Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Út az áttörés felé

Beszélgetés a Stiff Suicide thrash metal zenekarral

Stiff SuicideHárom nyíregyházi fiatal 2005-ben gondolt egy nagyot és megalapította a Stiff Suicide nevű thrash metal bandát. Bár a csapat eleinte csak kisebb bulikon villanthatta meg tehetségét, ténykedésük mégsem volt eredménytelen, 2008-ban kiadták öt számot tartalmazó demó anyagukat. A basszusgitáros Ejóskát, és az énekes-gitáros Hovy-t a zenekar próbatermében kaptam mikrofonvégre.

Kulter.hu: Milyennek látjátok az underground rock zenekarok mai helyzetét?
Ejóska:
Ez leginkább a helységtől függ. Ott van például Budapest, ahol sokkal több klub, zenekar, zenei réteg van, ennélfogva a lehetőségek száma is nagyobb. Mindig az adott település határozza meg azt is, hogy mennyire van igény egy adott zenei stílusra, hogy milyenek a lehetőségek a fellépésre. Itt, Nyíregyházán egyre kevesebb a kínálkozó alkalom. Ezt mi hatványozottan érzékeljük.

Kulter.hu: Gondolom, az ország minden területén más a közönség, és különbözően is fogadják a zenéteket.
Ejóska:
Persze. 99 %-ig biztos, hogy Nyíregyházán és környékén kívül mi ismeretlenek vagyunk. Azt pedig mindig embere és „közönsége” válogatja, hogy mi is szóljon. Valahol a punkosabb zenéket, valahol a death metalt, más helyeken pedig inkább a lágyabb pop-rockos, tingli-tangli zenéket részesítik előnyben. Egy határon belül mindenféle stílus elképzelhető, ez csakis a hallgatóságtól függ.

Stiff Suicide - Zenélés közben

Kulter.hu: 2005 óta zenéltek, de csak 2008-ban jött a komolyabb áttörés. Demó CD, híres zenekarok előtt, nagyszínpadon léphettek fel. Hogyan jutottatok el idáig?
Ejóska:
Az egész úgy kezdődött, hogy 2005 júniusában megalakult a zenekar, és két hónap múlva már kaptunk egy ajánlatot, hogy lépjünk fel itt, Nyíregyházán, a Bujtosi Városligetben megrendezett NyárZárFeszten. Akkor játszottunk életünkben először profi hangosítással. Ezután felléptünk a Kölcsey és a Zrínyi gimiben, ahol fiatalabb zenészeknek, középiskolásoknak volt lehetőségünk zenélni. Később jöttek a klub bulik, amiket mi szerveztünk magunknak, vagy az ismerőseink szerveztek nekünk. Komolyabb barátságot kötöttünk az Emeretta Rock Banddel, akik több fellépési lehetőséget biztosítottak nekünk olyan helyeken, vagy rendezvényeken, mint az orosházi Kaptár klub, a fehérgyarmati Metro söröző, vagy a Kunszentmártoni rockfesztivál. 2009-ben a nyíregyházi FŐHE (Főiskolai hetek) Backstage Live tehetségkutatóján játszottunk, de 2006-ban Újfehértón is voltunk már hasonló helyzetben, ahol a Tequila Band volt a zsűri. Nem nyertünk, és különdíjat sem kaptunk, viszont pozitív kritikával illettek minket, és ezért már megérte.

Kulter.hu: Kaptok sok felkérést? Szoktak hívni titeket, hogy gyertek ide, lépjetek fel, vagy nektek kell keresnetek a lehetőségeket?
Hovy:
Ismerősök, és olyan bandák szoktak hívni minket, akik csak úgy megismernek bennünket valahonnan. Egyszer a Radar nevű zenekar keresett fel, hogy játszunk egy, a Csenge János Sportcsarnokban rendezett Rock-esten. Egyik barátunk, Miki közbenjárásának köszönhetően felléphettünk Fehérgyarmaton a szegedi Wolfgang nevű banda előzenekaraként. Ahogy azt már Ejóska említette, kapcsolatban állunk az Emeretta Rock Banddel, és ők is intéztek, sőt most is intéznek nekünk fellépéseket.

Stiff Suicide - A tagok

Kulter.hu: Hogyan tudtatok demót készíteni? Ki ajánlotta fel? Mennyi erőfeszítésetekbe került mire összejött, és kinek a vezetésével, melyik stúdióban vettétek fel?
Hovy:
Mi akartunk demót csinálni, ezért elkezdtük nézegetni a stúdiókat. Nemcsak a felszereltséget, hanem az árakat is figyelembe vettük, ennek ellenére több is számításba jött. Végül a miskolci HangArt Recording Studiora esett a választásunk, ahol Károly Tamás fogadott minket. Mindenképp egy korrekt stúdióba akartunk menni, ezért kivártuk, hogy legyen elég pénzünk, így végre felvehettük az újabb számainkat.

Kulter.hu: Hogyan tudjátok összeegyeztetni a zenélést a magánélettel és a tanulással? Milyen áldozatokat kell hoznotok, hogy ezek egymás mellett megférjenek?
Hovy:
Egyetem, középsuli, illetve munka mellett azért jut idő rá a hétvégéken. A koncertet megelőző napon vagy a koncert előtt közvetlenül mindig átfutunk a repertoáron, megírjuk a számlistát, így kellően felkészülünk, és ez nem is kerül túl sok időbe.

Kulter.hu: Mit szeretnétek elérni a jövőben? Külföld? Lemez? Média? Vagy esetleg valami más?
Hovy:
Külföld egyrészt messze van, másrészt meg nincsenek kapcsolataink, de idén nyáron akarunk még egy lemezt, ami már komolyabb lesz, mint a demó.