elsőként Balogh Zsófi lépett a színpadra, aki a Nyugat, meg amit akartok című szövegét adta elő. A 19 éves lány – ahogy slamjében elmondta – nem beszél csúnyán, csak szabadon. Zsófi izgult, ami a zsűrinek is feltűnt. Voltak vagány sorok a szövegében, de a zsűri pontjai csak a középmezőnyig juttatták a versenyzőt.

IMG_2587

Darányi Márk erős képet festett kelet és nyugat ellentéteiről, szerinte a tengely nem az országhatárokon húzódik. Az est folyamán a fellépők 3 percben foglalhatták össze gondolataikat, Márk slamje azonban ennél rövidebb volt, mégis elnyerte mind a zsűri, mind a közönség tetszését.

Hegedűs Levente sem vágyott máshová szövegében. A középiskolás, informatikát tanuló slammer elsőként kapott 10 pontot az értékelésen. Kovács Eszter Csilla a pontozás után néhány mondatban összegezte véleményét, s a közönség is megtudhatta, hogy Levi slamje az est kezdete előtt íródott a Lilla Bár menülapjára.

IMG_2653

Jákób Lajos nem csak politikáról, de szerelemről és nőkről is szót ejtett, olykor ironikusan, máskor jóindulatúan. A pszichológiát hallgató fiú először állt közönség előtt, ennek ellenére óriási sikert aratott azzal, hogy hazai keretbe foglalta a megadott témát, bemutatta a burger és a tócsni összeférhetetlenségét, és bevezetett minket a „jurtalélektanba” is.

Bégányi Dániel slamjében egy nyugatimádó fohászát hallhattuk. Szerinte a nyugat nemcsak elvett, hanem adott is. Produkcióját heves üdvrivalgás fogadta előadásmódja és szövege miatt, amelyben feltette a kérdést: „miért ne építhetnénk a nyugat és kelet közé egy újabb irányt?”

IMG_2730

Nyikos Mónika egy újévi fogadalmát teljesítette azzal, hogy nevezett a selejtezőre. A fellépés előtt elárulta, hogy szerinte a slam az a műfaj, ahol be lehet szólni az arcnak, s ő szeretett volna élni ezzel a lehetőséggel. Szövege nőközpontú volt, egyenlőséget követelt. „Uraim, semmiért egészen, rimánkodik a hölgy, mert ő tehet róla, ha kinyílik a Tündér-völgy!” – szólt ki szarkasztikusan a férfitársadalomnak.

Zetas Péter slam szövegének különlegessége, hogy pontosan 365 szóból állt, így akár minden napra juthatna nekünk is belőle egy-egy. Magabiztosságával bevonta a közönséget, kapcsolat tartott velük, így a szöveg közötti taps és éljenzés abszolút megérdemelt volt.

Asbóth Balázs Asy rutinos előadóként állt a színpadra. Aki kedveli a slammer előadásait, az most sem csalódott. Őszinte volt és nyitott, így négy zsűritől 10 pontot harcolt ki magának. Szövegében a Kusturica-hangulatról, illetve arról beszélt, hogy már a lelkünkön is „Made in China”-felirat áll.

IMG_2755

Pálfi Sándor Lomos egy igazi karakteres slamszöveget alkotott a versenyre. Előadásmódja és humora nemcsak a slam poetry, hanem a stand-up comedy műfaji elemeit is tartalmazta. Egyedi stílusára szinte mindenki felfigyelt, így a zsűri sem fukarkodott a pontokkal.

Horváth Imre Olivér is sokadik alkalommal lépett a reflektorfénybe. A 23 éves egyetemi hallgató Nem mindegy, hogy… címmel írt slamet. Éles politikai kritikával illette a kelet és a nyugat közti eltéréseket, a közönség tapsolva, éljenezve fogadta a költő-slammer szabad szájú sorait.

IMG_2777

Sárosi László az izgalomtól remegve és akadozva olvasta fel szövegét, ami egy óriási hasonlatra épült. A kapott pontjait látva érezhetően nem volt megelégedve teljesítményével.

Az abszurd humor képviselője Somogyi Tibor volt az esten, akit már sokan ismertek a közönség soraiból. A szóviccgyáros ezúttal sem okozott csalódást, mindenkit megnevettetve adta elő Dilemmák ópiáttartalom nélkül című, fondorlatos nyelvi játékokkal teletűzdelt szövegét, amelyben a középen maradás fontosságát hangsúlyozta.

IMG_2925

Szűcs Noémi Foffi egy éve ismerkedik a műfajjal, többször láthattuk már előadóként slam poetrys rendezvényeken. Foffi a szerdai selejtezőn is sikert aratott. SMS-ezésre buzdítva kérte meg a közönséget, hogy a produkciója végéig mindenki szavazzon a keletre vagy a nyugatra.

Kiss Szilvia megkapóan őszinte szövegével folytatódott a selejtező. Az előadás inkább a poetry reading műfajához kapcsolódott, de a hagyományos „slames” előadásmód hiányával is élvezhető volt a szöveg. Szilvia elmondta, hogy egy robotikus, elgépiesedett világ leleteinek látja a keleti és a nyugati állapotokat.

IMG_2940

Daróczi Jakab csupán 17 éves, de egy igen markáns világképet tükröző szöveggel állt a közönség és a zsűri elé. A slammer különböző országok kuriózumait és jellegzetességeit mutatta be éles humorral, szórakoztató előadásmóddal. A zsűri magas pontszámokkal jutalmazta Jakab előadását, amelyben Zahorján Ivett szerint erősen érezhető volt a slam poetry műfajának örömszerző, élményt adó  jellege.

Marczin I. Bence altatót énekelt, majd ordítással rázta fel a közönséget és a zsűrit. Erős társadalomkritikai és politikai vélemény rajzolódott ki a szövegében, előadásmódja humoros és őszinte volt. Slamjének legélesebb sorában megjegyezte, hogy „az alul lévők szopnak, a fentiek meg nyalják egymás seggét”.

IMG_3017

Az est utolsó versenyzője Mikos Ákos volt, aki Szegedről érkezett a selejtezőre. Ő érte el a legmagasabb pontszámot. Előadásában azt boncolgatta, hogy miért kellene nyitnunk keletre és miért nyugatra. Rutinos slammerként őszintén és hidegvérrel állt színpadra, s joggal kapta meg a zsűri és a közönség elismerését.

Az előadások a II. Slam Poetry Verseny selejtezőjén is képesek voltak szórakoztatni és elgondolkodtatni, a slammerek pedig ismét bebizonyították, hogy erre a műfajra Debrecennek is szüksége van. Tíz versenyző jutott tovább az április 10-ei döntőbe: Hegedűs Levente, Jákób Lajos, Asbóth Balázs Asy, Pálfi Sándor Lomos, Horváth Imre Olivér, Somogyi Tibor, Szűcs Noémi Foffi, Kiss Szilvia, Daróczi Jakab és Mikos Ákos slammelhet újra a KULTOK IV. konferencia keretében megvalósuló megmérettetésen, ahol ezúttal a kockák és a bamba bölcsészek lesznek pellengérre állítva. Hasonlóan izgalmas estére számíthatunk, úgyhogy aki teheti, ne hagyja ki!

II. Debreceni Slam Poetry Verseny – Selejtező, Debrecen, Lilla Bár, 2015. február 18.

A fotókat Áfra János készítette.