Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

A húrok királynője

Interjú a Queen of Strings-győztes basszeros Muck Évával

Talán még a legkonzekvensebben gondolkodó feminista sem nőket képzel el, ha basszusgitárosokról esik szó, ennek ellenére számtalan fantasztikus női basszeros létezik. Nemrégiben a Queen of Strings világverseny keretei között választották ki a legügyesebbet, aki nem csak elképesztően tehetséges és szemtelenül fiatal, de mindezek mellett még magyar is: ő Muck Éva, akivel a versenyről, a céljairól és a zenélésről beszélgettünk. 

KULTer.hu: Az egész családod zenél, így gondolom, magától értetődő volt, hogy te is hangszert veszel a kezedbe. Rögtön a basszusgitárral kezdted? Mióta tart a szerelem?

Testvéreimmel hármasikrek vagyunk, és a szüleink már gyermekkorunkban meg akarták velünk szerettetni a zenét. Nyolcéves korunkban kezdtünk el klasszikus zongorát tanulni a Lajtha László Zeneiskolában. A testvéreim hamarabb választották ki a második hangszerüket, Iván dobolni kezdett, Feri pedig szólógitárt vett a kezébe. Én csak két évvel később, tizennégy éves koromban kezdtem el basszusgitározni. „Lázadásból” választottam, a szokatlansága miatt. Szerettem volna kitűnni vele. Később persze nagy lett a szerelem, ma már nem tudnám elképzelni nélküle az életem.

KULTer.hu: Mennyi időt töltesz gyakorlással? Tudatos önképzés, kikapcsolódás vagy már-már „fizikai szükséglet” ez inkább számodra?

Igyekszem mindennap kézbe venni a hangszerem a szinten tartás kedvéért, illetve egy kitűzött cél (egy új technika, egy szám vagy egy szóló kigyakorlása) miatt. Először bemelegítő gyakorlatokat csinálok, így hatékonyabban megy az új dolgok elsajátítása. A gyakorlás a zenészléttel jár, nagyon fontosnak tartom, hogy rendszeres és változatos is legyen egyszerre.

KULTer.hu: Kik azok a művészek, akik leginkább inspirálnak?

A hazai zenészek közül nagyon nagy hatással volt és van rám a mai napig az édesapám, Muck Ferenc szaxofonos, akinek tanácsai segítenek megbirkózni a szakmával járó nehézségekkel. Szappanos „Szapi” Gyurinál tanulhattam basszusgitározni, aki nem csupán szakmailag kifogástalan, de motiváló és lelkesítő tanár is egyben. A külföldiek közül mindenképpen megemlíteném Jaco Pastorius-t, akinek egyszerűen imádom a munkásságát. Marcus Miller, Mark King, Tal Wilkenfeld, Nik West zenéjét és előadásmódját más-más szempontok miatt figyelem és szeretem. Mindkét részről a teljesség igénye nélkül soroltam fel a művészeket, számtalan zenész inspirál(t).

KULTer.hu: Mesélj kérlek a Muck Family Show-ról! Milyen fellépéseken vagytok túl és milyen koncerteket várhatunk még tőletek?

A Muck Family Show egy alkalmi fellépésnek bizonyult, nem tervezünk állandó koncertezést. 2014-ben a Paksi Gastroblues Fesztiválra hívtak meg minket, hogy játszunk együtt. Édesanyám énekelt, apukám szaxofonozott, Iván cajonon játszott, Feri szólógitározott, én pedig basszusgitároztam. Nagyon jó élmény volt együtt állni és játszani a színpadon, ám mindannyian sokfelé járunk, és a testvéreim ugyan nagyon tehetségesek, de inkább hobbiként tekintenek a zenélésre.

KULTer.hu: „Magyar lány a világ legjobb női basszusgitárosa!” – olvashattuk nemrégiben szinte minden fontos online és offline platformon, miután megnyerted a Queen of Strings versenyt. Ez hatalmas teljesítmény, szívből gratulálunk hozzá! Mit éreztél, amikor kiderült, te vagy a befutó?

A verseny megnyerése nagyon motiváló. Úgy érzem, ez a visszajelzés azt bizonyítja, hogy van értelme továbbra is a zenével foglalkoznom. Gőzerővel folytatom a gyakorlást, hogy kihozzak magamból mindent, amit lehet.

KULTer.hu: Miben változtatta meg az életedet, milyen kapuk nyíltak ki előtted?

A verseny megnyerésének híre elég gyorsan elterjedt a sajtóban, aminek örülök, hiszen az ismertség sokat segít abban, hogy új lehetőségek nyíljanak meg előttem, elhívjanak klubokba zenélni saját zenekarral, illetve különböző rendezvényekre juthassak el szóló előadással, esetleg ismertebb előadókat képviselve léphessek fel háttérzenészként.

unnamed (3)

KULTer.hu: Mit csinálsz, amikor nem a húrok királynője vagy?

Tanulok, az ELTE andragógia szakára járok nappali tagozatra. Ezen kívül szívesen főzök a családomnak és barátaimnak, szeretek filmeket nézni kikapcsolódás gyanánt, illetve heti rendszerességgel járok konditerembe.

KULTer: Milyen rövid és hosszú távú célokat tűztél ki magad elé?

Szeretném minél magasabb szintre emelni a zenei tudásom, és jó lenne sokat koncertezni saját zenekarral világszerte.